Artikkelit

Olkanivel on herkkä rasitukselle

Olkanivelen kipu kannattaa ottaa tosissaan, varsinkin jos tekee fyysistä työtä tai harrastaa mailapelejä. Toimistotyöläisellä olkapään vihoittelu johtuu yleensä hartialihasten kireydestä.

Olkapäävaivat ovat selkäongelmien jälkeen toiseksi yleisin syy työikäisten tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ilkka Sinisaari Terveystalosta ennustaa, että niiden määrä saattaa tulevaisuudessa jopa lisääntyä, koska yhä useampi istuu pitkiä aikoja staattisessa asennossa päätettä tuijottaen. Varsinainen olkapäähän kohdistuva työperäinen rasitus on kuitenkin syytä pitää erillään toimistotyöläisten hartiajumeista.

– Olkanivel kuormittuu erityisesti esimerkiksi autonasentajilla, rakennusmiehillä ja sähköasentajilla, jotka joutuvat työskentelemään paljon kädet yläasentoon nostettuina. Tällaisissa ammateissa syntyy usein pitkäaikaisia rasitusvammoja, joiden hoitaminen vaatii kehon asentojen korjaamista ja rasituksen radikaalia vähentämistä. Tämä tarkoittaa käytännössä usein myös pitkiä sairauspoissaoloja. Siksi olkapäävaivojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, Sinisaari korostaa.

Vältä vääräntyyppistä rasitusta, panosta lihashuoltoon

Tehokkain tapa ehkäistä työperäistä olkapään rasitusta on huolehtia olkaniveltä ympäröivien lihasten kunnosta, venytellä säännöllisesti sekä vaihdella työasentoja ja tauottaa työtä. Toimistotyöläisiä kiusaavia hartiaongelmia voidaan välttää taukojumpalla ja ergonomisilla työskentelyasennoilla.

– Jos esimerkiksi lomien jälkeen on huomannut jo alkusyksystä, että olkapäät tai hartiat kipeytyvät, kannattaa ehdottomasti hoitaa ensin ergonomia kuntoon. Siihen saa tarvittaessa apua työfysioterapeutilta, Sinisaari vinkkaa.

Sama pätee liikuntaharrastuksessa oireilevaan olkapäähän: ensimmäinen hoito on vääräntyyppisen rasituksen lopettaminen. Jos liikkumista jatkaa kipeytymisestä ja nivelen liikerajoittuneisuudesta huolimatta, tilanne voi pahentua entisestään. Myös levossa esiintyvä särky ja normaalia arkea haittaava kipu ovat aina syitä hakeutua lääkäriin.

– Parhaiten rasitusvammoja voi torjua esimerkiksi mailapeleissä opettelemalla hyvän lyöntitekniikan sekä huolehtimalla venyttelystä ja lihashuollosta ennen ja jälkeen harjoittelun, Sinisaari muistuttaa.

Liukastumiset tavallinen syy tapaturmaan

Mailapelien lisäksi lentopallo kuuluu lajeihin, joiden harrastajat ovat erityisen alttiita olkapään rasitusvammoille. Näissä lajeissa olkaniveleen kohdistuu voimakkaita kiertoliikkeitä ja ylöspäin suuntautuvia liikeratoja. Monesti hoidoksi kuitenkin riittävät lajitekniikan tarkistaminen ja fysioterapeutin ohjeistamat lihastasapainoharjoitteet.

Lepo ja fysioterapia ovat tavallisimmat hoitokeinot myös tapaturmaisissa olkapäävammoissa. Niitä syntyy eniten liukkailla keleillä, mutta muina vuodenaikoina myös vauhdikkaammat urheilulajit tuovat olkapäänsä teloneita lääkärin vastaanotolle.

– Vaikka olkapään urheiluvammoja sattuu määrällisesti vähemmän, ne ovat usein vakavampia kuin liukastumisen aiheuttamat osumat. Esimerkiksi merkittävä jännerepeämä tai nivelkapselirepeämä voi vaatia leikkausta. Nykyään se onnistuu usein tähystyskirurgisilla menetelmillä, joista kuntoutuminen on nopeampaa, Sinisaari sanoo.

Varaa aika fysioterapeutille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.