Artikkelit

Säilö lomaenergiat syksyyn!

Paluu töihin kesäloman jälkeen saattaa tuntua hankalalta. Mielekäs vapaa-aika, säännöllinen ateriarytmi, riittävä unensaanti sekä liikunta ovat tärkeitä työssä jaksamisen kannalta.

Kesäloman jälkeen moni on täynnä energiaa, joka tuntuu katoavan ensimmäisten syyssateiden ja stressaavien työtehtävien myötä. Loman aikana kerätty vireys ja palautunut olotila on kuitenkin mahdollista säilyttää pitkälle syksyyn.

Lomalta palatessa työn ja vapaa-ajan tasapainottelu yleensä toimii hyvin. Jossain vaiheessa työt alkavat kuitenkin kasaantua ja loman aikana ladatut voimavarat ehtyä. Kesäloman jälkeinen levännyt olotila saattaa hävitä muutamassa viikossa. Huolehtimalla työssä jaksamisesta ja omasta hyvinvoinnista vireystilan voi säilyttää pitkälle syksyyn.

− Kesällä unirytmi muuttuu monilla valoisuuden ja lomien vuoksi arkirytmiä myöhäisemmäksi. Arkirytmiin on hyvä pyrkiä palaamaan takaisin jo viimeisinä lomapäivinä työhön paluun helpottamukseksi. Samalla on tärkeä pitää kiinni loma-ajan hyvistä ja palauttavista puolista, kuten riittävästä unensaannista ja ajan viettämisestä läheisten kanssa ja mielekkäistä harrastuksista, kertoo Terveystalon vastaava työterveyspsykologi Maria Lehto.

− Lomaltapaluun jälkeen itselleen on syytä olla armollinen eikä olettaa, että heti ensimmäisellä viikolla olisi töissä täydessä iskussa.

Mielekäs vapaa-aika, terveellinen ravinto, säännöllinen ateriarytmi ja riittävä unensaanti sekä liikunta ovat tärkeitä työssä jaksamisen kannalta.

− Alkoholilla on muiden haittatekijöiden lisäksi tunnetusti unen laatua heikentävä vaikutus. Jos alkoholinkulutus on ollut lomalla normaalia runsaampaa, kannattaa loman loputtua kiinnittää asiaan huomiota. Toki kohtuukäyttö on syytä muistaa myös lomalla.

Selätä lomaltapaluustressi

Paluu töihin rentouttavan kesäloman jälkeen saattaa aluksi tuntua hankalalta. Osalle ihmisistä lomaltapaluu voi muodostua normaalia jännitystä suuremmaksi ongelmaksi, ja pahimmillaan aiheuttaa vakavia stressioireita. Oireet johtuvat yleensä elämänrytmin muutoksesta: Lomalla nukutaan pidempään, syödään epäsäännöllisemmin, käytetään enemmän alkoholia ja usein myös liikutaan vähemmän. Suurimmalla osalla työikäisistä ihmisistä rytmin muutoksen vaikutukset ovat hallittavia ja menevät nopeasti ohi.

− Joillekin ihmisille työhön palaamiseen liittyy niin paljon ikäviä tunteita, että lomaltapaluujännitys ja harmistuneisuus muuttuu todelliseksi ahdistuneisuudeksi tai masentuneisuudeksi. Tyypillisiä oireita ovat unettomuus, ruokahalun puute, keskittymisvaikeudet, alakuloisuus, ilottomuus, ärtyneisyys ja ahdistuksen tunne, kertoo Maria Lehto.

Jos oireet eivät mene ohi muutamassa viikossa, voi ahdistuksen taustalla olla muita syitä, kuten ylikuormittuneisuutta pidemmältä aikaväliltä, piilevää masennusta, työyhteisön ongelmia tai elämänhallinnan haasteita.

− Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Mutta jos uupumus on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, kesäloma ei välttämättä ole tarpeeksi pitkä aika palautumiseen. Silloin uupumus voi iskeä voimakkaasti töihin paluun yhetydessä tai syksyllä jo muutaman viikon työnteon jälkeen, Lehto muistuttaa.

− Jos normaali arki ei ala sujua, tai esimerkiksi unirytmi takkuaa vielä kahden viikon jälkeenkin, kannattaa asiaan tarttua ja pyytää apua esimerkiksi työterveyden ammattilaisilta. Virkeä olotila, innostuneisuus, valmius uusiin haasteisiin ja riittävä pettymyksen sietokyky ovat hyviä merkkejä palautuneesta olosta onnistuneen kesäloman jälkeen. 

Varaa aika työterveyspsykologille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.