Artikkelit

Salakavala glaukooma etenee huomaamatta

Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys, Diabetes

Tiedätkö, mikä on glaukooma? Monelle suomalaiselle tämä näköhermoa vaurioittava silmäsairaus ei ole tuttu, vaikka se on maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja.

Glaukooma on maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja ja Suomessa yksi yli 65-vuotiaiden tavallisimmista näkövammaisuuden syistä. Siihen voi kuitenkin sairastua missä iässä tahansa. Vuodenvaihteessa 2017 julkaistun silmäterveysraportin mukaan glaukoomaa sairastaa noin 163 000 suomalaista.

- Silmänpainetautina tunnettu glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa silmän sokeutumiseen. Glaukoomasta tunnetaan noin 50 eri tautimuotoa, joista kaikki ovat kroonisia, eteneviä ja yleensä aluksi oireettomia. Siksi glaukoomasta kärsivät eivät useimmiten osaa oma-aloitteisesti hakeutua hoitoon riittävän ajoissa, kertoo näköfysiologi Juha Päällysaho Specsaversilta.

Näköhermon vaurioita ei itse huomaa

Hoitamaton glaukooma vahingoittaa näkökenttää vähitellen. Glaukoomaa sairastava havaitsee silmänpohjan vauriot näkökentässään vasta, kun tauti on jo pitkälle edennyt: silloin näkökenttä kapenee merkittävästi ja siitä tulee putkimainen. Pahimmassa tapauksessa silmä sokeutuu kokonaan.

- Glaukooman syynä voi olla kohonnut silmän sisäinen paine, mutta noin puolella glaukoomapotilaista silmänpaine on normaalin vaihteluvälin rajoissa. Koska pelkkä silmänpaine ei kerro kaikkea, glaukooman diagnosoiminen vaatii tarkempia lisätutkimuksia. Tautia parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta silmänpainetta alentamalla silmään syntyvien vaurioiden etenemistä voidaan hidastaa tai ne voidaan pysäyttää kokonaan. Tähän käytetään useimmiten silmänpainetta alentavia silmätippoja, kertoo silmätautien erikoislääkäri Heidi Hietamies Terveystalosta.

On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomaa sairastavista tietää sairaudestaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti havaitaan, sitä paremmin tepsii myös sen hoito. Jotta glaukooma voidaan todeta riittävän varhain, onkin tärkeää tutkituttaa silmät säännöllisesti. Optikolla tulisi käydä 40 vuotta täytettyään kahden vuoden välein, silmälääkärillä taas 40 vuoden rajapyykin tullessa vastaan ja tämän jälkeen riskitekijöistä riippuen säännöllisin väliajoin.

Moni näköön vaikuttava sairaus voidaan hoitaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan. Tämä pätee myös glaukoomaan: varhainen havaitseminen ja aikainen hoidon aloitus parantavat sekä hoidon tuloksia että sairastavan elämänlaatua.

Varaa aika silmälääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.