Artikkelit

Penikkatauti

Vaikka penikkataudilla viitataan usein mihin tahansa säären kiputilaan, varsinainen penikkatauti paikantuu säären sisäsyrjälle. Kipeästä rasitusvammasta pääsee lopullisesti eroon vasta, kun sen syy havaitaan ja korjataan. Vaikka rasitusvamma voi syntyä hyvin monessa eri lajissa, tavallisimmin penikkataudista kärsivät juoksijat

Penikkatauti on monelle juoksijalle tuttu kivulias rasitusvamma, joka paikantuu tyypillisimmin säären sisäsyrjälle keski- ja alakolmanneksen alueelle. Samantyyppisiä kiputiloja voi ilmetä myös säären etuosan lihaksen alueella.

Rasitusvamman syyt

Penikkataudin taustalla on rasitus yhdistettynä kuormituksen vääränlaiseen kohdistumiseen. Kova tai kalteva liikunta-alusta, epäsopiva jalkine sekä nilkan ja jalkaterän liiallinen sisäkierto voivat ylikuormittaa sisäsyrjän rakenteita, jolloin erityisesti lihaksen kiinnittymiskohdat luun reunassa ärtyvät.

Penikkataudin hoito

Penikkatautia voidaan hoitaa levolla ja lääkkeillä. Kuten muidenkin rasitusvammojen kohdalla, oleellisinta on kuitenkin korjata penikkataudin syy. Urheilussa käytettävän jalkineen tulee olla riittävän jämäkkä, ja tarvittaessa voidaan käyttää joustavia ja dynaamisia tukipohjallisia, jotka ohjaavat omien lihasten vahvistumista.
Kuntoutumisen alkuvaiheessa kannattaa välttää oireen aiheuttanutta liikuntamuotoa, kuten juoksua. Liikuntaa ei tarvitse lopettaa kokonaan, vaan oireen aiheuttanut laji voidaan korvata alaraajoja vähemmän kuormittavilla lajeilla, kuten pyöräilyllä, allasjuoksulla tai hiihdolla. Näitä kutsuttiin korvaaviksi harjoitteiksi. Kun oire on rauhoittunut ja mahdolliset syyt korjattu, voi alkaa asteittain palata taas juoksuunkin.

Penikkataudin paranemista edistää myös oikeanlainen lihashuolto. Esimerkiksi lihasten kevyt venyttely, hieronta tai ravistelu voi auttaa oireen helpottamisessa. Säären lihasten keskinäistä tasapainoa voi harjoittaa esimerkiksi varpaille nousun ja tasapainolaudan avulla.

Penikkataudin tutkimuksessa käytetään useimmiten röntgenkuvausta, mutta pitkittyneissä rasitusvammaoireissa saatetaan tarvita magneettikuvausta. Vain noin 10 prosenttia penikkatautitapauksista päätyy leikkaukseen.

Äkilliset kovat kiputilat on aina syytä tarkistuttaa lääkärillä välittömästi, sillä ne saattavat olla merkki nopeasti nousseesta lihaskalvon alaisesta paineesta. Tällainen paine liittyy useimmiten tapaturmaan tai verenvuotoon, ja se voi pahimmillaan johtaa kudosten kuolioon.

Ennaltaehkäisy

Parhaiten penikkataudin syntymistä voi ehkäistä ennalta hankkimalla itselle sopivat jalkineet ja valitsemalla sopivan harjoittelualustan. Harjoittelun monipuolisuuteen on kiinnitettävä huomiota ja siihen on kuuluttava myös lihashuoltoa, kuten venyttelyä ja hierontaa.

Penikkatautioireiden ilmaantuessa kannattaa urheilijan hakeutua hoitoon mahdollisimman pian, jotta rasitusvammaan johtaneet syyt saadaan korjattua. Hoitamaton penikkatauti voi johtaa muidenkin kudosten ärtymiseen, jolloin vaarana on rasitusmurtuma.

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.