Artikkelit

Salakavala glaukooma etenee huomaamatta

Tiedätkö, mikä on glaukooma? Monelle suomalaiselle tämä näköhermoa vaurioittava silmäsairaus ei ole tuttu, vaikka se on maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja.

Glaukooma on maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja ja Suomessa yksi yli 65-vuotiaiden tavallisimmista näkövammaisuuden syistä. Siihen voi kuitenkin sairastua missä iässä tahansa. Vuodenvaihteessa 2017 julkaistun silmäterveysraportin mukaan glaukoomaa sairastaa noin 163 000 suomalaista.

- Silmänpainetautina tunnettu glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa silmän sokeutumiseen. Glaukoomasta tunnetaan noin 50 eri tautimuotoa, joista kaikki ovat kroonisia, eteneviä ja yleensä aluksi oireettomia. Siksi glaukoomasta kärsivät eivät useimmiten osaa oma-aloitteisesti hakeutua hoitoon riittävän ajoissa, kertoo näköfysiologi Juha Päällysaho Specsaversilta.

Näköhermon vaurioita ei itse huomaa

Hoitamaton glaukooma vahingoittaa näkökenttää vähitellen. Glaukoomaa sairastava havaitsee silmänpohjan vauriot näkökentässään vasta, kun tauti on jo pitkälle edennyt: silloin näkökenttä kapenee merkittävästi ja siitä tulee putkimainen. Pahimmassa tapauksessa silmä sokeutuu kokonaan.

- Glaukooman syynä voi olla kohonnut silmän sisäinen paine, mutta noin puolella glaukoomapotilaista silmänpaine on normaalin vaihteluvälin rajoissa. Koska pelkkä silmänpaine ei kerro kaikkea, glaukooman diagnosoiminen vaatii tarkempia lisätutkimuksia. Tautia parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta silmänpainetta alentamalla silmään syntyvien vaurioiden etenemistä voidaan hidastaa tai ne voidaan pysäyttää kokonaan. Tähän käytetään useimmiten silmänpainetta alentavia silmätippoja, kertoo silmätautien erikoislääkäri Heidi Hietamies Terveystalosta.

On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomaa sairastavista tietää sairaudestaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti havaitaan, sitä paremmin tepsii myös sen hoito. Jotta glaukooma voidaan todeta riittävän varhain, onkin tärkeää tutkituttaa silmät säännöllisesti. Optikolla tulisi käydä 40 vuotta täytettyään kahden vuoden välein, silmälääkärillä taas 40 vuoden rajapyykin tullessa vastaan ja tämän jälkeen riskitekijöistä riippuen säännöllisin väliajoin.

Moni näköön vaikuttava sairaus voidaan hoitaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan. Tämä pätee myös glaukoomaan: varhainen havaitseminen ja aikainen hoidon aloitus parantavat sekä hoidon tuloksia että sairastavan elämänlaatua.

Varaa aika silmälääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan
Lapsen terveys

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Rokotteella suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.