Artikkelit

Pitkäaikainen tulehdus suussa voi altistaa valtimonkovettumataudille

Suun terveydestä huolehtimisen hyödyt eivät rajoitu vain suuhun. Huono suuhygienia voi altistaa monille taudeille: yksi näistä on valtimonkovettumatauti eli ateroskleroosi.

Valtimonkovettumatauti osana sydän- ja verisuonitauteja kuuluu suomalaisten kroonisiin kansantauteihin. Se on verenkiertoelimistön sairaus, jossa kolesterolia kertyy hiljalleen valtimoiden seinämiin aiheuttaen kohoumia ja seinämän paksuuntumista. Näin valtimoiden ontelot kaventuvat, eikä veri enää kierrä entiseen tapaan. Valtimonkovettumatauti on salakavala. Sen vaikutukset näkyvät vasta useiden vuosien, jopa vuosikymmenten päästä.

– Valtimonkovettumatauti voi johtaa ajan myötä esimerkiksi sydäninfarktiin, aivohalvaukseen tai alaraajojen iskemiaan eli jalkojen verenkierron heikkenemiseen, suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta toteaa.

Valtimonkovettumataudin seuraukset vaikuttavat elämänlaatuun merkittävästi. Valtimokovettumataudin seurauksia, sepelvaltimotautia, alaraajaiskemiaa ja aivoverenkierron sairauksia, yhdistävät samat riskitekijät: tupakointi, LDL-kolesterolin eli niin sanotun pahan kolesterolin määrä sekä kohonnut verenpaine. Elintapojaan muokkaamalla sairastumisen riskiin voi kuitenkin vaikuttaa paljonkin.

Suun tulehdukset vaikuttavat muualle kehoon

Miten suun terveys liittyy valtimoiden tukkeutumiseen? Äkkiseltään luulisi, ettei näillä kahdella ole mitään tekemistä keskenään. Ikenissä ja hampaiden kiinnityskudoksissa muhiva tulehdus lisää koko elimistön matala-asteista tulehdusta.

– Suun terveyden vaikutukset yleisterveyteen eivät ole riittävän hyvin ihmisten tiedossa. Ei myöskään se, että suomalaisen aikuisen suun yleisin sairaus on hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti, ei suinkaan hampaiden reikiintyminen. Useat suun sairaudet ja myös parodontiitti, saattavat olla täysin oireettomia. Pitkäaikaisena tulehdus voi kuitenkin olla mukana vaikuttamassa esimerkiksi valtimonkovettumataudin ilmenemiseen. Tästä on olemassa tieteellistä näyttöä, Ketola-Kinnula kertoo.

Parodontiittia potevilla on noin 70 prosenttia suurempi sydän- ja verisuonitautien riski verrattuna heihin, joilla tulehdusta ei ole. Parodontiitti on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä, etenkin alle 60-vuotiailla miehillä. Terveellisten elämäntapojen ohella myös suun terveydestä kannattaa siis pitää hyvää huolta, jotta myös sydän ja verisuonet voisivat hyvin.

Perusasiat haltuun ja hampaiden harjaus kahdesti päivässä

Valtimonkovettumataudin riskiä voi laskea terveellisillä elämäntavoilla. Säännöllinen kuntoliikunta, kovien rasvojen rajoittaminen ja hyvien suosiminen, tupakoimattomuus, runsas hedelmien ja marjojen syönti sekä alkoholin käytön vähentäminen toimivat hyvänä ohjenuorana.

Suun terveydestä huolehtimisen ohjeistus on sekin tuttu suurimmalle osalle suomalaisista: hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä ja hammasvälit puhdistaa kerran tai kaksi päivässä. Erityisen tärkeää omahoito on silloin, kun parodontiitti on todettu. Ammattilaisen hoitotoimenpiteistä on pitkäaikaisesti hyötyä vain, jos omahoito sujuu.

– Varhainen diagnoosi on tärkeä. Kun tulehdusta hoidetaan tehokkaasti, pystytään verisuonten sisäkalvon toimintaan vaikuttamaan positiivisesti. Näin esimerkiksi parodontiitin vaikutuksia ja sen aiheuttamaa riskiä valtimonkovettumatautiin pystytään rajoittamaan. Ensi kerralla hammaslääkärillä käydessä kannattaakin pyytää hammaslääkäriä reikien toteamisen lisäksi tutkimaan myös hampaiden kiinnityskudosten tilanne. Yksinkertaiselta tuntuvasta toimenpiteestä voi olla arvaamatonta apua, Ketola-Kinnula sanoo.

Varaa aika hammastarkastukseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.