Onko sinulla jo luottogynekologi?
Monilla naisilla on vanhentunut käsitys siitä, että gynekologilla tulisi käydä kerran vuodessa.
– Aika gynekologille varataan usein vuosittain kalenterin mukaan ja sieltä mistä ajan sattuu kulloinkin saamaan. Jos joka vuosi käy eri gynekologin vastaanotolla, lääkärin on haastavaa ehtiä paneutua myös yksilöllisiin riskitekijöihin, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen.
Vuosittaisen tarkastuksen sijaan tärkeämpää on käydä samalla luottogynekologilla.
– Oman gynekologin kanssa voi suunnitella sopivan käyntivälin, seurata omia riskitekijöitä ja oppia tuntemaan oireet, joiden takia vastaanotolle on syytä hakeutua. Näin oikeat asiat tulevat huomioiduksi ja vältytään turhilta käynneiltä ja kustannuksilta.
Hormonivalmisteet mietityttävät
Tutun gynekologin puoleen on helpompi kääntyä, kun huolenaiheita herää.
– Ehkäisypillerien käyttäjien yleinen pelko on, että ne aiheuttavat lapsettomuutta. Tämä ei pidä paikkaansa. Jos epäilee ehkäisypillerien aiheuttavan mitä tahansa haittavaikutuksia, kannattaa nettisurffailun sijaan ottaa yhteyttä omaan gynekologiin. Myös hormonivalmisteiden käyttöön liittyvä syöpä- ja laskimotukosriski huolestuttaa kaiken ikäisiä naisia. On hyvä käydä läpi, mitkä ovat hormonivalmisteen hyödyt ja haitat juuri itselle, Heikkinen huomauttaa.
Säännöllisestä terveyden seurannasta on hyötyä läpi elämän, ja gynekologin kanssa käsiteltävät asiat vaihtelevat elämäntilanteen mukaan.
– Teini-ikäisillä gynekologiset vaivat liittyvät tavallisesti vatsakipuihin ja runsaisiin kuukautisvuotoihin. Aikuisilla naisilla ehkäisyn lisäksi vastaanotolla keskustellaan siitä, miten vuotohäiriöitä hoidetaan. Papa-koe ja sen järkevä ottoväli mietitään yksilöllisesti. Vaihdevuosien alkaessa ajankohtaiseksi tulee pohdinta hormonilääkityksen aloittamisesta. Kaiken ikäiset naiset kärsivät limakalvojen kuivuudesta ja virtsankarkailusta, mutta oireet lisääntyvät iän myötä.
Hyvät elämäntavat auttavat ennaltaehkäisyssä
Gynekologisia vaivoja ennaltaehkäistään tehokkaimmin huolehtimalla terveellisistä elämäntavoista.
– Painonhallinnasta, liikkumisesta, tupakoinnista ja ruokavaliosta keskusteleminen kuuluu hyvään gynekologiseen tarkastukseen. Ylipaino on tällä hetkellä naisen terveyden kannalta paljon suurempi riski kuin papa-muutos. Ylipaino altistaa muun muassa gynekologisille syöville ja rintasyövälle ja voi alentaa hedelmällisyyttä, Heikkinen sanoo.
Varaa aika gynekologille