Artikkelit

Pimeys paljastaa silmävaivat

Hämärässä lukeminen takkuilee, ja vastaantulijoiden valot tuntuvat pimeällä autoillessa sokaisevan kirkkailta. Onko syytä lähteä lääkäriin, jos huomaa silmiensä oireilevan pimeän tullen?

Ennen silmät tottuivat pimeään paremmin ja lukeminenkin onnistui himmeässä valaistuksessa. Nykyään tekstiä on hankala erottaa hämärässä, ja pimeällä autoilu vaatii pinnistelyä. Kuulostaako tutulta? Näkeminen vaatii valoa: kun sitä ei ole riittävästi, ei katsottavaa kohdettakaan erota tarkasti. Jos silmässä on jo valmiiksi jotain vialla, oireet korostuvat haastavissa olosuhteissa.

- Hämärä paljastaa monta silmävaivaa, joiden oireita ei välttämättä muulloin arjessa vielä huomaa. Kaihi ja ikänäkö ovat yleisiä silmän ongelmia, jotka tulevat selvemmin esiin hämärässä, mutta myös esimerkiksi silmänpohjan ikärappeuman tai silmän piilevän plustaitteisuuden oireet voivat korostua pimeässä, kertoo Matti Seppänen, silmätautien erikoisalajohtaja ja ylilääkäri Terveystalosta.

Häikäiseekö?

Syksyn mukana hiipivä hämärä voi saada huomaamaan, ettei oma näkö olekaan niin terävä kuin kesällä vielä kuvitteli. Kun näön tarkkuus heikkenee, hämärässä näkeminen hankaloituu ja silmät tuntuvat häikäistyvän herkemmin kuin ennen, on usein kyse kaihista.

- Harmaakaihi tulee iän myötä lähes kaikille. Se on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jossa silmän oma linssi samentuu ja jäykistyy. Kaihin myötä samentunut linssi ei enää läpäise valoa yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Siksi kaihin oireet korostuvat hämärässä, luonnehtii Seppänen.

Kaihia ei voi ennaltaehkäistä, mutta se voidaan parantaa yksinkertaisella ja kivuttomalla leikkauksella. Itse toimenpide kestää vain noin puoli tuntia. Siinä silmän oma, harmaantunut linssi vaihdetaan muoviseen keinolinssiin. Myös sopivat silmälasit voivat helpottaa oloa, mutta kaihista kärsivälle ne tuovat usein vain väliaikaisen avun.

Silmälasien päivitys paikallaan

Aina heikon hämäränäön syynä ei ole kaihi. Pimenevinä syysiltoina moni saattaa sen sijaan huomata, että on aika hankkia lukulasit. Ikänäkö tulee suurimmalle osalle ihmisistä, ja se kehittyy yleensä 40–45 ikävuoden jälkeen. Silloin ihmiset, jotka eivät aikaisemmin ole käyttäneet silmälaseja, saattavat tarvita pluslaseja nähdäkseen paremmin lähelle.

- Ikänäkö ei ole vaaraksi, se korjaantuu sopivilla silmälaseilla. Jos kuitenkin huomaa hämärässä lukemisen hankaloituneen, kannattaa kääntyä silmälääkärin puoleen. Kun silmäsairaudet on suljettu pois, optikko voi määrätä sopivat lukulasit näkemistä helpottamaan. Olivat silmäoireiden taustalla sitten ikänäön aiheuttamat ongelmat tai kaihi, kannattaa omista silmistä pitää hyvää huolta – silloin arki sujuu ja liikenteessä voi liikkua turvallisin mielin illallakin, neuvoo Seppänen.

Suuntaa silmälääkäriin, jos…

  1. silmäsi oireilevat äkillisesti. Kipu, valonvälähdykset tai näköhäiriöt kannattaa ottaa tosissaan. Äkillisiin silmäoireisiin kannattaa aina reagoida nopeasti: kun silmälääkäriin hakeutuu riittävän varhain, voidaan näön eteen yleensä tehdä enemmän.
  2. huomaat hämärässä näkemisen muuttuneen hankalammaksi kuin ennen. Jos näössään huomaa ongelmia, ei kannata jäädä odottelemaan, että oireet pahenevat entisestään. Kun kyseessä on ikänäkö tai kaihi, arkea voidaan helpottaa huomattavasti sopivilla silmälaseilla tai kaihileikkauksella.
  3. olet täyttänyt 40 vuotta, etkä ole käynyt silmälääkärissä muutamaan vuoteen. Yli 40-vuotiaille suositellaan silmälääkärin tarkastusta 3–5 vuoden välein. Kontrollikäynnit auttavat pysymään kartalla silmien terveydestä ja havaitsemaan mahdolliset muutokset varhaisessa vaiheessa.
Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.