Artikkelit

Poikkeuskesään suunnataan monenlaisista lähtökohdista: ”Anna itsellesi lupa hengähtää”

Kuluneen kevään jälkeen moni odottaa kesälomaa malttamattomana, toisten kesäintoa korona varjostaa enemmän. Johtava psykologimme Tuija Turunen kannustaa olemaan lempeä niin itseä kuin muita kohtaan ja antamaan palautumiselle aikaa.

Kesäloma häämöttää jo monen suomalaisen mielessä, osa on lomille jo jäänytkin. Vaikka koronatilanne näkyy yhä arjessa, kesästä on myös lupa nauttia. Palautuminen rankoista viikoista tulee monelle tarpeeseen.

– Korona on koskettanut kaikkia, mutta kokemus on ollut jokaiselle hyvin erilainen. Olisi hyvä muistaa olla lempeä itselleen ja välttää vertailemasta itseään muihin. Joillekin koronakevät on tarkoittanut suurta kuormaa ja raskaita tilanteita, osa taas on voinut esimerkiksi etätöiden ansiosta kokea saaneensa jopa enemmän vapaa-aikaa ja voimia. Kevät on näyttäytynyt ihmisille hyvin erilaisena, mutta sopeutumista se on kysynyt kaikilta, sanoo johtava psykologimme, kriisipsykologiasta väitellyt Tuija Turunen.

Monilla on tapana tehdä kesälomasuunnitelmia hyvissä ajoin, mikä h-hetken odottamisen ohella onkin iso osa esimerkiksi lomamatkojen viehätystä. Nyt monet reissut ovat peruuntuneet, muuttuneet tai vaakalaudalla muuttuvassa epidemiatilanteessa.

– Nyt täytyy elää eri tavalla hetkessä, ja kesään latautuu aivan erilaisia tunnelmia. Ei ole välttämättä huonokaan asia huomata, että elämässä voi tulla muutoksia, eikä kaikkea voi suunnitella. Näinhän on aina ollut – korona vain teki sen hyvin näkyväksi. Epävarmuutta on opittu ja on jatkossakin opittava sietämään eri tavalla, Turunen pohtii.

Jos kauan odotettu matka jää väliin, on ymmärrettävää tuntea olonsa pettyneeksi. Etenkin lapset ja nuoret voivat olla erittäin pettyneitä, mutta tunne voi tulla voimakkaana myös aikuiselle, jos lomaan on ladattu kovasti odotuksia ja sitä on suunniteltu hartaasti.

Pettymys on tärkeä tunne ja luonnollinen osa elämää. Pettymyksensietokyky on merkittävä taito, joka rakentuu iän myötä.

– Turhautuminen ja sitä seuraava kiukku on hyvä saada purettua ja tässä aikuiset toimivat tärkeänä esimerkkinä. Aikuinen mallintaa nuorelle, miten tunteita sanoitetaan, miten niiden kanssa pärjätään ja kuinka niistä päästään yli.

Toimi itsellesi parhaalla tavalla – älä tuomitse muita

Vaikka arki on vapautunut jo merkittävästi epidemian alkuvaiheista, kaikki eivät välttämättä ole vielä valmiita palaamaan normaaliin elämään. 

– Tässä ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Se, kuinka lähelle korona ja sen pelko on tullut, vaikuttaa meihin. Jos on jo aiemmin ollut huolissaan omasta terveydestään, huoli voi nyt olla hyvin korostunutta. Jos on menettänyt läheisen ihmisen koronan vuoksi, se varmasti vaikuttaa rajoituksiin suhtautumiseen edelleen.

Koska kesään lähdetään hyvin erilaisista lähtökohdista, tulisi huomio kiinnittää omaan toimintaan ja välttää tuomitsemasta muita, vaikka nämä toimisivatkin eri tavalla.

– Ei ole syytä suuttua, jos joku ei halua vielä tavata, eikä toisaalta arvostella, jos toiset suhtautuvat koronaan jo itseä huolettomammin. Kenenkään tilanne ei näy ulospäin, joten ymmärrystä kysytään nyt kaikilta.

Vaikka kesä 2020 voi olla erilainen kuin aiempina vuosina, ei se tarkoita, etteikö se voisi olla hyvä ja etteikö siitä voisi kukin omalla tavallaan nauttia.

– Tänä keväänä moni on ollut kovilla, kokenut pelkoa ja huolta ja elänyt tunteiden vuoristoradassa. Loma on aina tärkeä, mutta nyt palautuminen on erityisen kaivattua. Anna siis itsellesi lupa hengähtää! Vaikka tiedossa ei olisi pitkää kesälomaa, on tärkeää keskittyä olemassa oleviin vapaisiin hetkiin. Myös pienistä pätkistä saa rakennettua hyvän ja palauttavan kesän, Turunen sanoo.

Psykologin vinkit palauttavaan kesään

  1. Uskalla unelmoida
    Haaveile ja tee suunnitelmia kuten ennenkin, mutta varaudu siihen, että suunnitelmat voivat muuttua jatkossakin. Unelmointi ja tulevaisuuden miettiminen on tärkeää, eivätkä muutokset ole aina pahasta!

  2. Elä hetkessä
    Huomaa ne asiat, jotka ovat hyvin.  Kun huomaat rentoutuvasi, viipyile niissä tunteissa. Kiitä kehoa ja mieltä siitä, että pystyt hellittämään ja nauttimaan olostasi.

  3. Ole lempeä – itsellesi ja muille
    Tee sitä, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja salli muiden tehdä samoin. Yksi voi rentoutua kirjaa lukien, toinen laiturinnokassa tekemättä mitään, kolmas pihatöitä ahkeroiden. Anna olojen ja tunteiden tulla ja mennä, ja yritä olla suorittamatta kesälomaa.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.