Artikkelit

Sumeneeko silmissä?

Huonontunut näkö, häikäisy ja hämäränäön heikentyminen voivat kieliä kaihista. Kaihi on suomalaisten yleisin silmäsairaus, joka yleistyy iän myötä. Mutta mistä merkeistä tietää, että on aika suunnata silmälääkäriin?

Kaihi tulee jossain vaiheessa elämää lähes kaikille. Harmaakaihi onkin yksi yleisimmistä heikkonäköisyyden aiheuttajista, ja siihen sairastuvista suurin osa on 60–80-vuotiaita. Jotkut sairaudet, kuten diabetes tai reuma, saattavat nopeuttaa kaihin kehittymistä.

-  Harmaakaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, joka tarkoittaa silmän linssin samentumista. Kaihi tekee hämärässä näkemisestä vaikeaa. Näkö tuntuu jatkuvasti sumealta, ja autolla ajaminen ja lukeminen vaikeutuvat. Joillakin ihmisillä esiintyy myös häikäisyherkkyyttä, kuvailee silmätautien ylilääkäri Matti Seppänen Terveystalosta.

Salakavala kaihi

Kaihi voi oireilla monella tapaa: häikäisyn ja näön heikentymisen lisäksi se saattaa aiheuttaa muutoksia silmälasiarvoihin sekä värien näkemiseen. Jotkut saattavat nähdä varjoja tai haamukuvia, osalla taas silmän taittokyky muuttuu. Alkuvaiheessa kaihia on hankala havaita, sillä muutokset näössä tapahtuvat yleensä hitaasti.

Kaihin lisäksi myös monet muut silmäsairaudet yleistyvät iän myötä. Iäkkäillä ihmisillä saattaa esiintyä esimerkiksi silmänpohjan ikärappeumaa, silmänpainetautia eli glaukoomaa sekä diabeettista silmäsairautta. Viimeistään 40 vuotta täyttäneen kannattaakin aloittaa silmien säännöllinen tarkastuttaminen. Kontrollikäynnit ovat kuitenkin vain varotoimenpide: tärkeintä on hakeutua hoitoon heti silmäoireita huomatessaan.

-  Jos näössä huomaa ongelmia, ei kannata jäädä odottelemaan, että oireet pahenevat entisestään. Kun silmälääkärin vastaanotolle lähtee riittävän varhain, voidaan näön eteen yleensä tehdä enemmän, muistuttaa Seppänen.

Kivuttomat hyvästit kaihille

Kaihiin ei ole olemassa lääkehoitoa, mutta se voidaan parantaa helpolla ja kivuttomalla leikkauksella. Itse toimenpide kestää vain noin puoli tuntia. Siinä silmän oma, harmaantunut linssi vaihdetaan muoviseen keinolinssiin.

-  Aluksi silmä puudutetaan tipoilla tai geelillä. Puudutus tai itse leikkaus eivät aiheuta kipua. Molemmat silmät voidaan tarvittaessa leikata samalla kertaa, jolloin yksi toipumisjakso riittää, Seppänen kertoo.

Kaihileikkauksen avulla voidaan korjata myös silmän taittovirheitä, joten moni potilas näkee leikkauksen jälkeen hyvin ilman silmälaseja. Uusi linssi valitaan aina silmän rakenne sekä potilaan toiveet huomioiden.

-  Kaihileikkauksen jälkeen kotiin pääsee jo saman päivän aikana. Leikkauksen jälkeen silmä näkee heti, ja näkö kirkastuu entisestään päivä päivältä. Silmätippoja täytyy käyttää kolmen viikon ajan leikkauksen jälkeen, ja toipumiseen riittää tavallisesti kahden viikon sairauspoissaolo. Leikkaus parantaa elämänlaatua paljon, ja sen riskit ovat hyvin vähäiset. Kaihi kannattaakin leikata heti, kun sen oireet alkavat häiritä elämää, toteaa Seppänen.

Tiesitkö tätä kaihista?

  1. Kaihia sairastava näkee maailman keltasävyisenä, vaikka ei sitä itse huomaakaan. Leikkauksen jälkeen värit alkavat näkyä luonnollisempina ja kirkkaampina.
  2. Jos silmissä ei ole muuta vaivaa ja silmänpohja on terve, näkö palautuu leikkauksen jälkeen täysin normaaliksi.
  3. Kaihileikkauksen lopputulos on pysyvä. Osalle kaihileikatuista saattaa kehittyä kahden vuoden kuluttua leikkauksesta niin sanottu jälkikaihi, jolla tarkoitetaan keinolinssin taakse jäävän kalvon samentumista. Jälkikaihi voidaan hoitaa helposti laserilla, eikä se vaadi leikkaussalissa käyntiä.

Epäiletkö kaihia? Tule kartoittamaan tilanteesi ja kuulemaan lisää eri hoitovaihtoehdoista Terveystalo Kampin kaihi-iltoihin to 31.10., ti 5.11. tai ke 6.11. Lue lisää tapahtumasta >

Varaa aika silmälääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan
Lapsen terveys

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Rokotteella suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.