Artikkelit

Säännöllinen terveyden seuranta pitää lääkärin loitolla

Vaikka muistisairauden riski nousee vanhetessa, ei muistitoimintojen heikkeneminen kuulu ikääntymiseen.

Muisti ja uudenoppimiskyky hidastuvat vanhetessa, mutta säilyvät iästä huolimatta. Muistin heikkeneminen kertoo aina sairaudesta, sanoo geriatri Mariko Teramura-Grönblad.

Geriatrin mukaan liian aikaisin tehtyä muistitutkimusta ei ole olemassa. Mitä aikaisemmin saadaan diagnoosi ja oikea hoito aloitettua, sitä parempi hoitotulos muistisairaudessa saavutetaan.

Eläkeläisen on tärkeä pitää huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan. Elämäntapojen lisäksi on huomioitava psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat ja sosiaaliset suhteet.

Parasta ennaltaehkäisyä iän tuomiin vaivoihin ovat oikeanlainen ravitsemus, liikunta, sosiaaliset suhteet, aivojumppa ja harrasteet.

Terveystarkastus kartoittaa terveysriskejä

Iän myötä sairauksien riski kasvaa. Yli 70-vuotiaat käyttävät terveyspalveluja moninkertaisesti alle 60-vuotiaisiin verrattuna.

Terveydentila kannattaa kartoittaa säännöllisesti, sillä näin terveysriskeihin voidaan puuttua riittävän ajoissa ja toimintakyky ja elämänlaatu säilyvät hyvänä pidempään.

Terveystarkastuksessa käydään läpi laboratoriokokeiden tulokset yhdessä hoitajan kanssa. Samalla mitataan verenpaine, pulssi, pituus, paino ja vyötärönympärys.

– Tulosten perusteella annamme suosituksia liikuntaan, ruokavalioon ja muihin elämäntapamuutoksiin. Tarvittaessa ohjaamme jatkotutkimuksiin lääkärin tai muun asiantuntijan vastaanotolle, kertoo sairaanhoitaja Päivi Honkanen.

Tanssia ja D-vitamiinia

Vanhetessa aineenvaihdunta muuttuu, jolloin proteiinipitoisen ruokavalion ja riittävän liikunnan merkitys kasvaa. D-vitamiinin ja kalsiumin saannista on tärkeää pitää huolta. Iästä ja kunnosta riippuu, millaista liikuntaa tulisi harrastaa. Esimerkiksi tanssi on todella hyvä sosiaalinen liikuntamuoto, joka kehittää lihasmuistia ja pitää mielen virkeänä.

Asiantuntijalta kannattaa kysyä vinkkejä ja ohjeistusta liikuntaan ja kunnon ylläpitämiseen. Etenkin eläkeläinen tarvitsee säännöllistä liikuntaa lihaskunnon, hengitys- ja verenkiertoelimistöä parantavan kestävyyskunnon sekä tasapainon ylläpitoon.

Terveystarkastuksessa on myös hyvä jutella kaikista elämään ja arkeen vaikuttavista asioista – niistä ongelmallisistakin. Terveystarkastus on hyvä etappi puhua esimerkiksi alkoholinkäytöstä, tupakoinnista tai yksinäisyydestä.

Näin treenaat tasapainoa kotilattialla

  • Asetu jakkaran eteen pieneen haara-asentoon ja risti kätesi rinnan päälle.
  • Nouse selkä ryhdikkäänä jakkaralle, kädet edelleen rinnan päällä.
  • Laskeudu takaisin lattialle ja nouse jakkaralle uudestaan.
  • Tee harjoitus mieluiten joka päivä ja toista liikekuvio 3 x 10 kertaa.

Jakkaralle nousu on paitsi mainiota tasapainotreeniä, se myös kuormittaa hyvin reisilihaksia ja pakaroita.

Varaa aika geriatrille

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Moni ei tiedä, että liikunnalla ja erityisesti sosiaalisilla suhteilla on muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa keskeinen rooli. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.