Artikkelit

Päivitä tietosi punkkien levittämistä sairauksista

Punkkien ja niiden levittämien sairauksien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Kesälomaa suunnitellessa päivitä myös punkkitietosi!

Mitä tauteja punkit levittävät?

Punkit levittävät pääasiallisesti kahta tautia, borrelioosia ja TBE:tä eli puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosi on huomattavasti yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus, mutta myös puutiaisaivotulehdustapausten määrä on viime vuosina kasvanut.

Borrelioosissa tartunnan aiheuttajan siirtyminen punkista ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. Näin ollen huolellinen, päivittäinen punkkisyyni voi estää tartunnan saamisen. Sen sijaan TBE-virus tarttuu jo muutamassa minuutissa, eli käytännössä lähes heti, kun virusta kantava punkki puree. Siksi punkkisyynistä ei välttämättä ole apua puutiaisaivotulehdukselta suojautumisessa. Sama punkki voi kantaa sekä borreliabakteeria että TBE-virusta.

Mitkä ovat borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen riskialueita?

Puutiaisia ja niiden välittämiä sairauksia esiintyy koko maassa Etelä-Lappiin asti. TBE:n riskialueita ovat eritoten rannikkoseudut ja saaristo, sitä on tavattu erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, sekä esimerkiksi Kokkolassa, Simossa ja Lappeenrannassa.

TBE-riski on todellinen suomalaisten suosimissa matkakohteissa Virossa ja muissa Baltian maissa, mutta puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös laajoilla alueilla Keski-Euroopassa. Suomen, Ruotsin, Viron ja muiden Baltian maiden lisäksi puutiaisaivotulehdusta kantavat punkit ovat riesana muissakin suosituissa matkakohteissa kuten Saksassa, Itävallassa, Unkarissa, Slovakiassa, Puolassa, Tsekeissä, Sloveniassa ja Kroatiassa.

Kesäloman viettoon suuntaavien olisi hyvä tarkistaa, kuuluuko matkakohde TBE:n riskialueisiin.

Miten punkkien levittämiltä taudeilta voi suojautua?

Vain puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä vastaan on rokote. Rokote ei suojaa punkeilta, vaan nimensä mukaisesti vain TBE:ltä eli puutiaisaivokuumeelta. Rokote ei siis suojaa borrelioosilta eikä estä punkkeja puremasta.
Lue myös: Punkkirokote ja ohjeistus

Kenen olisi syytä ottaa TBE-rokote?

Rokottautumista suositellaan henkilöille, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa tai muuten viettävät runsaasti aikaa luonnossa riskialueilla.

Rokotukset on hyvä pitää ajan tasalla ja hoitaa ne mieluummin ajoissa, kuin havahtua asiaan liian myöhään. Jos rokotussarja on jäänyt kesken, tai ei muista milloin on viimeksi ottanut rokotteen, rokotussarjaa voidaan jatkaa siitä mihin se on jäänyt. Myös lasten rokotuksista on syytä huolehtia.

Entä jos punkki puree?

Punkkipelolle ei kannata antaa valtaa, vaan nauttia ansaitusti Suomen kesästä. Pelkkä punkin purema ei normaalisti aiheuta toimenpiteitä. Jos punkki on edelleen kiinni ihossa, se pitää poistaa heti. Puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa punkinpureman kohdalla näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma tai alueelle ilmestyy kasvavia ihottumia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Lue myös: Mitä teen jos punkki puree?

Punkkivinkit ulkoilijalle:

  • Tarkista iho päivittäin, jos oleskelet alueella, jossa punkkeja esiintyy. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.
  • Tutki lemmikkieläimesi päivittäin. Älä päästä lemmikkejä sänkyysi.
  • Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin liikkuessasi luonnossa. Vaaleista vaatteista punkin huomaa helpommin.
  • Muista, että punkit liikkuvat myös varhain keväällä ja myöhään syksyllä.
  • Tarkista matkalle lähtiessäsi, kuuluko matkakohde TBE-riskialueisiin. Tämä on tärkeää, jos aiot liikkua luonnossa.

Varaa aika rokotukseen

Punkkirokotukseen saa myös perheaikoja! Yhdellä vastaanottoajalla voidaan rokottaa kaksi perheenjäsentä. Varaa kaksi aikaa, jos rokotettavia on 3–5 tai kolme aikaa, jos rokotettavia on 6–7. Ilmoita rokotettavien henkilötiedot ajanvarauksen yhteydessä, niin rokotuskäynti sujuu ripeästi.

Varaa aika perherokotukseen

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.