Artikkelit

Neljä neuvoa ruuhkavuosista nauttimiseen

Naisen terveys, Miehen terveys

Työn ja perheen kanssa tasapainoilu ei aina suju kuin tanssi. Psykologi neuvoo, kuinka käännät ruuhkavuodet rasittavasta rumbasta antoisaksi ajaksi.

Taas pitäisi hakea lapset harrastuksista, pestä pyykit, laittaa ruokaa ja hoitaa rästiin jääneet työt. Pikkulapsiarjesta ei vauhtia puutu. Arki voi ruuhkautua myös esimerkiksi haastavan työn tai vanhempien ikääntymisen myötä.

– Ruuhkavuosiin liitetään usein riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteiden kanssa kamppailu: kiireessä on mietittävä, mihin aikaa pitäisi ja haluaisi käyttää, kun kaikkea ei kuitenkaan ehdi. Muiden elämä saattaa näyttäytyä sujuvana ja helpompana kuin onkaan, ja moni asettaa näiden mielikuvien pohjalta itselleen epärealistisia tavoitteita, toteaa työterveyspsykologi Heini Björn-Rantala Terveystalosta.

Kun elämässä on paljon meneillään, palautumiselle ei aina jää riittävästi aikaa. Väsymys onkin normaali reaktio kiireiseen arkeen. Björn-Rantala muistuttaa, etteivät ruuhkavuodet kuitenkaan ole pelkästään kuormittavaa, vaan myös antoisaa aikaa. Näin käännät kiireisen pikkulapsiarjen haasteet voitoksesi:

1. Ajattele arkeasi valintoina.

Moni kokee, että asiat on pakko tehdä, vaikka taustalla olisikin valinta. Onko lapset todella pakko viedä neljä kertaa viikossa harrastamaan tai koko koti siivota aina lauantaisin? Esimerkiksi ruoanlaiton, siivouksen tai lasten harrastusten kohdalla kannattaa miettiä, mikä saa valitsemaan tietyt tavat toimia. Tekee myös hyvää toisinaan pohtia, voisiko valita toisin: voisivatko lapset esimerkiksi harrastaa hiukan vähemmän tai voisiko siivouspäivän pitää joustavammin? Kannattaa pysähtyä miettimään, mikä omassa elämässä on tärkeää, ja tehdä valintoja sen mukaan. Arki rasittaa vähemmän, kun tuntee, että siihen voi vaikuttaa.

2. Hyväksy, ettei kaikkea voi eikä tarvitsekaan ehtiä.

Aikaa on rajallisesti, eikä se varsinkaan ruuhkaisessa elämäntilanteessa riitä kaikkeen. Mieti, mihin tällä hetkellä oikeasti kannattaa ja mihin haluat käyttää aikaa. Riittävä lepo on jaksamisen kannalta tärkeää, ja tasapainon löytäminen tekemisen ja levon välillä voi tarkoittaa sitä, että joistain asioista joutuu ainakin hetkellisesti luopumaan. Usein aikuiset tinkivät omista harrastuksistaan, mutta kannattaa myös miettiä, voisiko joitain velvoitteita, kuten järjestötoimintaa tai lasten harrastusten huoltojoukoissa toimimista vähentää. Kiireisessä elämäntilanteessa voi joutua tekemään toisenlaisia valintoja kuin muulloin.

3. Muista, että perheen kanssa voi myös palautua.

Velvoitteiden rinnalla on tärkeää olla myös mukavaa tekemistä, tapahtui se sitten itsekseen, ystävien tai perheen parissa. Kannattaa miettiä, miten perheen yhteisistä puuhista voisi saada enemmän irti. Esimerkiksi ruokaa on laitettava joka tapauksessa – voisivatko lapset osallistua ruoanlaittoon jotenkin? Pieniä, arkisia hetkiä on hyvä tarkastella miettien, voitaisiinko jotain tehdä toisin, jotta arki olisi mukavampaa. Itsensä haastaminen ja rutiinien rikkominen voi poikia lisää voimavaroja ja helpottaa jaksamista.

4. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Kuvitelma siitä, että yksin on sinniteltävä, istuu edelleen monen mielessä tiukasti. Ruuhkavuosien pyörteissä on kuitenkin tärkeää pyytää rohkeasti apua. Esimerkiksi univaikeudet, stressin tunne ja levoton olo kielivät siitä, että liian paljon on meneillään. Kehoa ja mieltä kannattaa kuunnella ja pysähtyä pohtimaan tilannetta ystävän, puolison tai ammattilaisen kanssa.

Varaa aika psykologille

Liittyvät avainsanat

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.