Artikkelit

Siitepölyallergikon kannattaa aloittaa allergian hoito nyt – älä kärsi oireista turhaan!

Lapsen terveys, Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys, Liikkujan terveys

Siitepölykausi on alkanut tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin ja Etelä-Euroopasta kulkeutuu jo tuulen mukana lepän siitepölyä Suomeen. Kuitenkin allergiaoireisiin haetaan apua usein liian myöhään, vasta kun oireet ovat jo päällä.

Allergologi Péter Csonkan mukaan allergialääkitys kannattaa aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista, varsinkin jos siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ovat aikaisempina vuosina olleet selvät. Usein allergiaoireista aletaan puhua ja niihin kiinnittää laajemmin huomiota vasta myöhemmin keväällä, jolloin se valitettavasti on monen allergikon oireiden hoitamisen kannalta liian myöhäistä. Tehokkaimmat tulokset saadaan kun hoidon kanssa ollaan ajoissa liikkeellä.

Siitepölyallergian oireita hengitysteissä ovat aivastelu, kirkaseritteinen nuha, nenän tukkoisuus ja kutina sekä yskänärsytys. Monella allergikolla myös silmät kutisevat ja punoittavat.

− Jotta allergiaoireet eivät voimistu, kannattaa oireiden kanssa lähteä lääkäriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos siitepölytestit ovat negatiiviset, voidaan lääkärin vastaanotolla todentaa mahdolliset muut syyt oireiden taustalla, kuten esimerkiksi katupöly tai eläinallergia. Astmaattisten oireiden ilmaantuessa on syytä tehdä astmatutkimukset, sanoo allergologi Péter Csonka Terveystalosta.

Allergiaoireita hoidetaan antihistamiinivalmisteilla, silmätipoilla ja kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla.

Jos oireet ovat aikaisempina vuosina olleet selvät, kannattaa Csonkan mukaan koko kauden kattava, säännöllinen antihistamiinilääkitys aloittaa jo ennen kuin siitepölyt ja niiden aiheuttamat oireet ilmaantuvat. Lääke- ja siedätyshoidosta hyötyvät niin aikuiset kuin lapsetkin. Oireista ei kannata kärsiä turhaan, kun niihin on saatavilla tehokasta apua.

− Allergialääkitys on tänä päivänä kehittynyttä ja lääkitys parantaa huomattavasti allergisen elämänlaatua. Allergiat kannattaa hoitaa tehokkaasti jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta oireet eivät voimistu sietämättömiksi, Csonka sanoo.

Päätös siedätyshoidosta kannattaa tehdä jo keväällä Siitepölyallergiasta kärsii noin 20 prosenttia suomalaisista, mutta siedätyshoidoissa käy vain reilut 6 000 suomalaista.

− Erityisesti työikäiset käyttävät siedätyshoitoa liian vähän, vaikka sillä voitaisiin parantaa sekä elämänlaatua että työtehoa. Työnantajien kannattaisi suhtautua myönteisesti allergioiden hoitoon, sillä allergiat aiheuttavat paljon kustannuksia muun muassa sairauspoissaolojen muodossa, Csonka toteaa.

Siedätyshoito on tullut perinteisten allergialääkkeiden oheen hyväksi keinoksi allergioiden hoitoon. Hoidon tarkoituksena on totuttaa elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen, jotta oireet vähenisivät.

Siedätyshoidot kevään allergiakautta varten aloitetaan ennen seuraavan siitepölykauden alkua. Jotta hoidot voidaan aloittaa sujuvasti, päätös hoidoista kannattaa tehdä jo keväällä lääkärin vastaanotolla. Samaan aikaan kannattaa aloittaa oirepäiväkirjan pitäminen. Siitä on hyötyä, kun siedätyshoitoja suunnitellaan. Lääkärin vastaanotolla tehdään päätös siitä, mikä hoito henkilölle sopii ja milloin hoito tulisi aloittaa.

Keväällä siitepölykauden ollessa ajankohtainen siedätyshoitojen aloittaminen on liian myöhäistä. Päätös hoitojen aloittamisesta kannattaa kuitenkin tehdä jo keväällä, kun allergia-asiat ovat muutenkin mielen päällä, Csonka kertoo.

Siedätyshoitojen vaikutus kestää keskimäärin 7–10 vuotta, joten kyse on pitkäaikaisesta helpotuksesta. Lasten siedätyshoidot voidaan aloittaa lapsen täytettyä 5 vuotta. Yläikärajaa hoitojen aloittamiselle ei ole.

Näin helpotat oloasi, kun siitepölyallergian oireet vaivaavat

Lääkehoidon lisäksi allerginen voi helpottaa oloaan muutamilla arkisilla toimilla. Ennakointi on tärkeää, ja allergisen kannattaa seurata aktiivisesti oman alueensa siitepölytiedotusta.

  • Huolehdi, että allergialääkereseptit ovat voimassa tai varaa tarvittaessa aika lääkärille.
  • Ennakoi allergiset oireesi ja seuraa siitepölytiedotteita.
  • Aloita antihistamiinihoito noin viikkoa ennen oletettua siitepölykauden alkua.
  • Huuhtele nenää apteekista saatavalla nenäkannulla.
  • Pidä ikkunat suljettuina.
  • Pahimpaan allergia-aikaan ajoita vältä ulkona liikkumista tuulisella säällä. Ajoita ulkoilut aikaiseen aamuun tai iltamyöhään, jolloin siitepölypitoisuudet ovat matalampia.
  • Puhdista auton ja kodin ilmastointilaitteiden suodattimet.
  • Kuivata pyykki siitepölyaikana sisällä.
  • Allergia ei poistu siivoamalla. Perussiivous kotona riittää.

Siirry ajanvaraukseen

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.