Artikkelit

Pienillä muutoksilla kohti kevyempää oloa

Päivi Kosunen, 52, omaksui ravitsemusterapeutin vinkeillä säännöllisen ateriarytmin ja monipuolisen ruokavalion.

Päivi Kosunen, 52, hakeutui Terveystalon ravitsemusterapeutin vastaanotolle lokakuussa 2019 lääkärinsä suosituksesta.

– Painonpudotus oli yksi keino saada kakkostyypin diabetekseni lääkitys toimimaan paremmin. Lisäksi ajattelin, että oma olonikin olisi mukavampi hieman kevyempänä, Kosunen kertoo.

Varsinaista aiempaa laihdutushistoriaa Kosusella ei ollut, ja myös ravitsemusterapeutti oli naiselle uusi tuttavuus. Elintapamuutos lähti kuitenkin jouhevasti käyntiin jo ensimmäisen tapaamiskerran myötä.

– Kävimme tarkoin läpi omia motivaatiotekijöitäni ja puhuimme tavoitteista, joihin voisin pyrkiä. Terapeutti kyseli myös paljon viimeaikaisista syömisistäni ja arjen ruokarytmeistäni.

Taustatietojen pohjalta ravitsemusterapeutti koosti Kosuselle yksilöllisen päiväohjelman, johon oli määritelty hallittua painonpudotusta tukevat kalorimäärät ja ruokailuajat. Millintarkkojen aterioiden tai kieltolistojen sijaan terapeutti antoi esimerkkejä ja vaihtoehtoja hyvistä raaka-aineista ja ateriamääristä sekä ohjeisti, miten ateriat kannattaisi koostaa.

– Olin jo aiemmin itsekin yrittänyt pyrkiä kohti terveellisempää ruokavaliota, mutta olin tuijottanut vain kalorimääriä. En ollut kiinnittänyt huomiota ravintoaineiden oikeaan suhteeseen ja esimerkiksi proteiinin määrään, sanoo Kosunen.

5 + 2 päivää viikossa

Koska Kosunen oli pyrkinyt keventämään ruokavaliotaan jo aiemmin, muutos uusiin ruokailutapoihin sujui kitkattomasti. Vihannesosaston antimet olivat jo entuudestaan tuttuja, ja arjen uudet ruokarutiinit syntyivät vaivattomasti.

– Rahkaa olin jo aiemmin oppinut käyttämään välipalana. Nyt löysin uudestaan myös raejuuston ja hedelmäpilttipurkit, Kosunen hymyilee.

Ruokavalion ohella ravitsemusterapeutti nosti esiin aterioiden rytmityksen.

– Aiemmin syömisessäni oli tullut liian pitkiä taukoja, mikä sai kehon lepotilaan ja hidasti aineenvaihduntaa. Nykyään syön kunnollisen aamiaisen sen sijaan, että lähtisin suoraan sängystä töihin. Vatsakin tottui uuteen rytmiin nopeasti, ja nykyään nälkä tuleekin jo ihan eri tavalla kuin ennen. Kun hiilihydraattipiikit jäivät pois, väsymyskään ei enää yllätä kesken päivän.

Säännöllinen ateriarytmi myös takaa sen, ettei epäterveellisiä mielitekoja synny entiseen tapaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö elämästä voisi välillä nauttia myös herkuttelun merkeissä. Kosunen sopi ravitsemusterapeuttinsa kanssa tavoitteekseen noudattaa ruokavaliota viitenä päivänä viikossa: kahtena päivänä voi joustaa ja syödä halutessaan vapaammin.

– Olen kuitenkin huomannut, ettei niinäkään päivinä tee mieli syödä kovin epäterveellisesti. Herkuttelunhimo täyttyy jo pienestä määrästä, enkä syö mitä tahansa. Jos herkuttelen, sen pitää todellakin olla sen arvoista!

Askeleista lisäpotkua

Kun ruokavalio oli saatu kuntoon, Kosunen sai ravitsemusterapeutiltaan ohjeet myös liikuntaan. Tavoitteeksi asetettiin 7 500 askelta vuorokaudessa.

– Toisina päivinä sen saa kokoon helposti, joskus askeleiden ujuttaminen päivään vaatii enemmän kekseliäisyyttä. Ennen kiersin ruokakaupan tehokkaasti, jotta pääsisin nopeasti ulos, mutta nykyään ravaan käytävillä kerryttämässä askeleita tai jätän auton tarkoituksella mahdollisimman kauas ovista, Kosunen naurahtaa.

Askelmittarin lisäksi Kosunen seuraa edistymistään Terveystalon Oma Terveys -sovelluksessa. Sieltä hän näkee ravitsemusterapeutin kanssa sovitut tehtävät ja merkitsee Oma Suunnitelmaan päivät, joina on noudattanut ruokavaliota. Painonpudotus on käynnistynyt lupaavasti jo parin kuukauden jälkeen, ja seurannan helppous motivoi pitämään tavoitteista kiinni jatkossakin.

– Toivon vain, että olisin saanut kimmokkeen tehdä tämän jo aiemmin. Muita painonpudotusta suunnittelevia kannustan etenemään rohkeasti ja ottamaan ammattilaisen apua vastaan. Ravitsemusterapeutti huomioi yksilöllisissä, omiin tarpeisiin räätälöidyissä ohjeissa päivärytmin, allergiat, ruokamieltymykset ja muut erikoistarpeet, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa muuttaa ruokailutapoja terveellisempään suuntaan, Kosunen kannustaa.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.