Artikkelit

Näin säilytät liikunnan ilon

Innostus uuteen liikuntaharrastukseen lopahtaa monella alkuhuuman jälkeen. Nappaa helpot vinkit liikunnan aloittamiseen ja vältä urheilun muuttuminen pakkopullaksi!

1. Valitse laji, joka tuo hyvän olon

Motivaation ja innostuksen säilymiseksi on tärkeää valita harrastus, jonka parissa viihtyy. Liikkumisen pitäisi aina tuoda hyvää oloa: koskaan ei saisi olla tunnetta, että treenaaminen on pelkkää pakkopullaa, koska silloin todennäköisesti lopettaa harrastuksen jossain vaiheessa. Ennen kuin näin käy, kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti muita lajeja.

Joskus ihmiset takertuvat turhaan nuoruudessa harrastettuun tuttuun lajiin, vaikka sitä on vaikea harrastaa nykyisellä asuinpaikkakunnalla tai elämäntilanteessa. Silloin vaarana on, että innostus häviää liikuntaan liittymättömien syiden takia. Lajin tai liikuntamuodon valinnassa on tärkeää kuunnella omaa kehoa, sillä liikunnan olisi hyvä tukea sen ongelmakohtia. Jos on esimerkiksi huono ryhti tai tekee istumatyötä, kannattaa harjoittaa ylävartalon liikkuvuutta.

2. Aloita omalta tasolta

Jos ei ole vuosiin liikkunut säännöllisesti, on hyvä aloittaa peruskuntoa kehittävästä liikunnasta. Hyvä lajeja aloittelijalle ovat esimerkiksi kävely ja pyöräily. Peruskuntoa kehittävät lajit parantavat sydämen ja keuhkojen hapenottokykyä sekä laskevat verenpainetta. Käytännössä se tarkoittaa pitkäkestoista, rauhallista liikuntaa muutaman kerran viikossa.

Tavoitteiden on hyvä olla alussa maltillisia: esimerkiksi että pystyy juoksemaan puolen vuoden päästä tunnin lenkin. Jos tähtää heti maratonille, alkaa helposti treenata liian kovilla tehoilla, jolloin leipiintymisen, rasitusvammojen ja loukkaantumisten riski kasvaa.

3. Muista lihaskuntoharjoittelu – mutta älä satsaa pelkkiin lihaksiin

Aloittelijalle sopiva harjoitusrytmi on 3–4 liikuntakertaa viikossa. Silloin kunto nousee ja hyvä fiilis säilyy, sillä kehitystä tapahtuu, mutta elämä ei pyöri pelkän liikunnan ympärillä. Terveyden kannalta viikossa pitäisi liikkua vähintään 2,5 tuntia. Jo se laskee kolesterolia ja ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

Viikkoon voi sisällyttää erilaisia liikuntamuotoja. Jonkinlaista lihaskuntoharjoittelua tarvitaan, mutta se ei tarkoita maksimivoiman treenaamista. Lihasvoimaa tarvitaan kehon oikeiden asentojen ylläpitämiseen ja esimerkiksi horjahdustilanteessa tasapainon säilyttämiseen. Voimaharjoittelun merkitys korostuu vanhemmiten, sillä jokaisen kymmenen vuoden aikana ihmiseltä katoaa 30 prosenttia lihasvoimasta.

Pelkkä voimaharjoittelu ei kuitenkaan kehitä peruskestävyyttä. Siksi harjoittelun täytyy sisältää myös aerobista liikuntaa – suuret lihakset eivät tarkoita, että ihmisellä olisi hyvä kunto!

4. Panosta palautumiseen – kunto kehittyy levossa

Tasapainoinen harjoittelurytmi jättää tilaa palautumiselle. Kun treenaa paljon, kunto kehittyy levossa. Kannattaa muistaa, että kovasta treenistä palautuminen kestää pidempään, jopa kaksi vuorokautta. Palautumisessa uni on todella tärkeää, ja parhaiten palauttavat unisyklin alkuvaiheessa esiintyvät syvän unen vaiheet. Siksi olisi hyvä pyrkiä menemään iltaisin nukkumaan ennen yhtätoista. Ruokavalion puolesta oikein valittu tavallinen ruoka riittää palautumiseen, jos liikkuu muutaman kerran viikossa.

Monelta unohtuu, että palautuminen alkaa heti treenin jälkeen. Suorituksen jälkeinen jäähdyttely ja venyttely ovat yhtä tärkeitä kuin alkulämmittely. Venyttely parantaa myös liikkuvuutta, joka puolestaan auttaa käyttämään kehoa oikein ja välttämään rasitusvammoja.

Palautumisen kannalta on myös tärkeää ottaa huomioon oman elämän kokonaistilanne: liikunnan pitäisi jollain tavalla parantaa omaa arkea, ei kuormittaa sitä. Jos on stressiä töissä tai muuten kuormittava elämäntilanne, liikunnan täytyy olla palauttavampaa. Tehotreeni vetää kropan entistä kovemmille kierroksille.

Jos kaipaat tukea liikkumiseen, asiantuntijamme ovat apunasi. Asioi sinulle sopivimmalla tavalla – etänä tai paikan päällä.

Varaa aika fysioterapeutille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa. Ne ovat myös tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Vauhdikas lajikokeilu päättyi tuskaisesti – magneettitutkimus paljasti syyn
Liikkujan terveys

Saulin, 33, kuplafutiskokeilu sai ikävän lopun, kun kolarointi pelitoverin kanssa poiki kivuliaan polvivamman. Tehokkaan hoidon ansiosta urheilusta ei kuitenkaan tarvinnut luopua pitkäksi aikaa.

Suunnitteletko kuntoremonttia? Vältä yleinen kompastuskivi
Liikkujan terveys

Syksyä vauhdittavat usein uudet liikuntaharrastukset ja terveellisemmät tavat. Millainen ruokavalio antaa parhaan tuen aktiiviseen arkeen?

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.