Artikkelit

Pienet haaverit kuuluvat kesään – päivitä kotiapteekki mökkireissulle

Kesällä nautitaan mökkeilystä ja ulkona liikkumisesta. Kesään kuuluvat myös tavalliset vammat kuten haavat, palovammat, hyönteisten puremat ja erilaiset allergiset reaktiot.

Apu pieniin tapaturmiin löytyy onneksi usein omasta lääkekaapista, kunhan se vain on päivitetty kuntoon. Lääkekaappiin kannattaa varata mm. 

 • laastareita ja sidetarpeita
 • desifiointiainetta
 • särky- ja allergialääkkeet
 • kortisonivoidetta
 • kyypakkaus 
 • hyönteis- ja punkkikarkotetta
 • punkkipinsetit

Muistathan aina, että pientä vammaa on syytä käydä näyttämässä asiantuntijalla, mikäli kotikonstit eivät auta. Tapaturma vaatii lääkärin hoitoa, jos siitä aiheutuva kipu ei hellitä kylmällä ja normaalikonsteilla muutamissa tunneissa. Samoin runsas verenvuoto tai huomattava kipukohdan turvotus on syytä käydä näyttämässä lääkärille.

− Luun murtumaa tai pahaa venähdystä ei kannata jäädä ihmettelemään itsekseen. Jos raajalle ei pysty varaamaan, on mahdollisesti kyse laajemmista vaurioista. Mahdollisimman nopea kolmen koon sääntö eli ”kylmä, koho ja kompressio on hyvä ensiapu, kertoo ylilääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Palovammojen ja haavojen arviointiin tarvitaan lääkärin näkemys. Kannattaa myös varmistaa, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa.

− Jos haavassa on paljon multaa tai muuta maaperän materiaalia, se täytyy puhdistaa huolella. Tulehtuneen haavan merkkejä ovat kipu, punotus, kuumotus ja kuumeen nousu. Jos kuume nousee, pitää aina hakeutua päivystykseen.

Suojaudu käärmeiltä ja punkeilta

Maastossa liikkuvan kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Punkkeja vastaan voi suojautua peittävällä pukeutumisella luonnossa liikuttaessa.

− Kyypakkaus on hyvä ensiapu, mutta sen tehoon ei saa tuudittautua: käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen.

Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.

Ikäviä pistoksia ja puremia voi välttää tai ainakin minimoida.

− Jos ihosta löytyy punkki, se tulisi poistaa punkkipinseteillä mahdollisimman nopeasti. Punkin poiston yhteydessä iho punottaa ja on ärtynyt. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin.

− Hyttysen tai mäkäräisen piston aiheuttamaa kutinaa ja paikallista ihon punoitusta ja turvotusta voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla. Myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa. Jos hyttysen pistot ovat aiemmin aiheuttaneet voimakkaita oireita, kannattaa antihistamiini ottaa jo etukäteen, muutama tunti ennen altistumista hyönteisille. Raapimista pitäisi välttää, sillä kutiavan pistokohdan raapiminen voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja ihon bakteeritulehduksen syntyyn.

Muista myös nämä kesävinkit:

 • Pese käsiä riittävän usein
 • Muista päivittäiset punkkitarkastukset luonnossa liikuttaessa
 • Pakkaa lomalle mukaan laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine
 • Kuumalla ja aurinkoisella ilmalla juo riittävästi ja suojaudu auringolta: Valitse aurinkovoiteeseen riittävän korkea suojakerroin ja lisää voidetta aina hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen ja muutenkin parin tunnin välein
 • Muista kesälläkin kohtuus ruoassa ja alkoholin käytössä
 • Matkaillessa päivystävät lääkärit löytyvät kätevästi netistä, mutta talleta puhelimeesi myös lähimpien apteekkien, lääkäriasemien ja Myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot
 • Mene lääkäriin, jos vaiva ei hoidu kotikonstein tai pitkittyy

Terveystalo palvelee myös kesällä kautta Suomen! Löydä lähin toimipaikka ja vapaat ajat:

Varaa aika yleislääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.