Artikkelit

Optikko vai silmälääkäri – kenen puoleen kääntyä?

Näköön liittyvät ongelmat huomataan helposti, etenkin mikäli ne vaikeuttavat jokapäiväistä arkea. Joskus kyse voi olla silmälasien uusimistarpeesta, toisinaan kuitenkin tarvitaan silmälääkärin erityisosaamista. Mistä tietää, milloin käynti optikolla riittää ja milloin puolestaan on tarpeen tavata lääkäri?

Optikko on näöntutkimuksen ammattilainen

Kun tarvitset uusia silmälaseja tai haluat tarkastuttaa näkösi, paras osaaminen löytyy optikolta. Optikko on näöntutkimuksen ammattilainen, joka on koulutettu tutkimaan silmien taittovirheitä, yhteistoimintaa ja näköjärjestelmän eri osa-alueiden toimintaa.

– Erikoiskoulutettu optikko on myös perehtynyt silmänpohjakuvauksiin ja kuvien perusteella tehtävän silmien terveydentilan arviointiin, sanoo optikko Sami Hämäläinen Specsaversilta.

Specsaversilla optikon tekemä Kokonaisvaltainen näöntutkimus sisältää esitutkimuksen, henkilökohtaisen näkötilanteen kartoituksen, taittovirheen määrityksen, digitaalisen silmänpohjakuvauksen, silmänpaineen mittauksen, silmien terveydentilan arvioinnin, kirjallisen silmälasireseptin sekä silmälasien digitaalisen mitoituksen, jolla varmistetaan silmälasien istuvuus.

Optikko ohjaa asiakkaan silmälääkärille aina, jos siihen ilmenee tarvetta Kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa.

Silmien terveys ja sairauksien diagnosointi ovat silmälääkärin erikoisalaa

Mahdollinen sairauksien diagnosointi ja hoito ovat silmälääkärin heiniä. Suoraan silmälääkärin puoleen on syytä kääntyä etenkin silloin, jos epäilee itsellään jotakin silmäsairautta tai kuuluu jonkin silmäsairauden riskiryhmään.

Jos havaitset kipua silmässä, silmä näyttää poikkeavalta tai kärsit näköhäiriöistä, on silmät hyvät tutkituttaa lääkärillä. Lievemmissä oireissa riittää usein käynti yleislääkärillä, joka tarvittaessa ohjaa tarkempiin silmälääkärin tutkimuksiin. Suoraan silmälääkärin vastaanotolle hakeutuminen voi kuitenkin nopeuttaa silmäsairauden diagnosointia ja hoidon aloitusta.

– Osa silmäsairauksista on oireettomia, ja etenkin iän myötä ne yleistyvät voimakkaasti. Kaikkien 40 vuotta täyttäneiden olisi hyvä käydä silmälääkärissä vähintään kolmen vuoden välein, vaikkei huomaisikaan oireita näössä. Jos suvussa on silmäsairauksia, on suositeltavaa käydä tätäkin useammin, kertoo silmätautien erikoisalajohtajamme Matti Seppänen.

Kuvantamistutkimukset auttavat tiettyjen silmäsairauksien löytämisessä, mutta ne eivät poista säännöllisten silmälääkärin tutkimusten tarvetta. Silmälääkärin vastaanotolla tutkitaan potilaan näkökyky, suoritetaan silmän mikroskooppitutkimus ja mitataan silmän paine. Siellä myös sovitaan mahdollisista lisätutkimuksista ja hoidosta.

Tutustu silmälääkärin palveluihin

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.