Artikkelit

Rohinaa makuhuoneessa

Lähes jokainen meistä kuorsaa ajoittain. Jokaöisiä kuorsaajia arvioidaan olevan noin neljäsosa miehistä ja kahdeksasosa naisista. Vaikeaan kuorsaukseen on kuitenkin olemassa hoitokeinoja kirurgisista toimenpiteistä moderniin lämpöhoitoon.

Kuorsaus on ylähengitysteiden ahtauden oire. Tätä ahtautta voidaan ajatella jatkumona, jonka lievässä päässä on kuorsaus ja pahemmassa päässä uniapneatauti, joka vaikea-asteisena voi olla jopa hengenvaarallinen. Uniapneataudissa potilaalla on yli 10 sekuntia kestäviä hengitystaukoja ja niihin liittyviä veren happipitoisuuden laskuja.

– Ennen katsottiin, että kuorsaus on pääasiassa sosiaalisesti haittaavaa, mutta ei vaikuta terveyteen. Nykyään tiedetään, että kuorsaus saattaa unenlaatua huonontavana tekijänä vaikuttaa myös terveyteen; unen rakenne häiriintyy ja päivisin esiintyy väsymystä, toteaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta.

– Ylipaino on usein keskeinen tekijä, joka liittää yhteen sekä kuorsauksen, uniapnean, veren sokeri- ja rasva-arvojen kohoamisen että verenpainetaudin. Jos tähän vielä liittyy tupakointi ja alkoholin runsas käyttö, sydän- ja verisuonitautien riski kohoaa voimakkaasti.

Lapsilla ja nuorilla, joilla ei ole ylipainoa, syy kuorsaukseen on yleensä suurentuneissa nielurisoissa. Iän mukana kuorsausta alkaa esiintyä yhä enemmän kudosten muuttuessa. Naisilla vaihdevuodet saattavat tuoda mukanaan kuorsausongelman.

Uniapneatautia hoidetaan ylipainehoidolla

Kuorsaavan, isorisaisen lapsen tapauksessa hoitokin on selkeä ja tehokas – risaleikkaus. Nykyään suositaan muutoin terveiden, mutta kookkaiden risojen osittaista poistoa eli typistystä. Salorannan mukaan aikuisen kuorsaajan hoidossa tilanne ei aina ole yhtä selkeä. Jos ylipainoa on, painonpudotuksen tulisi olla ensisijainen hoito. Uniapneatauti voi kuitenkin vaikeuttaa sitä, sillä väsynyt ei juuri jaksa liikkua aktiivisesti ja välipalat vetävät puoleensa.

Epäiltäessä uniapneatautia tulisi tehdä unirekisteröinti, jolla voidaan arvioida unen laatua. Jos uniapneatauti löytyy, hoitona on niin kutsuttu ylipainehoito eli nenä-CPAP. Tällöin syötetään taipuisaa letkua pitkin ylipainetta maskin kautta ylähengitysteihin, jolloin ne pysyvät auki ja unenlaatu normalisoituu.

– Tietyissä tilanteissa voidaan uniapneapotilaan ahdasta anatomiaa korjata kirurgisesti, kunhan ensin on hoidettu hengitys nenä-CPAP-laitteella normaaliksi. Yleissääntönä kuitenkin voidaan pitää sitä, ettei uniapnea ole kirurgisesti korjattava tila.

Lämpöenergiahoidolla apua kuorsaukseen

Tärkeätä on myös se, että kuorsaajalla on toimiva ja vapaa nenähengitys. Salorannan mukaan nenän tukkoisuuden syynä saattaa olla allerginen nuha tai vaihtoehtoisesti krooninen nuha, johon voi liittyä nenän limakalvon paksuuntuminen sekä esimerkiksi nenän väliseinän vinouden takia aiheutuva anatominen ahtaus.

Jos ongelmana on nenän tukkoisuus tai pelkkä kuorsaus eikä nielun anatomiassa ole selvää ahtautta, nykyään suositaan kevyttä RFT-hoitoa.

– RFT-hoidolla tarkoitetaan kudoksiin radioaaltofrekvenssillä annettavaa lämpöenergiaa, jolla aiheutetaan kudoksiin lämpövaurio ja sen korjaantuessa arpeutuminen. Se kovettaa suulaen kudosta ja hieman kutistaa sitä. Hieman kovempi suulaki ei enää ”pärise” samassa määrin kuin ennen. Nenässä lämpöenergiahoito kutistaa paksua limakalvoa, estää limakalvon turpoamisen ja avaa nenää hyvinkin tehokkaasti, Saloranta selvittää.

RFT-hoito annetaan paikallispuudutuksessa yleensä vastaanottohuoneessa. RFT-tekniikka soveltuu erinomaisesti risojen typistyksiin ja esimerkiksi uvulan eli pikkukielen poistoon. Nämä toimenpiteet tehdään usein leikkaussalissa. RTF-hoito on kuitenkin suhteellisen nopeasti annettavissa ja jälkioireet ovat vähäiset kirurgisiin toimenpiteisiin verrattuna. Sairaslomaakaan ei yleensä tarvita toimenpidepäivää enempää. Arvion eri hoitojen soveltumisesta potilaalle tekee niihin perehtynyt korvalääkäri.

Varaa aika korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.