Artikkelit

Stressi voi altistaa masennukselle

Aiemmin masennus naamioitui helposti muiden vaivojen alle. Nykyisin se osataan diagnosoida paremmin, ja masennuksesta on myös lupa puhua. Masennuksen taustalla voi olla monia tekijöitä, esimerkiksi pitkäaikainen stressi töissä. Alkavan masennuksen oireiden kirjo on laaja, ja esimieheltä vaaditaankin kykyä nähdä työntekijän oireilun taakse.

Masennuksen taustalla on monta tekijää. Perimä tai kasvuympäristön olosuhteet saattavat luoda pohjaa masennukselle, samoin kuin koventuneet vaatimukset sekä työelämässä että elämässä yleensä.

− Masennus kehittyy usein pitkäaikaisen stressin seurauksena. Voidaan sanoa, että yli kaksi vuotta jatkunut työstressi altistaa selvästi masennukselle, kertoo Terveystalon vastaava työterveyspsykologi Kari Kaarento.

Myös työn puuttuminen altistaa masennukselle.

− Työ tuo parhaimmillaan merkitystä, liittää yhteiskuntaan ja samalla suojaa masennukselta. Työttömyys ja erityisesti nuorten kohdalla näköalattomuus johtaa helposti masennukseen, Kaarento toteaa.

Hankala vai masentunut?

Masennus on niin yleinen sairaus, että sitä pidetään jo kansantautina. Käypä hoito -suositukset kertovat, että jopa viisi prosenttia väestöstä kärsii joka vuosi eriasteisesta masennuksesta. Myös Terveystalon tilastot kertovat osaltaan masennuksen yleisyydestä: siitä johtuvia työterveyden potilaskäyntejä oli Terveystalossa viime vuonna lähes 11 000.

Aiemmin masennus naamioitui helposti muiden vaivojen alle. Nykyisin se osataan diagnosoida paremmin, ja masennuksesta on myös lupa puhua.

Alkava masennus voi oireilla monin tavoin. Surullisuus, alakulo, väsymys, ilon katoaminen, unihäiriöt, päättämättömyys, aikaansaamattomuus, ärtymys ja alentunut keskittymiskyky ovat niistä tavallisimpia.

− Masentunut henkilö on työyhteisössä usein negatiivinen ja häntä saatetaan pitää hankalana. Esimieheltä vaaditaan kykyä nähdä tämän taakse ja halua puuttua asiaan ohjaamalla henkilö työterveysvastaanotolle. Valitettavan usein asia otetaan puheeksi vasta sitten, kun masennus on edennyt vakavaksi, Kaarento toteaa.

Lieviä mielialavaihteluja on hyvä sietää

Akuutin masennuksen hoidossa keskeisimpiä hoitomuotoja ovat masennuslääkkeet ja vaikuttaviksi osoitetut psykoterapiat. Nämä hoidot ovat yhtä tehokkaita lievissä ja keskivaikeissa depressioissa, joissa niitä voidaan käyttää vaihtoehtoisina tai yhtäaikaisesti. Kaarennon mukaan lääkitys on vaikean masennuksen hoidossa perusteltua.

− On tärkeää arvioida, milloin lääkkeen hyöty on suurempi kuin haitta. Lieviä mielialavaihteluita on hyvä oppia sietämään, ja masennuksesta toipumisessa on tärkeä oppia tunnistamaan myös surun ja vihan tunteet.

Koska masennuksesta johtuvat sairauspoissaolot ovat tyypillisesti pitkiä ja uusiutuvia, kannattaa työnantajien, esimiesten ja työterveyden yhdessä puuttua ongelmaan ja helpottaa masentuneen töihin paluuta sairauspoissaolon jälkeen.

− Jos työterveys pystyy tarjoamaan psykoterapiaa, henkilö voidaan saada nopeastikin takaisin työelämään. Yhä useammat yritykset ovatkin alkaneet kustantaa työterveyspalveluna myös lyhytpsykoterapiaa masentuneille työntekijöille. Masentuneen eristäytymistä ja vetäytymistä vastaan pitää taistella kaikin tavoin myös työpaikalla.

Varaa aika psykiatrille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.