Artikkelit

Saatko riittävästi D-vitamiinia?

D-vitamiini vaikuttaa suoraan yleiseen hyvinvointiimme. Silti suuri osa suomalaisista ei saa sitä tarpeeksi. D-vitamiini on muun muassa tärkeä elimistön puolustusmekanismien säätelijä, jota tarvitaan myös luuston kunnon ylläpitämiseen. Oma D-vitamiinitaso kannattaa tarkistuttaa syksyllä tai talvella tietääkseen, kuinka suuri vitamiinilisän tarve on.

Moni ei tiedä, että D-vitamiini on hormoni, joka vaikuttaa kehon jokaisen solun toimintoihin. Sitä syntyy iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta, jos auringossa oleskelee kesällä shortseissa ja t-paidassa vähintään puoli tuntia. Tällöin auringon täytyy kuitenkin paistaa korkealta yli 45 asteen kulmasta.

– Suomessa aurinko on syyskuusta toukokuuhun niin matalalla, että D-vitamiinia on hyvä nauttia tablettina nautittavan lisän muodossa. Ravinnosta D-vitamiinia saa kalasta ja maitotuotteista, kertoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola.

Vierolan mukaan suuri osa suomalaisista ei saa D-vitamiinia tarpeeksi.

– Mitattu D-vitamiinitaso vastaa arviolta vain noin 20 prosentilla suomalaisista lääkäritutkijoiden kansainvälistä minimisuositusta, sanoo Vierola.

Tulehdusten ehkäisijä

D-vitamiinilla on merkittävä tehtävä elimistömme useissa puolustusmekanismeissa esimerkiksi tulehduksia ja jopa syöpää vastaan. Erityisen tärkeää sen saanti on kasvuiässä, jotta kalsium imeytyy ravinnosta ja luusto kehittyy.

– D-vitamiini estää riisitaudin, mutta D-vitamiinin puutteella on todettu olevan yhteys myös rinta- ja paksusuolensyöpiin, diabetekseen, sydänsairauksiin, astmaan sekä reumasairauksiin. Puutostila voi lisäksi aiheuttaa masentuneisuutta ja osteoporoosia, jos kalsium ei sen takia imeydy suolistoomme riittävän hyvin, sanoo Vierola.

D-vitamiinin saannilla on vaikutusta myös yleiseen hyvinvointiin.

– Alhaisen vitamiinitasonsa korjattuaan potilaat usein kertovat olevansa huomattavasti pirteämpiä sekä kärsivänsä aiempaa vähemmän lihas- ja nivelkivuista tai kaamosoireista ja flunssasta, Vierola tähdentää.

Tiedätkö oman D-vitamiinitasosi?

Päivittäiset D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat yksilötasolla, mutta erityisesti riskiryhmässä olevien kannattaa pitää hyvää huolta riittävästä saannista.

– Yli 70-vuotiailla vitamiinintuotanto heikkenee huomattavasti. Ikääntyneiden lisäksi etenkin diabeetikkojen, muistisairaiden, keliaakikkojen, sydän- ja verenpainetautia sairastavien, ylipainoisten sekä lasten ja raskaana olevien tulisi kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiin. Myös tumma iho lisää D-vitamiinin tarvetta, Vierola muistuttaa.

Oma D-vitamiinitaso kannattaa käydä mittauttamassa, jotta tietää, kuinka paljon vitamiinilisää on hyvä nauttia. D-vitamiinitason mittaus onnistuu yleensä ilman lähetettä tehtävällä laboratoriotutkimuksella.

– Se tehdään verikokeesta, joka ei edellytä paastoa. Tutkimustulos valmistuu kahden vuorokauden kuluessa, Vierola kertoo.

Tiesitkö, että et tarvitse lähetettä kaikkiin laboratoriotutkimuksiin?

Terveystalossa pääset nopeasti ja vaivattomasti laboratoriotutkimuksiin myös ilman lähetettä. Palveluihimme kuuluvat myös erilaiset laboratoriotutkimuspaketit. Tutkimuspaketit ovat koottu iän, sukupuolen ja elämäntilanteen mukaan. Tutkimuspakettien avulla voit seurata ja huolehtia omasta ja rakkaittesi terveydestä. Terveystalossa olet aina hyvissä käsissä – kaikki lähtee sinun tarpeestasi.

Varaa aika laboratoriokokeeseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.