Artikkelit

Nopea toiminta ja ihon syynääminen pelastavat borrelioosilta

Kesällä kasvaa paitsi suomalaisten ulkona liikkuminen myös mahdollisuus tehdä tuttavuutta punkkien kanssa. Punkit viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa – siis samoissa paikoissa kuin lenkkeilijät, pyöräilijät, golfaajat, veneilijät ja kesäfestareilla kävijät.

Punkit levittävät ihmiseen kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

− Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteen avulla. Borrelioosiin ei valitettavasti ole rokotetta, kertoo yleislääkäri Toni Vänni.

Peittävät vaatteet, ihon syynääminen ja nopea toiminta pelastavat borrelioosilta

Rokote ei suojaa toiselta punkkien levittämältä taudilta eli borrelioosilta. Borrelioosin ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen ja ihon tarkastelu päivittäin.

− Mitä pidemmän ajan punkki on iholla, sitä todennäköisempää on saada tartunta. Jos punkin saa poistettua vuorokauden sisällä, tartuntaa tuskin on saanut. Borrelioosi paranee antibiooteilla, kunhan purema hoidetaan heti alkuvaiheessa, Vänni sanoo.

Pelkoa ei kannata lietsoa liikaa

Punkkeja tai niiden puremaa ei kannata liikaa pelätä, sillä vain viidesosa puutiaisista kantaa borrelia-bakteeria eikä suurin osa punkeista kanna mitään tautia.

− Mahdollista puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma punkinpureman kohdalla tai puremakohtaan ilmestyy kasvavia ihottumia vielä muutaman viikon kuluttua puremasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, Vänni sanoo.

Hoitamattomana borrelioosi jatkuu ja muuttaa muotoaan. Taudin myöhäisvaihe ilmenee eri tavoin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuina.

5 vinkkiä punkeilta suojautumiseen

- Keskustele lääkärisi kanssa punkkirokotteesta

- Pukeudu maastossa pitkälahkeisiin housuihin. Helteellä on pukeuduttava kevyemmin, ja silloin ihon tarkkailu on erityisen tärkeää.

- Käytä maastossa kumisaappaita.

- Pidä punkkipinsetit mukana kesäreissuilla – se on järkevin ja varmin tapa saada punkki kokonaan pois.

- Tutki lemmikkieläimesi päivittäin äläkä päästä lemmikkieläimiä sänkyysi. Punkit hyppäävät helposti eläimestä ihmiseen.

Varaa aika rokotuksiin

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.