Artikkelit

Paluu unten maille

Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys

Joka viides suomalainen aikuinen kärsii pitkäaikaisista uniongelmista. Univaje näkyy niin aineenvaihdunnassa kuin ajattelussakin, ja se kohottaa sairastumisriskiä. Terveystalon työterveyspsykologi neuvoo, kuinka teet unettomista öistä lopun.

Riittävän unen saanti on tärkeää, sillä unen terveysvaikutukset ovat merkittävät. Mikäli unta ei saa riittävästi tai uni ei ole laadukasta, johtaa se helposti pidemmällä aikavälillä uupumukseen.

– Unettomuus on tyypillinen stressioire. Mieli käy ylikierroksilla, jolloin ei pysty kunnolla rauhoittumaan ja uni jää liian kevyeksi. Yleisin unihäiriö on liian aikainen aamuyöllä herääminen, jonka jälkeen unensaanti on vaikeaa. Tekemättömät asiat ja huoli seuraavan päivän jaksamisesta valvottavat monia, jolloin unen määrä jää liian pieneksi, kuvailee Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilä.

Uneton stressaa ja unohtelee

Unen puute on yhteydessä useisiin sairauksiin: riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, vastustuskyky alenee ja stressimekanismit aktivoituvat. Lisäksi univajeella on aineenvaihduntaan liittyviä vaikutuksia, jolloin ruokahalu muuttuu ja riski ylipainoon sekä tyypin 2 diabetekseen lisääntyy merkittävästi. Univaje näkyy nopeasti myös kaikessa älyllisessä toiminnassa, niin työpaikalla kuin kotonakin.

– Jatkuva väsymys tekee työnteosta hankalaa: esimerkiksi keskittyminen, priorisointi, tarkkaavaisuuden sääntely sekä ongelmanratkaisua edellyttävät tehtävät ovat vaikeampia. Myös unohtelu lisääntyy, Heikkilä kertoo.

Unettomuudella on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin. Heikkilän mukaan ylikuormittuneena mieliala ja yleinen fiilis laskevat nopeasti alas.

– Univaje aiheuttaa helposti negatiivisen noidankehän. Usein ihminen jättää väsyneenä tekemättä asioita, jotka normaalisti aiheuttavat mielihyvää. Tällöin hän rajoittaa sosiaalista elämää, vähentää liikuntaa, ei jaksa mennä harrastuksiin tai harrastaa seksiä. Tämä laskee mielialaa entisestään, Heikkilä sanoo.

Puutu uniongelmiin ajoissa

Unettomuuden hoidossa on olennaista selvittää, mitkä tekijät unen puutteeseen vaikuttavat. Tärkeää on tarkastella koko elämää, sillä kuormittavia tekijöitä voi löytyä sekä työstä että sen ulkopuolelta. Heikkilän mukaan unihäiriöiden perushoito liittyy useimmiten elämäntapojen muuttamiseen.

– Uni-valverytmin ylläpitämiseen täytyy olla valmis panostamaan. Esimerkiksi pari tuntia ennen nukkumaanmenoa tulisi rauhoittaa älypuhelimen käytöltä ja urheilulta. Keskittymistä ja tietoista läsnäoloa vaativa tekeminen auttaa myös palautumaan työstressistä paremmin kuin sohvalla makoilu, Heikkilä selventää.

Jos aamuisin ei herää virkeänä, väsymys rajoittaa toimintakykyä päivällä, tai herää jatkuvasti aamuyöllä, kannattaa apua hakea jo varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin unihygieniaan ja -käyttäytymiseen puututaan, sitä helpompaa muutos on tehdä.

– Ihmiset odottavat usein liian kauan ennen avun hakemista. Moni tottuu olemaan väsähtänyt ja allapäin eikä enää muista, millaista olo pirteänä olikaan. Oma unirytmi kannattaakin tarkastaa kerran vuodessa, Heikkilä neuvoo.

Näin nukut hyvin:

1. Panosta unirytmiin: pidä uni-valverytmisi säännöllisenä.

2. Tee iltaisin mukavia, rentouttavia asioita. Sulje älypuhelin, tietokone ja telkkari pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

3. Tarkista ruokavalio: vältä rasvaista ruokaa, kofeiinia ja alkoholia.

4. Hae uniongelmiin apua ajoissa.

Jos jatkuva väsymys tai unettomuus huolestuttavat, syy on hyvä selvittää. Siihen voit saada apua asiantuntijalta.

Varaa aika yleislääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.