Artikkelit

Olkanivel vaatii huolenpitoa

Työikäisillä olkanivelen vaivat ovat yleisiä. Niitä aiheuttavat pääasiassa olkaniveltä epäedullisesti kuormittavat asennot ja liikkeet niin työssä kuin vapaa-aikana. Vaivoihin voi vaikuttaa omilla asentotottumuksillaan ja oikeanlaisella liikunnalla, mutta ongelmien ilmetessä tarvitaan ammattilaisten ohjeita ja kuntoutusta.

Siihen liittyvät vaivat ovat selkäongelmien jälkeen toiseksi yleisimpiä työikäisten tuki- ja liikuntaelinvaivoista. Yläraaja muodostaa olkanivelelle pitkän vipuvarren, ja niveleen kohdistuu toistuvasti ankaraa rasitusta.

Terveystalo Kampin ortopedian ylilääkäri Ilkka Sinisaaren mukaan olkapään alueelle aiheutuvia tyypillisiä vaivoja ovat erilaiset rasitusvammat, jotka aiheutuvat nivelen luontaisesti huterasta rakenteesta.

- Olkanivelen rakenne johtaa helposti jänteiden ylikuormittumiseen jo arkisessakin toiminnassa. Siitäkin syystä olkapäävaivat ovat erittäin yleisiä. Olkanivelen pehmytkudokset rasittuvat aivan eri tavalla kuin esimerkiksi alaraajojen jänteet, Sinisaari sanoo.

Olkanivelen hyvinvointiin voi vaikuttaa hyvällä työergonomialla

Työikäisille olkapäävaivojen kaltaiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat aiheuttavat usein poikkeuksellisen pitkiä sairauspoissaoloja, koska parantuminen vaatii kehon asentojen kontrollointia ja rasituksen radikaalia vähentämistä. Kulumaperäiset ongelmat eivät korjaannu muutamassa viikossa. Tästäkin syystä olkapäävaivojen ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää.

Staattinen ja yksipuolinen istuma-asento sekä päätetyö lisäävät erityisesti niska-hartiaseudun lihasvaivoja. Näitä voidaan ennaltaehkäistä taukojumpalla sekä ergonomisella työskentelyasennolla.

- Olkaniveltä ympäröivien lihasten kunnosta huolehtiminen, säännöllinen venyttely, työn tauottaminen ja työasentojen vaihtaminen ennaltaehkäisevät työperäisiä olkapäävaivoja, Sinisaari sanoo.

Liikkuvuudesta huolehtiminen ehkäisee urheilijan olkaongelmia

Myös tietyt liikuntalajit kuormittavat olkapäätä. Tyypillisesti mailapelit ja lentopallo ovat lajeja, joissa olkaniveleen tulee toistuvasti voimakasta kiertoliikettä ja ylöspäin suuntautuvia liikeratoja. Perusteellinen lämmittely ennen pelaamista sekä venyttely pelaamisen jälkeen ovat ensisijaisen tärkeitä olkapään hyvinvoinnin kannalta.

Jääkiekko, lumilautailu ja erilaiset kontaktilajit taas aiheuttavat tapaturmaisia olkapäävaivoja, joiden ennaltaehkäiseminen on usein vaikeaa. Niidenkin hoidossa kuntoutuksella ja fysioterapialla on tärkeä merkitys.

Särky ja liikeradan rajoittuneisuus syitä mennä lääkäriin

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos olkapään liikerata on rajoittunut tai jos havaitsee olkapäässä voimakasta särkyä, joka vaivaa myös olkapään ollessa levossa. Olkapääongelmien ensisijaisia hoitomuotoja ovat rasituksen vähentäminen, fysioterapia ja tulehduskipulääkkeet. Sinisaaren mukaan leikkaushoitoa tarvitaan vasta, jos nämä hoitomuodot eivät auta.

- Olkapään vaivojen hoitomahdollisuudet ovat parantuneet viimeisen 15–20 vuoden aikana huimasti olkapään toiminnallisen anatomian ymmärryksen lisääntymisen myötä. Rasituksen annosteleminen ja lihasharjoitteet ovat aina ensisijainen hoitotapa. Ääritapauksissa voidaan toki edetä leikkaushoitoonkin. Tekoniveltoimenpiteitä lukuun ottamatta apu on yleensä saatavilla tähystyskirurgisilla menetelmillä, Sinisaari sanoo.

Vinkit olkapään hyvinvointiin:

  • Kiinnitä huomiota työergonomiaan ja vältä pitkäkestoista ja voimakasta olkanivelen rasitusta
  • Pidä työpäivän aikana taukoja säännöllisesti ja vaihda työasentoa
  • Huolehdi hartiaseudun lihaskunnosta ja muista säännöllinen venyttely
  • Hakeudu ajoissa lääkäriin, jos olkapään liikerata on rajoittunut tai olkapäätä särkee myös levossa

Varaa aika olkapään kivun hoitoon

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.