Artikkelit

Runsasluomisuus ja liiallinen aurinko lisäävät melanoomariskiä

Jokaisella meistä on luomia iholla. Niistä yleisimpiä ovat hyvänlaatuiset ruskeat pigmenttiluomet. Runsasluomisuus lisää kuitenkin ihosyöpäriskiä yhdessä perimän ja UV-säteilylle altistumisen kanssa. Melanooman ennaltaehkäisyssä tärkeää on oman ihon säännöllinen seuranta ja kohtuullinen auringosta nauttiminen.

Erilaisista luomista yleisimpiä ovat ruskeat melanosyytti- eli pigmenttiluomet, joita jokaisella on joitain kymmeniä. Luomien määrä alkaa yleensä kasvaa lapsuus- ja nuoruusiässä ihokohtaan kerääntyessä pigmenttisoluja. Nuorten aikuisten iholla luomia on eniten.

- Luomien määrä on yksilöllistä ja synnynnäistä eli niiden lukumäärään ei voi mitenkään vaikuttaa. Lapsi syntyy tietyn luomiperimän kanssa, vaikka luomet eivät vielä näy vastasyntyneen iholla, selventää ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta.

Keski-iässä uusien luomien syntyminen tasaantuu, ja sitä vanhemmilla oma elimistö voi alkaa spontaanisti poistaa luomia iholta.

Oireileva luomi voi paljastaa melanooman

Lähtökohtaisesti pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Pigmenttiluomet saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, yhdeksi ihosyövän vaaralliseksi muodoksi. Melanoomariskiä lisää liiallinen aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa iholta löytyvää luomea. Erityisesti runsasluomisille Huttunen suosittelee säännöllistä oman ihon seurantaa.

- Kun omia luomiaan tarkastelee päivittäin, on helppoa havaita luomissa tapahtuvia muutoksia.

Runsasluomisuuden ja liiallisen UV-altistuksen lisäksi melanoomariskiä lisäävät erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen sekä runsas solariumissa käynti.

- Melanoomalle altistaa herkästi palava, punertava ja pisamainen ihotyyppi. Ihon palaminen, etenkin lapsuudessa, ja suvussa esiintyvä melanooma kasvattavat sairauden riskiä, Huttunen kertoo.

Melanooman ennaltaehkäisyssä ainoana tehokkaana ehkäisykeinona toimii Huttusen mukaan riittävä UV-säteilyltä suojautuminen.

- Kesällä ja ulkomaanmatkoilla auringosta tulisi nauttia oman ihotyypin mukaan, ja muistettava riittävä aurinkosuoja eli aurinkovoiteet, peittävä pukeutuminen ja hakeutuminen varjoon kuumimpaan aikaan.

Erilaiset ihosyövät ovat nopeimmin länsimaissa yleistyviä syöpälajeja. Suomessa diagnosoidaan vuodessa noin 1 300 melanoomatapausta, ja niiden määrä on lisääntymään päin. Melanoomista vain 20 prosenttia kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen, ja valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa aikaisemmin ei ole ollut lainkaan luomea.

Milloin lääkäriin?

Jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan tai laajenee, muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi, on luomi syytä tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla ja mahdollisesti poistaa. Myös luomen rakenteen muuttuessa kyhmymäiseksi tai sen vuotaessa verta on luomi yleensä syytä poistaa.

Tavallisimmin luomi poistetaan leikkaamalla paikallispuudutuksessa. Patologi tutkii aina poistetun luomen.

- Jos omien luomien terveys vaivaa mieltä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yksittäisen luomen aiheuttamien huolien ei kannata antaa heikentää omaa elämänlaatua, Maria Huttunen muistuttaa.

VARO-muistisääntö – näin tunnistat pahanlaatuisen luomen

V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi
A – Alue laajenee nopeasti
R – Reunasta tulee epätarkka
O – Osat epäsymmetriset

Varaa aika ihotautilääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.