Artikkelit

Saatko tarpeeksi raikasta ilmaa?

Liikkujan terveys, Urheilijan terveys

Kevään tuoma valo houkuttelee ulos lenkkipolulle. Ulkoliikunta kannattaakin, sillä raikas ilma luonnon läheisyydessä vähentää stressiä ja virkistää oloa.

Suurin osa ajastamme kuluu neljän seinän sisällä niin töissä kuin vapaa-ajalla, varsinkin talvella. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta muistuttaa, että ihminen on tehty liikkumaan, ja kannustaa hyödyntämään kevätauringon tuomat mahdollisuudet ulkoliikuntaan.

– Liikkuminen on ihmisille luontaista ja vähentää riskiä moniin sairauksiin. Lisäksi liikunta on unen ja terveellisen ravinnon ohella keskeinen tekijä palautumisen ja levon kannalta. Kevät on mainio aika lähteä luontoon liikkumaan, ja sisätreenitkin voi siirtää vaihtelun vuoksi ulos raikkaaseen ilmaan, Halonen sanoo.

Ulkona liikkuminen auttaa Halosen mukaan paitsi jaksamaan, myös kuormittaa kehoa monipuolisesti.

– Raikas ulkoilma ja luonnonläheisyys lisäävät tutkitusti henkistä hyvinvointia ja antavat energiaa. Ulkona liikkuessa kokonaiskuormittavuus on usein vaihtelevampaa ja voi olla jopa suurempaa, kun ollaan luonnossa. Esimerkiksi metsäpoluilla kävellessä alaraajat ja keskivartalon lihakset kuormittuvat monipuolisesti ja koordinaatio sekä motoriikka saavat harjoitusta.

Lasten leikeistä intensiivistä treeniä

Kevään edetessä voi ulkona tehdä muutakin kuin kävellä tai juosta, esimerkiksi siirtyä vesille melomaan tai tehdä lihaskuntoharjoitteita erilaisia luonnonmuodostelmia, kuten kantoja tai kallioita, tai ulkotreenipaikkoja hyödyntäen. Tärkeintä on Halosen mukaan löytää itselle mieluinen tapa liikkua.

– Kiireiselle ihmiselle hyvä vaihtoehto on kävely- tai juoksulenkki aamulla ennen töihin lähtöä. Myös pyöräily töihin on mukava ja kohtuullisen nopea tapa liikkua. Jos perheessä on pieniä lapsia, ulkoliikuntaan on kiva lähteä lapsen ehdoilla. Lapsen leikkeihin kannattaa myös osallistua ja hyödyntää palloja ja muita leikkivälineitä liikkumiseen. Jos aikuinen touhuaa samalla intensiteetillä kuin lapsi, voi liikkuminen olla hyvinkin intensiivistä treeniä.

Huonoa säätä ei ole – asenne ja vaatetus ratkaisevat

Asianmukainen varustus on Halosen mukaan tärkeää, jotta ulos tulisi lähdettyä useamminkin.

– Oikeanlainen vaatetus on liikuntakokemuksen kannalta oleellista, oli sää mikä hyvänsä. Vaatteiden tulisi olla mukavia, hengittää ja poistaa kosteutta. Luonnossa liikkuessa myös rasitusvammojen todennäköisyys on pienempi, kun päällä on asianmukainen varustus.

Joskus on vaikea saada itseään sohvalta ylös ja ulos, vaikka vaatetus ja keli olisivatkin kohdallaan. Halonen kehottaa muuttamaan omaa asennoitumista liikuntaan.

– Asenne on ykkösjuttu. Jos ajattelee, ettei oikein jaksaisi laittaa vermeitä niskaan, vaan tekisi mieli jäädä sohvalle seuraamaan somea, tulee harvoin lähdettyä liikkeelle. Sen sijaan kannattaa keskittyä liikunnan jälkeiseen hyvään ja palkitsevaan tunteeseen. Pienikin rasitus ja hikoilu kohentaa kuntoa ja vähentää kurjia ajatuksia. Sadesäälläkin kannattaa ajatella saavansa ihanaa hapekasta ilmaa.

5 vinkkiä ulkoliikuntaan:

  1. Suuntaa luontoon. Luonnon hiljaisuudessa liikkuminen laskee verenpainetta, vähentää stressiä ja rauhoittaa kehoa. Kaunista luontomaisemaa katsellessa myös mieli lepää.
  2. Hengitä keuhkot täyteen raikasta ilmaa. Raikas ulkoilma virkistää oloa ja syvään hengittäminen auttaa rentoutumaan.
  3. Kohenna kuntoa monipuolisesti. Ulkona liikkuminen kuormittaa kehoa monipuolisesti. Kokeile eri liikuntamuotoja ja hyödynnä ulkotreenissä erilaisia luonnonmuodostelmia tai ilmaisia lähiliikuntapaikkoja.
  4. Pue ylle oikeat varusteet. Oikeanlainen vaatetus parantaa viihtyvyyttä säällä kuin säällä. Asianmukaisella varustuksella myös riski rasitusvammoihin pienenee.
  5. Keskity hyvään fiilikseen. Motivoi itseäsi palkitsevalla tunteella, jonka liikunnan jälkeen saa!

Jos sinulla on jaksamiseen liittyviä huolia tai kaipaat asiantuntijan apua liikunnan aloittamiseen, tutustu palveluihimme.

Tutustu liikkujan palveluihin

Muita aiheeseen liittyviä

Mirkan ärtymyksen taustalta paljastui raudanpuute
15.4.2019 Naisen terveys

Mirkaa painoi jatkuva voimattomuus ja kärttyisä olo. Verikokeissa kävi ilmi, etteivät pienten lasten äidin oireet johtuneet pelkästä kiireestä, vaan raudanpuutteesta.

Nyt on punkkirokotteen aika
11.4.2019 Lapsen terveys

Rokote kannattaa ottaa maalis-huhtikuussa ennen kuin punkit ovat lähteneet liikkeelle. Pusikoissa ja heinikoissa viihtyvät punkit levittävät kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Peittävä pukeutuminen ja rokotukset ovat paras suoja punkkitauteja vastaan. Borrelioosin ehkäisyyn rokotetta ei ole olemassa.

Harkitsetko hampaiden valkaisua?
13.3.2019 Naisen terveys

Hampaiden valkaisu on yleinen ja turvallinen toimenpide, kun sen tekee suunterveyden ammattilaisen ohjauksessa. Terveystalon palvelujohtaja Matti Nurminen vastaa yleisimpiin kysymyksiin liittyen hampaiden valkaisuun.

Minimoi liukastumisen riski, käytä liukuestekenkiä
11.2.2019 Naisen terveys

Uutisotsikoissa toistuu vuosittain, kuinka talvi yllätti autoilijat ja junat, mutta samaa voi sanoa myös jalankulkijoista. Syy on sama, alla vääränlaiset pinnat. Jalankulkijatkin voisivat kysyä toisiltaan käytätkö kitkoja vai nastoja. Liukastuminen on yleisin jalankulkijoiden tapaturmia aiheuttava tekijä talvella, se koskettaa niin nuoria kuin vanhoja. Myös talvipyöräilijöiden on syytä varautua oikeanlaisilla välineillä: kypärällä ja nastarenkailla.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.