Artikkelit

Torju jouluähky – lisää välipäiviin ripaus aktiivisuutta!

Joulun alla ja pyhinä on lupa nauttia, mutta glögin ja konvehtien sekaan voi lisätä myös ripauksen aktiivisuutta. Nappaa asiantuntijoidemme vinkit vauhdikkaaseen joulunaikaan!

Jouluiset herkut ovat monelle parasta pyhien odotuksessa ja itse juhlapäivissä. Notkuvien joulupöytien äärellä onkin helppo sortua syömään yli tarpeensa, mutta sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärimme Olli-Pekka Koivurovan mukaan syytä huoleen tai itsensä soimaamiseen ei ole.

− Terveellä ihmisellä mahalaukku ei veny saati repeä. Jouluruoka on toki hyvin runsasenergistä, mutta pysyviä muutoksia terveydelle herkuttelu ei aiheuta, Koivurova toppuuttelee.

Ravitsemusterapeuttimme Anette Palssa on samoilla linjoilla Koivurovan kanssa. Joulu kestää vain muutaman päivän ja terveyden kannalta merkittävimmät asiat tehdään arjessa.

− Syyllisyys jouluherkutteluista ei hyödytä ketään! Omaa oloa voi helpottaa parhaiten palaamalla pyhien jälkeen arkeen, johon kuuluu hyvinvointia edistäviä tottumuksia, hän kannustaa.

Herkutteluissa tulee muistaa myös nestetasapainosta huolehtiminen: suolaisen jouluruoan, glögien ja viinien lomassa vedenjuonti unohtuu herkästi. Liian vähäinen juominen vaikuttaa aineenvaihduntaan ja saa olotilan tukkoiseksi, joten muista välivesi myös jouluna!

Kaikki irti joululomasta – ujuta aktiivisuutta välipäiviin!

Aktiivisen arjen kulmakiviä ovat uni ja ravinto, ja joululomalla voikin ladata akkuja jo tulevaa vuotta silmällä pitäen. Liikkuminenkaan ei kuitenkaan ole kiellettyä. Jouluna voi urheilla siinä missä muulloinkin, mutta kinkkua voi sulatella rennomminkin. Raitis ilma virkistää ja piristää ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia mukavaan yhdessäoloon.

– Pulkkamäet, hiihtoladut ja luistinkentät ovat hyviä tapoja uittaa pientä liikuntaa joulun välipäiviin, listaa fysioterapeuttimme Heidi Rämö.

Kynttilöiden vieminen läheisten haudoille tai lumitöiden tekeminen kerryttävät niin ikään tehokkaasti kuntoilupottia. Kauniilla talvisäällä voi tehdä pienen metsäretken kivaan paikkaan kaakaolle tai rakentaa pihalle naapuruston komeimman lumiukon. Reippaimmat voivat kohottaa sykettään vaikka riehakkaassa lumisodassa.

Loskakelin yllättäessä hauskaa puuhaa voi keksiä myös sisätiloissa.

– Yksi helppo ja hauska tapa ujuttaa välipäiviin aktiivisuutta ovat kaikenlaiset liikunnalliset yhteispelit porukalla. Twister-matsit tai sanaselityspelit näytellen saavat väkisinkin ylös sohvalta, Rämö vinkkaa.

Jos perheestä löytyy vesipetoja, tunnelmallinen avantouinti virkistää taatusti muutaman konvehdinmakuisen päivän jälkeen. Se saa veren virtaamaan ja aktivoi kehoa mukavalla tavalla.

– Kun valitsee aktiviteetin, jota on kiva tehdä porukalla ja jossa ei vaadita huippukuntoa, saa usein innostettua mukaan niitäkin perheenjäseniä, joita liikunta ei normaalisti kiinnosta!

Varaa aika fysioterapeutille

Tutustu hyvinvointipalveluihimme

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.