Artikkelit

Onko lomatissuttelusta haittaa?

Aikaisin alkaneet terassikelit, ylioppilasjuhlista alkanut kesän juhlasesonki ja kesäloma saa monen ottamaan alkoholinkäytön suhteen rennommin. Siitä voi kuitenkin olla haittaa palautumiselle.

Kuohuvaa kesäpiknikillä, terassisiiderit ja pari saunaolutta. Erityisesti lomalla lasillisesta tulee helposti tapa. Säännöllinen alkoholin käyttö estää kuitenkin stressistä ja rasituksesta palautumista, mikä on loman tärkein tehtävä.

– Kesällä voi toki ottaa rennommin, mutta kehottaisin pitämään loman aikana myös alkoholittomia päiviä. Vaikka yhdellä annoksella eli esimerkiksi 0,33 litran oluella ei vielä ole terveydellisiä haittavaikutuksia, harvalla on malttia tyytyä yhteen, kertoo työterveyteen erikoistunut päihdesosiaalityöntekijämme Jyrki Lausvaara.

Jo toinen alkoholiannos heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta, sillä alkoholi siirtää syvän unen alkamista.

–  Alkoholi rentouttaa ja voi auttaa saamaan unen päästä kiinni, mutta unen laatu on huonompaa ja uni katkonaista. Laadukas yöuni on keskeisimpiä tekijöitä ihmisen hyvinvoinnin ja palautumisen kannalta, Lausvaara muistuttaa.

Urheilu ja alkoholi ovat huono yhdistelmä

Lomalla tissutellessa unohtuvat helposti myös muut palautumista ja terveyttä yleisesti edistävät asiat, kuten kuntoilu, luonnossa liikkuminen ja tietoinen läsnäolo. Alkoholin ja urheilun yhdistäminen ei myöskään kannata, sillä se kuormittaa kehoa helteen lailla.

– Alkoholin vaikutuksen alaisena tai krapulassa urheilu rasittaa sydäntä ja väsyttää kehoa entisestään ilman kuntoa kohottavaa vaikutusta. Jos lenkillä siis hengästyy ja sydän hakkaa tavallista enemmän päivällä nautitun parin oluen seurauksena, kannattaa juoksu vaihtaa kevyeen kävelyyn.

Kuumalla ilmalla alkoholi pahentaa nestehukan uhkaa, sillä se poistaa elimistöstä nestettä. Tämä näkyy myös krapula-aamun janontunteena. Myös hikoilu on helteellä suurempaa. Nestetasapainon järkkyminen rasittaa sydäntä ja ilmenee huonovointisuutena.

– Helteellä pitäisi muistaa juoda päivän aikana vähintään 1,5 litraa vettä tai muuta alkoholitonta ja kofeiinitonta juomaa. Jos rehkii esimerkiksi pihatöissä tai urheilee, määrä voi olla jopa 3 litraa. Nestetasapaino on kunnossa, jos virtsaamisen tarve on normaali.

Keho tottuu alkoholiin

Jos lomalla on opettanut kehonsa päivittäisiin alkoholiannoksiin, kesän jälkeen paluu arkeen voi tuntua vaikealta.

– Tottumisen huomaa paitsi oman sietokyvyn kasvuna, myös siitä, että alkoholia tekee mieli. Jos huomaa yhä useammin keksivänsä itselleen alkoholin käyttöön oikeuttavia syitä, on paikallaan pysähtyä miettimään omaa suhdettaan siihen, Lausvaara neuvoo.

Näin pidät alkoholin käytön kesällä turvallisena:

  1. Huolehdi palautumisesta pitämällä alkoholittomia päiviä. Jo pari annosta alkoholia vaikuttaa radikaalisti unen laatuun.
  2. Suosi janojuomana vettä. Muista juoda hellepäivänä vähintään 1,5 litraa vettä. Nauti myös jokaisen alkoholiannoksen jälkeen lasi vettä.
  3. Unohda urheilu lasillisen jälkeen. Alkoholin vaikutuksen alaisena urheilu rasittaa kehoa ilman kuntoa kohottavaa vaikutusta.
  4. Seuraa alkoholin kulutusta. Vältä riskirajojen jatkuvaa ylittymistä: korkean riskin taso on naisilla 16 ja miehillä 24 alkoholiannosta viikossa.

Jos oma lisääntynyt alkoholinkäyttö huolestuttaa, varaa aika yleislääkärille.

Varaa aika yleislääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Kaisa mursi ranteensa liukkaalla tiellä
Liikkujan terveys

Lenkki koirien kanssa tutuissa maisemissa koitui Kaisan, 56, epäonneksi, kun hän liukastui talven ensipakkasilla ja loukkasi pahasti kätensä.

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Keho kuntoon fysioterapialla
Liikkujan terveys

Fysioterapeuttimme ovat apunasi, kun tarvitset hoitoa esimerkiksi lihasten ja nivelten vaivoihin. Yli 90 prosenttia tuki- ja liikuntaelinoireista on toiminnallisia, ja niihin voidaan vaikuttaa harjoittelulla.

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.