Artikkelit

Selätä jouluähky liikunnalla!

Jouluna on lupa nauttia, mutta glögin ja konvehtirasioiden sekaan kannattaa hivuttaa myös ripaus aktiivisuutta. Nappaa asiantuntijoidemme vinkit jouluähkyn selättämiseen!

Notkuvien joulupöytien äärellä on helppo sortua syömään yli tarpeensa. Kroppa kiittää tästä usein huonovointisuudella ja närästyksellä, ja voivatpa ihmisten rasva- ja sokeriarvot jopa hetkellisesti muuttua juhlakauden aikaan. Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärimme Olli-Pekka Koivurovan mukaan syytä huoleen tai itsensä soimaamiseen ei kuitenkaan ole.

− Terveellä ihmisellä mahalaukku ei veny saati repeä. Jouluruoka on toki hyvin runsasenergistä ja joulupöydän ruokalista hengästyttävä, mutta pysyviä muutoksia terveydelle herkuttelu ei aiheuta – jos juhlasyömisestä vain osaa palata takaisin terveelliseen ja kohtuulliseen arkisyömiseen, Koivurova muistuttaa.

Ravitsemusterapeuttimme Anette Palssa on samoilla linjoilla Koivurovan kanssa. Joulu kestää vain muutaman päivän ja terveyden kannalta merkittävimmät asiat tehdään arjessa.

− Syyllisyys joulun jälkeen ei hyödytä ketään! Omaa oloa voi helpottaa parhaiten palaamalla arkeen, johon kuuluu hyvinvointia edistäviä tottumuksia, hän kannustaa.

Herkutteluissa tulee muistaa myös nestetasapainosta huolehtiminen: suolaisen jouluruoan, glögien ja viinien lomassa vedenjuonti unohtuu herkästi. Liian vähäinen juominen vaikuttaa aineenvaihduntaan ja saa olotilan tukkoiseksi, joten muista välivesi myös jouluna.

Kaikki irti joululomasta – ujuta aktiivisuutta välipäiviin!

Aktiivisen arjen kulmakiviä ovat uni ja ravinto, ja joululomalla voikin ladata akkuja jo tulevaa vuotta silmällä pitäen. Liikkuminenkaan ei kuitenkaan ole kiellettyä: osa kuntosaleista on avoinna läpi joulun, mutta joulukinkkua voi sulatella rennomminkin.

Raitis ilma virkistää ja keventää oloa, jos herkuttelu on päässyt riistäytymään käsistä.

– Pulkkamäki, hiihtoladut ja luistinkentät ovat hyviä tapoja uittaa pientä liikuntaa joulun välipäiviin, listaa fysioterapeuttimme Heidi Rämö.

Kynttilöiden vieminen läheisten haudoille tai lumitöiden tekeminen kerryttävät niin ikään tehokkaasti kuntoilupottia. Kauniilla talvisäällä voi tehdä kävelyretken kivaan kahvilaan kaakaolle tai rakentaa pihalle naapuruston komeimman lumiukon. Reippaimmat voivat kohottaa sykettään vaikka riehakkaassa lumisodassa.

Loskakelin yllättäessä hauskaa puuhaa voi keksiä myös sisätiloissa.

– Yksi helppo ja hauska tapa ujuttaa välipäiviin aktiivisuutta ovat kaikenlaiset liikunnalliset yhteispelit porukalla. Twister-matsit tai sanaselityspelit näytellen saavat väkisinkin ylös sohvalta, Rämö vinkkaa.

Jos perheestä löytyy vesipetoja, tunnelmallinen avantouinti virkistää taatusti muutaman konvehdinmakuisen päivän jälkeen. Myös kylpylässä tai uimahallissa rentoutuminen saa veren virtaamaan ja aktivoi kehoa mukavalla tavalla.

– Kun valitsee aktiviteetin, jota on kiva tehdä porukalla ja missä ei vaadita huippukuntoa, saa usein innostettua mukaan niitäkin perheenjäseniä, joita liikunta ei normaalisti kiinnosta!

Varaa aika fysioterapeutille

Tutustu hyvinvointipalveluihimme

Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.