Artikkelit

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Ravitsemuksesta on nykyään saatavilla rajattomasti tietoa, ja markettien hyllyt notkuvat myös terveellisistä vaihtoehdoista. Syöminen on kuitenkin iso osa elämää, eikä vanhojen tapojen karistaminen tapahdu hetkessä.

Jos korjausliike ei tuota tulosta, kannattaa kääntyä alan ammattilaisen puoleen.

– Ravitsemusterapeutit ovat elämänmuutoksen asiantuntijoita. Me osaamme huomioida kokonaisuuden ja opastaa siinä, miten uudet ruokailutottumukset saadaan pysyväksi osaksi elämää, kertoo johtava ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta.

Ravitsemusterapeutti auttaa kartoittamaan lähtötilannetta ja priorisoimaan, mikä juuri sinulle on tärkeää. Syömistä peilataan kaikkiin elämän osa-alueisiin; syyniin pääsevät ruokailutottumusten lisäksi muun muassa elämäntilanne, arkirytmi, nukkuminen ja liikkuminen. Ammattilaisen avulla luodussa ruokavaliossa kokonaisuus pysyy tasapainossa, tärkeiden ravintoaineiden saanti on turvattu eikä ylilyöntejä synny.

Eräs yksinkertaiselta tuntuva asia, ateriarytmi, on monella hunningolla. Jatkuva napostelu vaientaa oikean nälän tunteen, ja suuhun päätyy herkästi ravintoköyhiä suupaloja.

– Avainasemassa ovat usein päivän rytmitys, annoskoot sekä tietysti se, mitä aterioilla syödään. Jos syömisen hallinta pettää, siihen johtaneet syyt selvitetään yhdessä.

Usein ongelmat juontavat juurensa sokerikoukkua syvemmälle.

– Ravitsemusterapeutin näkökulmasta jatkuva suklaan syöminen tai hallitsematon napostelu on vain oire – pelkästään sitä hoitamalla emme pääse juurisyyhyn kiinni. Yhdessä perkaamme ongelman taustat ja annamme keinot, joiden avulla asiakas pystyy jatkossa hallitsemaan syömistään paremmin, Rinta selittää.

Tyypillinen virhe on laiminlyödä aamupala, valita lounaalla kevyt salaatti ja täyttää kurniva vatsa iltapäivällä palaveripullalla.

– Näin toimimalla kenestä tahansa tulee iltapäivällä suklaa-addikti. Jos ateriarytmi ja ruokavalio ovat kunnossa, ei aterioiden välissä synny napostelunhalua.

Myös juotu energia on yleinen kompastuskivi. Helposti kulautettavaan muotoon surautettu smoothie ei tuota yhtä tehokasta kylläisyyden tunnetta kuin huolellisesti pureskeltu monipuolinen ateria.

Ravinto vaikuttaa suoliston ja suun terveyteen

Ravitsemusterapiassa korostuvat suuret yksilölliset erot – monet yleisesti terveellisinä pidetyt ruoka-aineet aiheuttavat toisille vaikeitakin oireita. Kiperätkin tapaukset kuitenkin ratkaisee usein juuri omiin tarpeisiin räätälöity ateriasuunnitelma.

– Pyrin viemään syömistä oikeaan suuntaan positiivisen kautta, tarjoamalla kieltolistojen sijaan monipuolisia vaihtoehtoja.

Suunnitelmassa punnitaan asiakkaan omat tavoitteet ja motivaatiotekijät sekä kartoitetaan suurin ongelma, kuten painonhallinta, suolisto-oireet tai hampaiden reikiintyminen. Ravitsemus on suoraan yhteydessä suoliston ja suun terveyteen, joten asiakas ohjataan tarvittaessa esimerkiksi gastroenterologille tai hammaslääkäriin.

– Ongelmat syömisen kanssa nakertavat vireyttä ja elämänhallintaa, jolloin kuorma voi äkkiä kasvaa kohtuuttoman suureksi. Teemme yhteistyötä myös psykoterapeuttien ja psykologien kanssa.

Ravitsemuksen ja suoliston terveyden merkitys on viime vuosina korostunut entisestään, sillä tutkimuksissa on pystytty osoittamaan yhteys kuidun saannin ja mielen hyvinvoinnin välillä.

Tutkimusten edetessä ravitsemuksen painoarvo terveydestä puhuttaessa voi kasvaa entisestään.

– Ruokavalio on yhteydessä suun ja suoliston terveyteen, ja huonosti voiva suolisto taas linkittyy moniin autoimmuunisairauksiin. Ruokavalio ja ruokavalinnat vaikuttavat yksilöllisesti joidenkin sairauksien oireisiin sekä sairastumisriskiin. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää hoitaa asiakasta kokonaisuutena ja ymmärtää oireiden taustat ja seuraukset. Yhteistyö esimerkiksi gastroenterologien, suun terveyden ammattilaisten ja ravitsemusterapeuttien välillä palvelee asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla, Rinta kiteyttää.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Kärsitkö jatkuvista vatsavaivoista? Vatsan hyvinvointi -tutkimuspakettiin on kerätty tutkimukset, joilla voidaan kartoittaa mm. keliakian ja laktoosi-intoleranssin osuutta oireiden aiheuttajana. Tutustu pakettiin täällä.

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.