Artikkelit

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

– Ajatus osallistumisesta Jukolan viestiin heräsi kesäisellä mökkireissulla, Sampo, 34, naurahtaa.

Vitsinä ilmoille heitetty päähänpisto kypsyi pikkuhiljaa lapsuudenkaverusten mielissä, ja pian seitsemän kolmikymppisen miehen porukka sopi ilmoittautuvansa yhdessä Rovaniemellä kesällä 2020 juostavaan Jukolan viestiin.

Muutama porukasta oli harrastanut lajia entuudestaan, ja Sampokin oli entisenä partiolaisena kokenut kartanlukija.

– Kuntoni oli jalkapalloharrastukseni ja kotona vipeltävien kahden lapsen ansiosta hyvällä pohjalla, mutta metsässä juokseminen kokeneiden kettujen seassa tuntui haasteelta. Koska en halunnut olla joukkueemme heikoin lenkki, otin ystäväni suosituksesta treenivuoden tueksi Terveystalon Oma Valmentajan, Sampo kertoo.

– Suunnistuksesta on toki paljon tietoa saatavilla, mutta lajilehdistä ja internetistä puuttuu yksilöllisyys.

Terveystalon Oma Valmentajat ovat koulutukseltaan fysioterapeutteja, joilla on vuosien kokemus ihmisten liikuttamisesta ja tuki- liikuntaelimistön terveydestä. Terveyden ammattilaisina he ymmärtävät myös oikeanlaisen ravinnon ja palautumisen merkityksen.

Perusasiat haltuun

Ensitapaamisella Oma Valmentajan kanssa käytiin kattavasti läpi lähtötilanne: Sampon terveydentila, kunto, elämäntilanne ja tavoitteet. Treenien ujuttaminen hektisen päiväkotiarjen sekaan tuntui alkuun mahdottomalta yhtälöltä, mutta Oma Valmentajan kanssa panostetaan määrän sijaan laatuun. Omia tavoitteita tukevalla harjoittelulla tuloksia syntyy, vaikkei urheilulle olisikaan mahdollista uhrata kaikkea aikaansa.

Hyvän yleiskunnon ansiosta Sampo pääsi heti keskittymään niihin haasteisiin, joita suunnistus lajina tarjoaa.

– Epätasaisessa, yllättävässä metsämaastossa juokseminen ja pimeässä treenaaminen haastavat hyväkuntoisenkin kroppaa. Esimerkiksi liukkaiden kivien, kantojen ja juurien päällä juostessa tasapainon ja reaktiokyvyn täytyy olla aivan eri tasoa kuin asvaltilla tai hiekkatiellä.

Seuraavat treffit Oma Valmentajansa kanssa Sampo sopi metsään. Paikan päällä maastossa Oma Valmentaja pystyi antamaan välitöntä palautetta. Miten tasapainoaisti reagoi yllätyksiin, onko myötäliikkeitä riittävästi? Seuraavien viikkojen treeni kohdistettiin juuri niihin osa-alueisiin, joissa oli eniten petrattavaa.

Oma Valmentajan suunnittelemissa harjoitteissa huomioitiin vanha polvivamma, ja kekseliäillä ohjeilla tehokasta treeniä pystyi ujuttamaan keskelle työpäivääkin: tasapainotyynyn ja tennispallon lisäksi treeniin otettiin mukaan työkaveri, mikä varmisti harjoittelun tehokkuuden ja säännöllisyyden.

Syksyn 2019 aikana Sampo keskittyi parantamaan erityisesti tasapainoaan. Keväällä 2020 painopiste puolestaan siirtyy reaktiokykyyn ja kestävyysominaisuuksien kehittämiseen.

– Oma Valmentajan ottaminen treenin tueksi oli hyvä päätös: metsässä liikkuminen on parantunut huomattavasti lähtötasosta jo muutaman käynnin avulla. En usko, että olisin samassa ajassa saanut yhtä paljon aikaan omin päin. Keväälle sovitut tapaamiset viimeistelevät varmasti kisakunnon, joka testataan kesäkuussa Rovaniemellä!

Fysioterapeutti: Malttia ja lepoa!

Uuden lajin aloituksessa voi Oma Valmentajan avulla välttää monta sudenkuoppaa. Kuntokärpäsen puraistua moni aloittaa liiankin tarmokkaasti.

– Pahimmassa tapauksessa tulee treenanneeksi liian kovaa ja vääriä lihaksia, mikä voi kostautua esimerkiksi kantakalvon tulehduksena, jänne- tai lihasvammoina, rasitusmurtumina tai nyrjähdysvammoina. Oikeanlainen ja tehokas kuormitus on vaikea laji, jos intoa on enemmän kuin kroppa kestää, kertoo johtava fysioterapeuttimme Markus Forsell.

Oma Valmentaja -palvelu sopii monentasoisille liikkujille, sillä yksilöllisillä ohjeilla kehitystä tapahtuu jo muutamalla tapaamiskerralla. Tapaamiskertojen määrään vaikuttavat tavoitteet ja lähtötilanne.

– Jos lähtisi vaikkapa suunnistuskisoihin aivan nollasta, todellisten oivallusten syntyminen edellyttäisi vähintään viitisen tapaamiskertaa. Uuden tekniikan oppiminen on tuhansien toistojen takana, mutta jo muutamalla tehokkaalla treenikerralla on merkittävä vaikutus, Forsell lupaa.

Alkuun pääsemisen jälkeen tapaamisia voi ripotella matkan varrelle esimerkiksi kuukauden välein, jolloin edistymistä on helppo seurata. Kiireisessä arjessa moni sortuu vetämään saman lenkin päivästä toiseen, mutta Oma Valmentajan valvonnassa vaativuustasoa nostetaan ja ärsykkeitä vaihdellaan hallitusti koko ajan. Yksilöllisyys korostuu – kahdella samaan tavoitteeseen tähtäävällä voi olla aivan erilaiset treenit.

Oma Valmentajalla on suuri rooli myös palautumisen merkityksen opettamisessa. Alkuhuumassa vauhtisokeus yllättää helposti, ja moni nipistää ajan treenaamiseen yöunistaan.

– Elimistön kehittyminen tapahtuu treenin jälkeen levossa, suurin osa siitä unen aikana. Jos palautuminen on liian vähäistä, hyväkin treeni valuu hukkaan, Forsell muistuttaa.

– Kaikki lähtee siitä, että selvitetään asiakkaan päivän kokonaiskuormitus ja palautuminen, ja luodaan treeniohjelma siihen sopivaksi. Lepo on kehitykselle yhtä tärkeää kuin varsinainen tekninen treeni!

*Sampo ei esiinny artikkelissa omalla kuvallaan.

Lue lisää Oma Valmentaja -palvelusta

Jos olet työterveysasiakkaamme, Oma Valmentaja -palvelu saattaa sisältyä työterveyssopimukseesi. Tarkista työnantajaltasi, tarvitsetko työterveyslääkärin lähetteen Oma Valmentajalle. Lue lisää työterveysasiakkaan Oma Valmentajasta.

Tutustu myös muihin fysioterapiapalveluihimme

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Vauhdikas lajikokeilu päättyi tuskaisesti – magneettitutkimus paljasti syyn
Liikkujan terveys

Saulin, 33, kuplafutiskokeilu sai ikävän lopun, kun kolarointi pelitoverin kanssa poiki kivuliaan polvivamman. Tehokkaan hoidon ansiosta urheilusta ei kuitenkaan tarvinnut luopua pitkäksi aikaa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.