Artikkelit

Pneumokokkirokote suojaa keuhkokuumeelta

Pneumokokkirokote on tehokas keino ehkäistä virusinfektioiden jälkitautina helposti iskevä keuhkokuume.

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa lievempiä ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja korvatulehduksia, mutta myös sairaalahoitoa vaativia vakavia tauteja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehduksia ja verenmyrkytyksiä.

Tehokkaan suojan pneumokokkia ja sen aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan antaa rokote.

– Pneumokokin aiheuttamien sairauksien riskiryhmään kuuluvat erityisesti yli 65-vuotiaat, pitkäaikaissairauksia sairastavat ja tupakoivat henkilöt. Rokotetta suositellaan kuitenkin kaikille yli 50-vuotiaille, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkärimme Annette Kainu.

Pneumokokkirokote ei suojaa koronavirukselta tai sen aiheuttamalta keuhkokuumeelta. Se kuitenkin antaa suojaa virusinfektion jälkitautina esiintyvää pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan.

– Kun ihminen sairastaa viruksen, kuten influenssan tai koronan aiheuttaman keuhkoinfektion, hengitysteiden ja keuhkoputkien limakalvot vaurioituvat. Tämä altistaa saamaan herkemmin muitakin bakteereja ja viruksia, vaikeita keuhkokuumeita aiheuttava pneumokokki mukaan lukien, Kainu sanoo. 

Pneumokokki viihtyy parhaiten hengitysteiden limakalvoilla, mistä se leviää useimmiten pisara- tai kosketustartuntana yskiessä tai aivastaessa. Oireettomilla kantajilla bakteeri asustaa usein nenänielussa. Myös he levittävät bakteeria muille. Rokotuksen ohella myös tupakoinnin lopettaminen on erinomainen tapa vaalia keuhkojen terveyttä.

Jos asia mietityttää, omaa tilannetta ja tarvetta rokottautua voi käydä läpi kotoa poistumatta Lääkäri-chatissa tai puhelin- tai videovastaanotolla.

Lasten pneumokokkirokote on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan vuodesta 2010 asti.

Lue lisää pneumokokkirokotteesta

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.