Erilaiset gynekologiset oireilut ovat toisinaan osa naisen elämää. Gynekologisten vaivojen kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, sillä niihin liittyvät pelot heikentävät turhaan elämänlaatua.
Naisten tyypillisimpiä gynekologisia oireiluja ovat hormonitoimintaan liittyvät häiriöt, vatsakivut, vuotohäiriöt, emätintulehdukset, virtsaamisongelmat sekä ehkäisyyn liittyvät ongelmat.
– Jokainen nainen kohtaa gynekologisia vaivoja jossain kohtaa elämäänsä – ne ovat normaali osa naisen elämää. Osa vaivoista menee ohi itsestään, osa taas vaatii hoitoa tai seurantaa, muistuttaa gynekologian ylilääkärimme, dosentti Anna-Mari Heikkinen.
Gynekologisia vaivoja voi ehkäistä huolehtimalla itsestään ja omasta terveydestään kokonaisvaltaisesti – painonhallinta, alkoholin kohtuukäyttö, tupakoimattomuus ja muut hyvät elämäntavat ovat tärkeässä roolissa ennaltaehkäisyssä.
Milloin gynekologin vastaanotolle?
Gynekologiset vaivat oireilevat usein alavatsassa ja selässä, mutta maallikon saattaa olla mahdotonta erottaa epämääräistä vatsasärkyä gynekologisista vaivoista. Gynekologiset sairaudet oireilevat harvemmin ylävatsassa, mutta sekään ei ole poikkeuksellista. Vatsakivun pitkittyessä tai voimistuessa on syytä hakeutua lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois esimerkiksi gynekologinen tulehdus ja kasvaimet.
– Merkittävät muutokset vuodoissa sekä vaihdevuosien jälkeinen vuoto on aina syytä selvittää lääkärin vastaanotolla. Myös voimakas alavatsakipu yhdistettynä kuumeeseen tai valkovuotoon on merkki hakeutua heti lääkäriin, Heikkinen ohjastaa.
Mediassa esiin nousevat asiat kuten hormonivalmisteisiin liittyvät riskit aiheuttavat paljon tarpeetonta pelkoa. Jos joku asia synnytinelinoireisiin, lääkkeisiin tai ehkäisyn käyttöön liittyen huolestuttaa tai pelottaa, kannattaa ottaa viipymättä yhteys omaan gynekologiin ja selvittää asia.
Kuinka usein gynekologin vastaanotolla tulisi käydä?
– Kalenteriseurantaa tärkeämpää naiselle olisi löytää luottogynekologi, jonka kanssa säännöllisesti kartoittaa ja seurata omia yksilöllisiä riskitekijöitä sekä oireita – yksillä riskit voivat liittyä painonhallintaan, toisilla taas kondyloomavirukseen, perintötekijöihin tai hormonitoimintaan. Oman gynekologin kanssa voi suunnitella käyntivälin yksilöllisesti, jolloin vältytään turhilta tutkimuksilta ja toisaalta varmistetaan, ettei käyntien väli veny liian pitkäksi, Anna-Mari Heikkinen kertoo.
Gynekologiset tarkastukset ja oman terveyden seuraaminen jatkuvat läpi naisen elämän. Nuorten kannattaa hakeutua gynekologin vastaanotolle sukupuolielämän alkaessa, ja erityisen tärkeä rooli omalla luottogynekologilla on vaihdevuosi-iässä.
Ei ole harvinaista, että gynekologin vastaanotolle tuleminen pelottaa. Jännityksestä kannattaa kertoa jo ajanvarauksen yhteydessä, tai viimeistään saapuessa lääkärin vastaanotolle. Tällöin gynekologi osaa varata tarpeeksi aikaa ja kertoa tehtävistä tutkimuksista. Monesti tarvitaan vähemmän tutkimuksia kuin asiakas on etukäteen pelännyt.
Varaa aika gynekologille
Lue myös: