Artikkelit

Saatko tarpeeksi raikasta ilmaa?

Ulkoliikunta kannattaa, sillä raikas ilma luonnon läheisyydessä vähentää stressiä ja virkistää oloa.

Suurin osa ajastamme kuluu neljän seinän sisällä niin töissä kuin vapaa-ajalla. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta muistuttaa, että ihminen on tehty liikkumaan, ja kannustaa hyödyntämään kesän tuomat mahdollisuudet ulkoliikuntaan.

– Liikkuminen on ihmisille luontaista ja vähentää riskiä moniin sairauksiin. Lisäksi liikunta on unen ja terveellisen ravinnon ohella keskeinen tekijä palautumisen ja levon kannalta. Kesä on mainio aika lähteä luontoon liikkumaan, ja sisätreenitkin voi siirtää vaihtelun vuoksi ulos raikkaaseen ilmaan, Halonen sanoo.

Ulkona liikkuminen auttaa Halosen mukaan paitsi jaksamaan, myös kuormittaa kehoa monipuolisesti.

– Raikas ulkoilma ja luonnonläheisyys lisäävät tutkitusti henkistä hyvinvointia ja antavat energiaa. Ulkona liikkuessa kokonaiskuormittavuus on usein vaihtelevampaa ja voi olla jopa suurempaa, kun ollaan luonnossa. Esimerkiksi metsäpoluilla kävellessä alaraajat ja keskivartalon lihakset kuormittuvat monipuolisesti ja koordinaatio sekä motoriikka saavat harjoitusta.

Lasten leikeistä intensiivistä treeniä

Ulkona voi tehdä muutakin kuin kävellä tai juosta, esimerkiksi siirtyä vesille melomaan tai tehdä lihaskuntoharjoitteita erilaisia luonnonmuodostelmia, kuten kantoja tai kallioita, tai ulkotreenipaikkoja hyödyntäen. Tärkeintä on Halosen mukaan löytää itselle mieluinen tapa liikkua.

– Kiireiselle ihmiselle hyvä vaihtoehto on kävely- tai juoksulenkki aamulla ennen töihin lähtöä. Myös pyöräily töihin on mukava ja kohtuullisen nopea tapa liikkua. Jos perheessä on pieniä lapsia, ulkoliikuntaan on kiva lähteä lapsen ehdoilla. Lapsen leikkeihin kannattaa myös osallistua ja hyödyntää palloja ja muita leikkivälineitä liikkumiseen. Jos aikuinen touhuaa samalla intensiteetillä kuin lapsi, voi liikkuminen olla hyvinkin intensiivistä treeniä.

Huonoa säätä ei ole – asenne ja vaatetus ratkaisevat

Asianmukainen varustus on Halosen mukaan tärkeää, jotta ulos tulisi lähdettyä useamminkin.

– Oikeanlainen vaatetus on liikuntakokemuksen kannalta oleellista, oli sää mikä hyvänsä. Vaatteiden tulisi olla mukavia, hengittää ja poistaa kosteutta. Luonnossa liikkuessa myös rasitusvammojen todennäköisyys on pienempi, kun päällä on asianmukainen varustus.

Joskus on vaikea saada itseään sohvalta ylös ja ulos, vaikka vaatetus ja keli olisivatkin kohdallaan. Halonen kehottaa muuttamaan omaa asennoitumista liikuntaan.

– Asenne on ykkösjuttu. Jos ajattelee, ettei oikein jaksaisi laittaa vermeitä niskaan, vaan tekisi mieli jäädä sohvalle seuraamaan somea, tulee harvoin lähdettyä liikkeelle. Sen sijaan kannattaa keskittyä liikunnan jälkeiseen hyvään ja palkitsevaan tunteeseen. Pienikin rasitus ja hikoilu kohentaa kuntoa ja vähentää kurjia ajatuksia. Sadesäälläkin kannattaa ajatella saavansa ihanaa hapekasta ilmaa.

5 vinkkiä ulkoliikuntaan:

  1. Suuntaa luontoon. Luonnon hiljaisuudessa liikkuminen laskee verenpainetta, vähentää stressiä ja rauhoittaa kehoa. Kaunista luontomaisemaa katsellessa myös mieli lepää.
  2. Hengitä keuhkot täyteen raikasta ilmaa. Raikas ulkoilma virkistää oloa ja syvään hengittäminen auttaa rentoutumaan.
  3. Kohenna kuntoa monipuolisesti. Ulkona liikkuminen kuormittaa kehoa monipuolisesti. Kokeile eri liikuntamuotoja ja hyödynnä ulkotreenissä erilaisia luonnonmuodostelmia tai ilmaisia lähiliikuntapaikkoja.
  4. Pue ylle oikeat varusteet. Oikeanlainen vaatetus parantaa viihtyvyyttä säällä kuin säällä. Asianmukaisella varustuksella myös riski rasitusvammoihin pienenee.
  5. Keskity hyvään fiilikseen. Motivoi itseäsi palkitsevalla tunteella, jonka liikunnan jälkeen saa!

Jos sinulla on jaksamiseen liittyviä huolia tai kaipaat asiantuntijan apua liikunnan aloittamiseen, tutustu palveluihimme.

Tutustu liikkujan palveluihin

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.