Artikkelit

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Erityisesti koronaepidemian aikana influenssalta kannattaa suojautua ottamalla influenssarokote, jolla suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Varaa rokotusaika   Varaa perherokotusaika

Influenssarokotteet saapuvat Terveystaloihin kautta maan arviolta viikolla 40. Varmista influenssarokotteen saatavuus valitsemastasi toimipisteestä ennen ajanvarausta. Varaa aika influenssarokotukseen joustavasti sinulle sopivaan hetkeen. 

  • Kaudella 2021-2022 influenssarokotuksen (VaxigripTetra) kokonaishinta on 47 €. Hintaan ei lisätä palvelumaksua.
  • Muista myös kätevä perherokotusaika, samalla 20 minuutin vastaanottoajalla voidaan rokottaa 4 henkilöä.
  • Fluenz Tetra nenäsumuterokotuksen  kokonaishinta on 58,20 €. Hintaan ei lisätä palvelumaksua. Nenäsumuterokotteet saatavilla Terveystalossa arviolta lokakuun lopulla.

Edelleen käynnissä olevasta koronaviruspandemiasta huolimatta myös influenssakausi tekee taas tuloaan. Koronaviruspandemiaan liittyvien suojautumistoimien, kuten rokotusten, lisäksi myös influenssaa vastaan kannattaa varautua. Influenssa on eri tauti kuin tavallinen flunssa. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni eri virus.

– Tavalliseen flunssaan verrattuna influenssa alkaa äkillisemmin, oireet ovat rajumpia ja ne kestävät pidempään. Korkea kuume, voimakas lihassärky ja väsymys ovat tyypillisiä influenssan oireita, kuvailee yleislääketieteen erikoislääkärimme Jaakko Halonen.

Hengitystieinfektiokauden alkaessa muiden virusten aiheuttamien sairauksien joukossa on myös Covid-19- infektio. Kuten muidenkin virusten aiheuttamat hengitystieinfektiot, myös koronaviruksen aiheuttama Covid-19- infektio ilmenee useimmilla melko lievin oirein. Toisaalta etenkin iäkkäät ja monisairaat henkilöt ovat riskissä sairastaa vakavan taudin, olipa kyseessä sitten esimerkiksi influenssa- tai Covid-19- infektio. Noudattamalla infektion tarttumisen riskin vähentämiseksi tarkoitettuja ohjeita voi vaikuttaa samanaikaisesti kaikkien hengitystieinfektioiden tarttumiseen ehkäisevästi.

Tehokkain keino suojautua influenssalta on rokote, joka parhaimmillaan estää lapsilla ja työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä. Ikääntyneillä rokotus voi auttaa estämään joka toisen influenssan. Jos influenssa iskee rokotuksesta huolimatta, tauti talttuu lyhyemmässä ajassa kuin rokottamattomalla.

Useimmiten influenssavirus etenee käsistä nenän limakalvojen kautta elimistöön. Nenää ei tarvitse varsinaisesti kaivaa, vaan pieni hipaisukin saattaa riittää tartuntaan. Siksi kannattaakin tietoisesti välttää kasvojen koskettelua.

Riihijärvi alleviivaa myös käsienpesun tärkeyttä influenssan torjunnassa. Kädet tulisi varsinkin influenssakaudella pestä saippualla ja lämpimällä vedellä aina, kun tulee ulkoa sisälle, ennen ruokailua sekä vessakäynnin ja niistämisen jälkeen.

Influenssarokote – milloin, kenelle ja miksi?

Viruskannat muuttuvat jatkuvasti, jonka takia WHO päivittää influenssarokotteen koostumusta vuosittain. 

– Viime vuoden rokote ei suojaa enää tänä vuonna. Rokote tulisi ottaa vuosittain hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkamista. Influenssakauden huippu ajoittuu useimmiten kevättalveen, joten influenssarokote kannattaa ottaa loka-marraskuussa. Rokotteen ottamisesta menee noin kaksi viikkoa, kunnes suoja on kehittynyt, Riihijärvi kertoo.

Suurin vaara sairastua influenssaan on:

  • perussairailla, kuten diabeetikoilla tai kroonisesta sydän- tai keuhkosairaudesta kärsivillä.
  • riskiryhmään kuuluvat myös alle 7-vuotiaat lapset, yli 65-vuotiaat sekä raskaana olevat.
  • myös terveydenhuollon piirissä työskentelevät tarvitsevat rokotuksen.

– Rokotteesta on hyötyä erityisesti riskiryhmiin kuuluville, mutta myös muille. Kun ei sairastu, ei tartuta muita. Kaikilla meillä on lähipiirissä riskiryhmiin kuuluvia, joita haluamme suojella tartunnalta, Riihijärvi muistuttaa.

Influenssa saattaa pahentaa perussairautta etenkin iäkkäillä ihmisillä. Influenssassa on myös suurempi jälkitautien riski tavalliseen flunssaan verrattuna. Aikuisilla yleisimpiä jälkitauteja ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume, pienillä lapsilla välikorvatulehdus.

– Rokote kannattaa ottaa, vaikka ei kuuluisi varsinaiseen riskiryhmään. Influenssa on tautina varsin ikävä ja johtaa useimmiten viikon, parin poissaoloon töistä. Lisäksi influenssan mahdolliset jälkitaudit voivat olla hyvin raskaita ja johtaa sairaalahoitoon. Influenssarokote vähentää tutkitusti influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja, vakavan influenssan ilmaantuvuutta ja jälkitauteja.

Influenssarokotukset käynnissä

Influenssarokotteita on saatavilla Terveystaloissa kautta maan. Varaa aika influenssarokotukseen joustavasti sinulle sopivaan hetkeen:

Varaa rokotusaika   Varaa perherokotusaika

Influenssarokotteet saapuvat Terveystaloihin kautta maan arviolta viikolla 40. Varmista influenssarokotteen saatavuus valitsemastasi toimipisteestä ennen ajanvarausta. Varaa aika influenssarokotukseen joustavasti sinulle sopivaan hetkeen. 

  • Kaudella 2021-2022 influenssarokotuksen (VaxigripTetra) kokonaishinta on 47 €. Hintaan ei lisätä palvelumaksua.
  • Muista myös kätevä perherokotusaika, samalla 20 minuutin vastaanottoajalla voidaan rokottaa 4 henkilöä.

  • Fluenz Tetra nenäsumuterokotuksen  kokonaishinta on 57 €. Hintaan ei lisätä palvelumaksua. Nenäsumuterokotukset saatavilla Terveystalossa arviolta lokakuun lopulla.

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.