Terveystalo ja Pouttu haastoivat hiljattain ex-kiekkoilija Ari Vallinin kasvisruokavaliolle kahden viikon ajaksi. Kokeilun tavoitteena oli tarkastella kasvisruokailun terveyshyötyjä ja inspiroida Aria keveämmän murkinan äärelle.
Vallin tarttui haasteeseen ennakkoluulottomasti. Kokeilun alussa Ari kävi Terveystalon laboratoriossa otattamassa itsestään kasvissyöjän tutkimuspaketin, jonka avulla tarkasteltiin miehen terveydentilaa erilaisten veriarvojen valossa. Lisäksi Ari kävi Terveystalon johtavan ravitsemusterapeutin Mikko Rinnan juttusilla keskustelemassa terveydentilastaan sekä suunnittelemassa, millaisin muutoksin ruokavaliota lähdettäisiin muuttamaan. Kasvissyöjän kohdalla erityisen tärkeää on varmistua muun muassa riittävästä raudan, jodin sekä D- ja B12-vitamiinien saannista sekä riittävästä energiansaannista.
Kokeilun aikana Rinta seurasi Arin edistymistä videovastaanoton välityksellä. Lisäksi Ari kävi Terveystalon ravitsemusterapeutin Kirsi Englundin kanssa ruokakaupassa ostoksilla. Vihannesosastolla ja hyllyjen välissä Ari sai käytännön vinkkejä kasvissyöjän ruokavalioon sopivien terveellisten valintojen tekemiseen ja monipuolisia vaihtoehtoja lihan korvaamiseen.
"Aivan järisyttävä tulos"
Kahden viikon kokeilujakson päätyttyä kasvissyöjän tutkimuspaketti uusittiin. Verikokeiden tulokset puhuvat omaa kieltään: kahdessa viikossa Arin paino putosi, kolesteroliarvot paranivat selvästi ja ja d-vitamiiniarvotkin kohenivat. Muutos tuntuu myös konreettisesti miehen olossa.
– Päivisin on ollut tosi pirteä olo ja illallakin on riittänyt virtaa. Olotila on ollut tosi freesi ja energinen. Erityisesti lounaan jälkeinen aika ollut virkeämpää, arvioisin että sen ansiosta olen saanut tunnin lisää tehokasta työaikaa päivässä! Ari kertoo.
Kahdessa viikossa Arin
- paino putosi 2,5 kg
- d-vitamiinitaso nousi 64 > 75
- elimistön tulehdusarvo laski 4.8 > 0,24
- kokonaiskolesteroli laski 5.3 > 4
- huono kolesteroli laski 3.3 > 2.2
- b12-vitamiinitaso nousi 100 > 130
On tyypillistä, että kasvisruokavalioon siirtyessä paino putoaa, kun aletaan syödä kevyempiä aineksia. Myös kolesteroliarvojen paraneminen oli odotettavissa eläinkunnan rasvojen ja kolesterolin jäädessä pois ruokavaliosta. Kolesteroliarvoihin on vaikuttanut positiivisesti myös se, että Arin ruokavalioon lisättiin esimerkiksi öljyjen muodossa pehmeitä rasvoja, jotka sieltä aiemmin puuttuivat.
Arin tulehdusarvojen laskuun vaikuttivat Arin ruokavaliomuutoksessa etenkin kasvisten, hedelmien ja marjojen ja kuitujen lisääminen lautaselle sekä toisaalta kovien rasvojen ja vähäkuituisten hiilihydraattien käytön vähentyminen.
– Aivan huikeita tuloksia. Tähän ovat vaikuttaneet monet kasvisruokavalion sisältämät ravintoaineet: kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet, joita on nyt saatu eri tavalla, eikä painonlaskunkaan vaikutusta tule unohtaa. Kaiken kaikkiaan aivan järisyttävä tulos, tämä yllätti minutkin todella positiivisesti, ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta hehkuttaa.
Kahdessa viikossa melkein kaikki veriarvot kohenivat. Tulokset tekivät vaikutuksen myös mieheen itseensä.
– Kyllä tämä varmasti muuttaa ruokavaliotani loppuelämäni ajaksi. En olisi ikinä uskonut, että saamme tällasia muutoksia aikaiseksi näin lyhyessä ajassa. Virkeämmän fiiliksen lisäksi veriarvot paranivat, se vetää ihan sanattomaksi, Ari pohtii. Katso video, jolla Mikko Rinta käy Arin kaikki tulokset läpi.
Ammattilaisen avulla pysyviä tuloksia
Ruokavaliota muutettaessa on tärkeää kiinnittää huomiota ravintoaineiden saantiin, omaan motivaatioon ja edistymisen seurantaan yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa. Arin sitoutuminen ja vaivannäkö palkittiin jo lyhyessä ajassa.
– Arin ruokavaliomuutoksen tulokset ovat omaa luokkaansa. Yleensä veriarvoja tarkastellaan uudelleen 2–3 kuukauden kuluttua uuden ruokavalion aloittamisesta. Se, että useat arvot paranivat näin selkeästi jo kahdessa viikossa, on todella upeaa, ravitsemusterapeuttimme Kirsi Englund toteaa.
Ravitsemukseen panostamisella on terveydelle monia etuja, mutta ruokavalion kokoamiseen kannattaa paneutua, jotta tulee syöneeksi riittävästi ja oikeita asioita. Halusitpa sitten vähentää lihansyöntiä, pudottaa painoa tai kohentaa veriarvojasi, parhaana apuna ruokavaliomuutoksessa toimii ammattitaitoinen ravitsemusterapeutti.
Kaipaatko neuvoja ja tukea ruokavalion muutokseen? Terveystalon ravintovalmennuksiin sisältyy:
- Kolme tapaamista ravitsemusterapeutin kanssa (onnistuu myös etänä)
- Alku- ja loppukartoitus sekä niiden pohjalta laadittu yhteenveto saavutetusta muutoksesta
- Ammattilaisen laatima yksilöllinen ruokavalio, joka huomioi lähtötilanteesi, tavoitteesi, arkirytmisi, sairautesi ja muut ruokavalioon vaikuttavat seikat
- Viikkoruokalista ja kauppalista helpottamaan arjen suunnittelua
- Suunnitelma toimenpiteistä, joilla tavoitteet saavutetaan. Seuraat edistymistäsi Oma Terveys -sovelluksessa.
- Rajattomat viestit ravitsemusterapeutille koko valmennuksen ajan Oma Terveys -sovelluksessa
Tutustu ravintovalmennuksiin
Jos haluat asioida kätevästi etävastaanotolla, voit varata ajan puhelimitse numerosta 030 6000.
Lue myös: