Artikkelit

Näin pidät sydämesi kunnossa

Sydän sykkii erityisesti liikunnalle ja ruokavalion hyville rasvoille. Terveellisillä elintavoilla voi välttää sydänsairauden.

Vaikka suomalaisten sydänterveys on parantunut paljon viimeisten 50 vuoden aikana, sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat edelleen merkittävissä määrin työkyvyttömyyttä ja kuolemia. Sepelvaltimotautiin sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia, ja tilastollisesti joka toinen kuolema länsimaissa johtuu sydän- ja verisuonisairauksista.

– Keskeisimpiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ovat ylipaino, vähäinen liikunta, diabetes, korkea kolesteroli, kohonnut verenpaine sekä tupakointi. Myös perimä on olennainen riskitekijä, mistä johtuen oma sydäntauteihin liittyvä sukurasite kannattaa selvittää viimeistään kolmenkympin iässä. Perinteiset riskitekijät kattavat kaiken kaikkiaan noin 90 prosenttia sydänsairauksista, kertoo kardiologian erikoislääkärimme Pirjo Mäntylä.

Naisilla ja miehillä erilaiset oireet

Sydänsairauksien oireet ilmenevät usein miehillä ja naisilla eri tavoin. Siinä missä miehillä ilmenee kipua tai puristusta rasituksen yhteydessä, naisilla oireina voivat olla uupumus, väsyminen tai hengenahdistus. Naisten oireita voi olla vaikeampi tunnistaa.

– Sepelvaltimotaudin diagnosoinnissa selvitetään, millaisessa tilanteessa ja rasitustilassa oireita tulee. Lisäksi voidaan tutkia sokeriaineenvaihdunta, kolesteroliarvot ja sydänfilmi sekä tehdä sydämen ultraäänitutkimus mahdollisten muutosten havaitsemiseksi, Mäntylä sanoo.

Tarkemmin sydämen kuntoa kartoitetaan polkupyörällä tehtävällä rasituskokeella, jonka avulla voidaan sulkea pois sepelvaltimotaudin mahdollisuus ja muita sydänsairauksia. Rasituskoe kannattaa tehdä, jos riskitekijöitä löytyy.

Pidä sydämestäsi huolta

Riskiryhmäänkin kuuluva voi vaikuttaa sydämensä terveyteen elämäntapavalinnoilla. Näillä vinkeillä ennaltaehkäiset sairastumista ja pidät huolta sydämesi hyvinvoinnista.

  1. Liiku säännöllisesti. Pysy päivittäin liikkeessä vähintään tunti. Tähän lasketaan mukaan kaikki arkiliikunta, eli joka päivä ei tarvitse suunnata varta vasten kuntosalille. Säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa, parantaa sydänterveyttä ja auttaa pitämään verenpaineen ja kolesteroliarvot kurissa. Liikunta jarruttaa myös tyypin 2 diabeteksen kehittymistä.
  2. Syö oikein. Ruokavaliomuutokset laskevat kolesterolia nopeasti, jo muutamassa viikossa. Varmista kuidun saanti valitsemalla kuitupitoista leipää ja kasviksia. Syö kalaa, erityisesti lohikaloja, 2–3 kertaa viikossa. Suosi pehmeitä rasvoja, kuten kasviöljyjä, ja vältä kovia eläinperäisiä rasvoja. Vältä nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, joita on esimerkiksi valkoisessa riisissä, pastassa, perunassa ja vaaleassa leivässä.
  3. Vältä ylipainoa. Maltillinen ja pysyvä painonpudotus on hidasta, mutta vaikuttaa suotuisasti sepelvaltimotaudin oireisiin sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin, kuten verenpaineeseen ja sokeriaineenvaihduntaan.

Varaa aika kardiologille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Moni ei tiedä, että liikunnalla ja erityisesti sosiaalisilla suhteilla on muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa keskeinen rooli. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.