Artikkelit

Nauti auringosta palamatta!

Kesän valo ja lämpö auttavat monia iho-ongelmista kärsiviä. Aurinko helpottaa esimerkiksi psoriaasin ja atooppisen ihon oireita. Toisaalta ihotautilääkäri näkee vastaanotollaan päivittäin liiallisen auringonoton aiheuttamia seurauksia.

Auringolta suojautuminen on yksinkertaista: pysyttele varjossa keskipäivällä ja suojaa itsesi vaatteilla sekä aurinkovoiteella. Silti yhden jos toisenkin suomalaisen nenä ja olkapäät punoittavat kesäisin liiallisen auringossa oleskelun seurauksena.

– Liika altistuminen auringolle on ihon suurin kesäajan riski. Palamisen takia hakeudutaan erikoislääkärin vastaanotolle vain harvoin, mutta auringon säteilyn seurauksia näkee päivittäin, kertoo ihotautien erikoislääkärimme Maria Huttunen.

Suojaaminen kannattaa

Auringon säteily ei pysähdy ihon pintakerrokseen, vaan vaikuttaa myös ihonalaiseen sidekudokseen. Jokainen palamiskerta lisää ihosyöpäriskiä. Lisäksi jatkuva säteilyaltistus vanhentaa ihoa ja aiheuttaa valovaurioita eli aurinkokeratooseja.

– Menneiden vuosien auringonottobuumi on lisännyt ihosyöpien määrää. Vuosikymmeniä Suomessa tolkutettiin, kuinka D-vitamiinia pitäisi kerätä kesällä auringossa, ja muotikin suosi ruskeaksi paahtunutta ihoa. Nyt pitää muuttaa ajattelua: auringosta voi nauttia, mutta se kannattaa tehdä varoen, Huttunen painottaa.

Jos iho on kuitenkin päässyt palamaan, voi oireita lievittää kotioloissa esimerkiksi hydrokortisonivoiteen ja viileiden kääreiden, kuten kostean pyyhkeen avulla. Myös särkylääke voi helpottaa oloa. Auringosta pitää luonnollisesti pysyä poissa.

Vakavammissa tapauksissa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

– Ihon kroonisia valovaurioita ja valovanhenemista hoidetaan muun muassa kemiallisella kuorinnalla, jossa ihon pintakerros poistetaan. Uudistunut iho on kimmoisampi, ja toimenpiteestä toipuu muutamassa päivässä. Aurinkoa tulisi välttää parin kuukauden ajan hoidon jälkeen.

Hoida myös oireetonta ihoa

Huttunen ei halua kuitenkaan liikaa pelotella auringon vaaroista. Kohtuullinen auringon säteily tekee hyvää varsinkin iho-ongelmista kärsiville.

– Moni kroonista ihotautia sairastava potilas iloitsee kesän tullen vähenevästä kutinasta ja muusta oireilusta. Säännöllisestä hoidosta pitäisi kuitenkin muistaa huolehtia myös kesäkuukausina, vaikka oireet hetkellisesti häviäisivätkin.

Näin suojaudut liialta paahteelta:

  • Vältä keskipäivän aurinkoa ja hakeudu varjoon.
  • Käytä pitkähihaisia paitoja. Muista kuitenkin, että ohuen puuvillavaatteen suojakerroin on vain noin 20. 
  • Käytä mieluiten leveälieristä hattua. Myös niska kaipaa suojaa auringon paahteelta.
  • Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 20.

Varaa aika ihotautilääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.