Artikkelit

Nauru pidentää ikää?

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Makean naurun jälkeen on tapana vesissä silmin tokaista, että nauru pidentää ikää. Intuitiivisesti tämä on helppo allekirjoittaa. Nauraessa ja vielä sen jälkeenkin tuntuu hyvältä.

Lääketieteen isänä pidetty Hippokrates kirjoitti noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua, että tunteet ja fyysisen terveyden ilmiöt ovat monimuotoisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Myönteinen mieliala ylipäätään ja erityisesti nauraminen on nykypäivänkin tieteen keinoin osoitettu edulliseksi yleisen terveyden kannalta. Nauraminen kuormittaa elimistöä oikealla tavalla liikuntasuorituksen tavoin. Se kohentaa elimistön vastustuskykyä, ja nauraessa stressihormonitasot laskevat. Monien sairauksien paranemisen on osoitettu edistyvän positiivisuuden, jopa nauruterapiankin avulla.

Nauramisen ei tarvitse edes olla spontaania. On näyttöä siitä, että pelkästään naurulihasten käyttö, hymyily tai naurunhohotus ilman varsinaista naurun aihetta tuottaa samoja myönteisiä tuloksia elimistölle.

Parasta tässä kaikessa on, että optimistinen asenne, hymyily ja nauraminen tarttuvat. Nyt siis levittämään terveyttä ja pitkää ikää nauramalla – vaikka väkisin!

Jaakko Halonen
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri

Varaa aika yleislääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.