Artikkelit

Salakavala glaukooma etenee huomaamatta

Tiedätkö, mikä on glaukooma? Monelle suomalaiselle tämä näköhermoa vaurioittava silmäsairaus ei ole tuttu, vaikka se on maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja.

Glaukooma on maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja ja Suomessa yksi yli 65-vuotiaiden tavallisimmista näkövammaisuuden syistä. Siihen voi kuitenkin sairastua missä iässä tahansa. 

Aiemmin silmänpainetautina tunnettu glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa silmän sokeutumiseen. Glaukoomasta tunnetaan noin 50 eri tautimuotoa, joista kaikki ovat kroonisia, eteneviä ja yleensä aluksi oireettomia. Siksi glaukoomasta kärsivät eivät useimmiten osaa oma-aloitteisesti hakeutua hoitoon riittävän ajoissa.

Näköhermon vaurioita ei itse huomaa

Hoitamaton glaukooma vahingoittaa näkökenttää vähitellen. Glaukoomaa sairastava havaitsee silmänpohjan vauriot näkökentässään vasta, kun tauti on jo pitkälle edennyt: silloin näkökenttä kapenee merkittävästi ja siitä tulee putkimainen. Pahimmassa tapauksessa silmä sokeutuu kokonaan.

– Glaukooman syynä voi olla kohonnut silmän sisäinen paine, mutta noin puolella glaukoomapotilaista silmänpaine on normaalin vaihteluvälin rajoissa. Koska pelkkä silmänpaine ei kerro kaikkea, glaukooman diagnosoiminen vaatii tarkempia lisätutkimuksia, kertoo silmätautien erikoislääkärimme Heidi Hietamies.

Tautia parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta silmänpainetta alentamalla silmään syntyvien vaurioiden etenemistä voidaan hidastaa tai ne voidaan pysäyttää kokonaan. Tähän käytetään useimmiten silmänpainetta alentavia silmätippoja.

On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomaa sairastavista tietää sairaudestaan. Moni näköön vaikuttava sairaus voidaan hoitaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan. Tämä pätee myös glaukoomaan: varhainen havaitseminen ja aikainen hoidon aloitus parantavat sekä hoidon tuloksia että sairastavan elämänlaatua.

Jotta glaukooma voidaan todeta riittävän varhain, on silmät tärkeää tutkituttaa säännöllisesti. Silmälääkärillä käynti on suositeltavaa kaikille 40 vuotta täyttäneille, minkä jälkeen silmät on hyvä tarkistaa kolmen vuoden välein. Tarvittaessa tehdään hoitosuunnitelma tiheämmistä tarkastuksista..

Varaa aika silmälääkärille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Liikunnalla ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen rooli muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.