Artikkelit

Nämä neljä asiaa tarvitsevat aikaasi

Olet ehkä ajatellut työn, perheen ja arjen yhdistämisen tähän asti turhan negatiivisesti. Psykologi-psykoterapeuttimme Suvi Laru virittää nyt aivosi uudelle taajuudelle.

Elämässämme on neljä voimaa antavaa tukipylvästä, joista jokainen on yhtä tärkeä. Ensimmäinen tukipylväs saattaa olla sellainen, jonka olet tähän asti ymmärtänyt väärin.

1. Ihana työ!

Jos työ tuntuu aina vain rasittavan, ahdistavan ja tökkivän, saatat olla jumiutunut päivitystä vaativaan ajatusmalliin. Työ tuo elämään paljon hyvää: se tuo arkeen rakenteita ja antaa päivittäin tärkeitä onnistumisen kokemuksia – osaat ja pärjäät! Töissä sinulla on myös oma, sosiaalinen verkostosi.

Joku töihin liittyvä asia voi myös olla hankala sen takia, ettei toimintamalli sovikaan sinun omalle temperamentillesi.

– Koemme eri tavoilla esimerkiksi sen, olemmeko aina tavoitettavissa vai ei. Joku voi kokea mukavana joustona, että työt voi kuljettaa mukana, toinen kuormittavana, sanoo psykologi-psykoterapeuttimme Suvi Laru.

2. Perhe antaa voimaa

Arjessa on tärkeää löytää aikaa myös vanhemmuuden ja perheen asioille. Kun työn ja perheen välinen suhde on tasapainossa, saat töistä energiaa kotiin ja kotoa töihin.

– Työ ja perhe on parhaimmillaan win-win -tilanne, molemmat voittavat.

Perheenjäsenet vaativat aitoa läsnäoloa, erityisesti lasten ollessa pieniä. Osaathan varmasti siirtää somen ja työt sivuun, kun olet perheen kanssa? Osaatko olla kokonaan tässä tilanteessa, etkä ajatuksissasi järjestele samalla projektin seuraavia palasia?

– Lapset ovat mahtava indikaattori. Jos emme ole läsnä, se voi näkyä vaikka lasten kiukutteluna, koska he haluavat saada huomiota.

3. Parisuhde on arjen luksusta

Joku elämän neljästä osa-alueesta on väkisinkin välillä suuremmalla mittakaavalla, mutta mikään niistä ei saisi kokonaan hävitä arjen paletista. Myös kahden aikuisen parisuhteelle pitäisi olla viikoittain edes jollain tavalla tilaa.

Molemmilla aikuisilla tulisi olla tilaa tehdä sekä omia että yhteisiä asioita. Se onnistuu, kun aikuiset jakavat vastuun vanhemmuudesta.

– Olisi tärkeää, että kaikki perusasiat olisivat jaettuja päiväkotirepun pakkaamisesta pyykin viikkaamiseen. Se on perhe-elämää kaikki, Laru sanoo.

Ja perhe-elämän parantamiseen on helppo konsti, puhuminen! Kun menot sopii niin, että jokainen ehtii levätä ja tehdä myös itselleen tärkeitä asioita, on kaikkien hyvä olla perheessä.

4. Sinä olet tärkeä

Löydät tilaa elämän neljälle tukipylväälle, kun hyväksyt ja ymmärrät, että ne kaikki ovat yhtä tärkeitä.

– Hirveän usein me suljemme pois jonkun näistä elämänalueista. Usein se on minä itse. Minun tarpeeni, minun harrastukseni, minun leponi – niillä ei olekaan merkitystä. Mutta lentokoneessakin pitäisi laittaa happinaamari ensin itselle, sitten vasta auttaa lasta tai vierustoveria.

Kun osaat varata aikaa myös itsellesi, keksit helposti tekemistä, josta saat parhaiten energiaa. Eilisen unelmia ja mielikuvia itsestäsi ei kannata vaalia. Mieti, millaisessa elämänpiirissä elät tällä hetkellä ja keskity tunnistamaan, minkälainen persoona sinä olet juuri nyt. Se ymmärrys tuo lisää energiaa elämääsi.

Jos elämässämme on sopivassa suhteessa vähän kaikkea ja palaudumme stressistä ja työpäivistä nopeasti, asiat ovat hyvin. Jos mielessäsi on kuitenkin liikaa asioita tai tunnet itsesi hyvin väsyneeksi, kannattaa hankkia ulkopuolista keskusteluapua.

Asiantuntijan kanssa on helppo harjoitella taas keskittymään ja etsiä tasapainoa oman elämäsi osa-alueisiin.

– Oma jaksamisemme säteilee koko perheeseen ja se on äärettömän tärkeää koko perheen hyvinvoinnille, Suvi Laru muistuttaa.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihin

Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.