Artikkelit

Sukka irti!

Naisen terveys, Seniorin terveys

Pelkkä tukisukka ei riitä suonikohjujen hoitoon, sanoo päivitetty Käypä hoito -suositus.

Terveystalon Thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Kuukasjärven mukaan päivitetyssä suonikohjujen Käypä hoito -suosituksessa on merkittävä linjauksen muutos.

– Aikaisemmasta poiketen suosituksessa todetaan, että kompressiohoito ei estä suonikohjujen pahenemista. Hoitosukalla voidaan lievittää oireita, mutta se ei ennaltaehkäise eikä hoida suonikohjuja.

Uudessa hoitosuosituksessa korostetaan lisäksi ultraäänitutkimuksen merkitystä ja täsmennetään hoitomenetelmien marssijärjestys.

– Suonikohjujen diagnoosi ja hoidon suunnittelu perustuvat aina ultraäänitutkimukseen, jonka tekee hoidosta päättävä lääkäri. Ensisijaisia hoitomenetelmiä ovat lämpökatetrihoito ja ultraääniohjattu vaahtohoito. Avoleikkaus tehdään vain, jos suonensisäiset menetelmät ovat poissuljettuja.

5 kysymystä suonikohjuista:

1. Mitä suonikohjut ovat?

Suonikohjut syntyvät alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnan seurauksena. Suonikohjun tunnistaa tyypillisimmin ihosta kohollaan olevista, laajentuneista suonista. Suonikohjut ovat sinisiä ja mutkaisia ja poikkimitaltaan yli kolmen millimetrin paksuisia.

2. Voiko suonikohjuja ennaltaehkäistä?

Suurimmat riskitekijät suonikohjuille ovat naissukupuoli, raskaudet ja sukurasite. Syytä laskimoiden vajaatoimintaan ei kuitenkaan tiedetä eikä ennaltaehkäisykeinoja siten juuri ole.

3. Mitkä ovat suonikohjujen oireet?

Suonikohjut voivat aiheuttaa esimerkiksi särkyä, turvotusta, kutinaa ja paineentunnetta jaloissa. Usein oireet lisääntyvät iltaa kohden. Suonikohjut voivat olla myös täysin oireettomia. Sormella kokeillessa kohju on tyypillisesti pehmeä ja myötäilevä eikä arista.

4. Milloin lääkäriin?

Yksittäisistä oireettomista kohjuista ei tarvitse olla huolissaan, mutta oireiden alkaessa kannattaa apua hakea lääkäriltä. Laskimoiden vajaatoiminta on krooninen, etenevä sairaus, ja valtaosalla oireet pahenevat vuosien mittaan. Siksi oireilevat suonikohjut kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

5. Miten suonikohjuja hoidetaan?

Hoitosuunnitelma tehdään aina ultraäänitutkimuksen perusteella. Ensisijaisia hoitomenetelmiä ovat lämpökatetrihoito ja ultraääniohjattu vaahtohoito, jotka tehdään suonensisäisesti paikallispuudutuksessa. Avoleikkaus tehdään vain, jos suonensisäiset menetelmät ovat poissuljettuja vaihtoehtoja. Moderneilla hoitomenetelmillä sairausloman tarve lyhenee huomattavasti, eikä sitä esimerkiksi ultraääniohjatun vaahtohoidon jälkeen tarvita lainkaan.

Varaa aika lääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Keho kuivuu helteellä
22.7.2019 Lapsen terveys

Helteellä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä – siksi nesteytyksestä on silloin erityisen tärkeä huolehtia. Kuinka selviytyä kesäkuumalla ja kuinka paljon vettä kannattaa juoda?

Nauru pidentää ikää?
17.7.2019 Naisen terveys

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.