Artikkelit

Näin Suomi sairasti 2015 – katso viisi yleisintä sairauspoissaolojen aiheuttajaa

Vuonna 2015 työterveysasiakkaiden yleisimpiä sairauspoissaolojen aiheuttajia olivat Terveystalon potilastietorekisterin mukaan erilaiset selkäkivut, mielenterveysongelmat sekä flunssa ja muut hengitystieinfektiot. Särkevä selkä on sekä fyysistä työtä tekevien että monen toimistotyöntekijän kiusa.

Terveystalossa käytiin työterveyslääkärin vastaanotolla vuonna 2015 noin 1,7 miljoonaa kertaa. Lääkärikäynnin tavallisimpia syitä olivat aiempien vuosien tavoin flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot. Toiseksi yleisimmin vastaanotolle hakeuduttiin selkäkipujen sekä erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen takia. Mielenterveysongelmat olivat myös merkittävä syy suomalaisten sairauspoissaoloihin. Tiedot perustuvat Terveystalon potilastietorekisteriin, jossa on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä. Se on Suomen suurin yhtenäinen potilastietojärjestelmä.

Pisimmät sairauspoissaolot aiheutuivat vuonna 2015 polviongelmista, sydän- ja verisuonisairauksista sekä olkapäävaivoista. Edellisvuoteen verrattuna sekä polviongelmien että olkapäävaivojen aiheuttamat poissaolot olivat kuitenkin lyhentyneet lähes päivällä. Sairauspoissaolojen lyhentymiseen on vaikuttanut tehokkaasti toimiva hoitoketju. Poissaolojen pitkittymisen riski on nykyisin hyvin tiedossa, ja vaivoihin pyritään puuttumaan varhain.

Selkäkivut vaivaavat toimistotyötä tekeviä

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet selittävät suuren osan suomalaisten työkyvyttömyydestä. Yleisimpiä vaivoja ovat selkäkivut, jotka aiheuttivat viime vuonna eniten sairauspoissaoloja Suomessa. Selkävaivat voivat aiheuttaa pitkiäkin poissaoloja, ja siksi niiden varhainen tunnistaminen ja aktiivinen kuntoutus on tärkeää.

− Mitä aikaisemmin vaiva tunnistetaan, sitä paremmin hoito ja kuntoutus voidaan kohdentaa. Silloin sairauspoissaolot jäävät lyhyemmiksi ja ihminen voi tervehtyä takaisin työelämään. Työterveydessä riskitekijät pyritään havaitsemaan mahdollisimman varhain, jotta vaivoja voitaisiin myös ennaltaehkäistä, kertoo työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki Terveystalosta.

Selkävaivat ovat tyypillisiä erittäin fyysistä työtä tekeville, mutta myös toimistotyöntekijöille. Toimistotyössä tulee usein istuttua paikoillaan pitkiä aikoja, ja liikkumattomuus voi muodostua monen selälle ongelmaksi.

− Liikkumattomuus tai aktiivisuuden puute on riskitekijä, joka jää helposti huomiotta. Kun selkä alkaa oireilla, on liikunta usein paras apu. Toimistotyötä tekevän kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä välillä töitä seisten ja käyttää hyväksi tilaisuudet kävellä esimerkiksi portaat, Pihlajamäki vinkkaa.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan selkäkipuja yritetään tavallisesti hoitaa itse särkylääkkeillä ja lepäämällä, sen sijaan että kipujen syytä lähdettäisiin selvittämään lääkärille.

− Lääkkeet eivät poista kivun varsinaista syytä, jolloin kipu todennäköisesti uusiutuu. Siksi hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa eikä turhaan sinnitellä ja pitkittää kipuja.

Halosen mukaan selkävaivat johtuvat yleensä selän vääränlaisesta kuormittumisesta, jota varsinkaan huonokuntoinen selkä ei kestä. Hyvällä työergonomialla tilannetta voi helpottaa, mutta avain muutokseen on muualla.

− Nykyään valtaosa vaivoistamme on elintasovaivoja, jotka liittyvät esimerkiksi istumiseen, paikallaan olemiseen ja liikunnan vähäisyyteen. Työergonomiset ratkaisut eivät tarjoa tähän ihmelääkettä, vaan tarvitaan keskivartalon ja lantion seudun lihaksia vahvistavaa liikuntaa. Näin selkävaivoja voidaan välttää ja selkää kuntouttaa. Jos kaikki pitäisivät huolta lihaskunnosta, todella suuri osa ihmisistä säästyisi selkävaivoilta, Halonen toteaa.

Virtaa hyvästä unesta ja liikunnasta

Toiseksi yleisimpänä sairauspoissaolojen syynä olivat vuonna 2015 mielenterveysongelmat ja kolmanneksi flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot. Minna Pihlajamäki muistuttaa ihmisen olevan kokonaisuus, jota voi monen eri tekijän summana vaivata samaan aikaan esimerkiksi selkäkipu, unettomuus ja alamaihin painunut mieliala.

− Toimistossa tehtävä tietotyö voi istumisesta aiheutuvien vaivojen lisäksi vaikuttaa psyykkiseen kuormittuneisuuteen. Usein liikkumaton elämäntyyli vaikuttaa myös uneen – pieni liikunta auttaa saamaan unen päästä kiinni helpommin. Hyvän unen merkitys on mielenterveyden kannalta huomattava, sanoo Pihlajamäki.
Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

Yleisimmät syyt lääkärissäkäyntiin:

1. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot
2. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat
3. Selkävaivat
4. Mielenterveysongelmat
5. Olkapäävaivat

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat:

1. Selkävaivat
2. Mielenterveysongelmat
3. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot
4. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat
5. Olkapäävaivat

Pisimpiä sairauspoissaoloja aiheuttivat:

1. Polviongelmat
2. Sydän- ja verisuonisairaudet
3. Olkapäävaivat
4. Mielenterveysongelmat
5. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.