Artikkelit

Nolla reikää ei meinaa mitään – parodontiitti voi silti muhia suussa!

Suomalaisten suussa tuhojaan eivät tee vain reiät: monella on tietämättään parodontiitti. Tulehduksen vakavilta seurauksilta voi välttyä, kun se havaitaan ajoissa ja hoidetaan hyvin.

Hampaiden reikiintyminen on suomalaisille tuttu vaiva. Tämä johtuu suunterveyden ylilääkärimme Tanja Ketola-Kinnulan mukaan siitä, millaiseen hampaiden hoitoon meitä opastetaan pienestä pitäen.

– Meidät suomalaiset on totutettu lapsesta lähtien siihen, että makeaa pitää välttää, jottei reikiä tule. Myös koulussa kerrotaan lähinnä hampaiden reikiintymisestä ja se on myös yleinen syy vierailla hammaslääkärissä. Se on toisaalta ymmärrettävää, koska reikiintyminen on lasten, teinien ja nuorten aikuisten merkittävin suun ongelma, kertoo Ketola-Kinnula.

Suussa saattaa muhia myös hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti, joka on suomalaisen työikäisen suun merkittävin sairaus. Se alkaa yleensä ientulehduksena ja hoitamattomana tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia.

Ientulehdus on yleensä parodontiitin ensimmäinen vaihe ja oire, jonka voi itsekin huomata. Parodontiitti ei välttämättä oireile kivulla, mutta jos se on oikein pitkälle edennyt, voivat hampaat heilua tai niiden asento muuttua. Jos ikenet vuotavat harjatessa verta, kannattaa tehostaa omaa puhdistusta ja mennä hammaslääkärin tutkittavaksi, Ketola-Kinnula ohjeistaa.

Parodontiitti vaatii aktiivista ja säännöllistä hoitoa

Parodontiitti on elinikäinen sairaus, jota ei voi hoitaa kerralla kuntoon, vaan sen hoito vaatii aikaa ja sitoutumista. Tautia voi ehkäistä hampaiden hyvällä ja säännöllisellä hoidolla – jos hampaisiin kertynyttä bakteeriplakkia ei ole, ei tule myöskään ientulehdusta.

– Kun jo lapsesta saakka omaksutaan hyvät tottumukset hampaiden hoitoon, voidaan suurin osa suun sairauksista ehkäistä. Parodontiitin varhainen toteaminen auttaa, sillä ajoissa aloitettu hoito on tehokasta. Ientulehduksen kanssa onkin siksi hyvä olla tarkkana.

Hoitamattomana parodontiitti tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia, myös luuta, jossa hammas istuu. Jos parodontiitti etenee pitkälle, voidaan hampaita joutua hoitokelvottomina poistamaan. Terveelliset elintavat ja hyvä hammashygienia, kuten oikeaoppinen hampaiden pesu ja hammasvälien puhdistaminen ehkäisevät parodontiittiin sairastumista.

– Sokeripitoinen ruokavalio kerää hampaiden pinnoille hankalasti poistettavaa plakkia, jolloin tulehduksia voi syntyä helposti. Parodontiitin ehkäisyyn toimivat siis samat neuvot kuin reikiintymisen välttämiseen: tärkeässä osassa ovat hampaiden välien puhdistaminen ja harjaaminen sekä terveellinen ruokavalio, Ketola-Kinnula listaa.

Elintavoilla voi vaikuttaa suun terveyteen

Suomessa parodontiitti on poikkeuksellisen yleinen vaiva: siihen viittaavia löydöksiä todetaan 64 prosentilla aikuisista. Miehistä parodontiittia esiintyy 74 prosentilla ja naisista 57 prosentilla. Vaikea-asteisesta parodontiitista kärsii yli 20 prosenttia väestöstä, kun taas maailmanlaajuisesti sitä todetaan vain 10 prosentilla.

– Parodontiitti ei ole mikään mummojen tauti, vaan sitä voi esiintyä nuoruudesta lähtien kaiken ikäisillä. Elintavoilla ja suun hygieniasta huolehtimisella on kuitenkin sen kehittymiseen merkittävä vaikutus. Vanhanakaan hampaiden ei kuulu irtoilla, vaan suunterveydestä hyvää huolta pitämällä säilyvät hampaatkin hyvässä kunnossa, Ketola-Kinnula vakuuttaa.

Varaa aika hammastarkastukseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.