Artikkelit

Näin pidät hampaista huolta eläkkeellä

Ikääntyessä suun terveydessä tapahtuu monia muutoksia luonnostaan tai esimerkiksi lääkkeiden myötävaikutuksesta. Suun päivittäiseen puhdistamiseen käytettyä aikaa olisikin syytä lisätä.

Suomalaisten suun terveydentila voi pysyä lähes samana koko aikuisiän, mutta 65–70 ikävuoden välillä alkaa yleensä tulla dramaattisiakin muutoksia, sanoo Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

Monet suussa tapahtuvista muutoksista liittyvät kehon vanhenemiseen. Esimerkiksi syljen erittyminen vähenee iän myötä tai sairauksien tai lääkkeiden vaikutuksesta. Syljessä on reikiintymiseltä suojaavia ominaisuuksia, se suojaa suun limakalvoja ja puhdistaakin hammaspintoja jonkun verran.

Salakavala juurikaries voi viedä hampaat

Toinen yleinen ongelma on ienten vetäytyminen hampaan tyvessä. Ikenen alta paljastuvaa hampaan osaa ei enää suojaa vahva kiille, ja sen karheammalle pinnalle kertyy helpommin bakteeriplakkia.

– Niin sanottu juurikaries vaivaa erityisesti ikäihmisiä. Kun hammas alkaa reikiintyä tyvestä ja juurikaries leviää hampaan ympäri, ilmiö on sama kuin majava nakertaisi puun runkoa. Ennen pitkää hammas napsahtaa poikki. Pahimmassa tapauksessa juurikaries voi tuhota jopa kaikki hampaat 3–10 kuukaudessa, Ketola-Kinnula sanoo.

Hampaiden kasvava reikiintymisen kuudenkympin ylityksen jälkeen voi osaltaan johtua myös elämäntavoista. Kotiin jäädessä tulee herkästi naposteltua enemmän. Myös herkuttelu saattaa lisääntyä: makuaistin heikentyessä makea on helpoin erottaa ja toisaalta sosiaaliset tilanteet kiertyvät kahvittelun ympärille.

Näin pidät purukaluston kunnossa:

  • Säilytä säännöllinen ateriarytmi, syö terveellistä, paljon pureskelua vaativaa ruokaa ja kokoa herkut aterioiden yhteyteen. Hampaat kestävät päivässä noin 5–6 napostelu- tai ateriakertaa, kun syljeneritys on normaali. Jos suu on kuiva, reikiintyminen uhkaa jo harvemmilla kerroilla. Iltapäiväkahveista ja pullasta ei tarvitse luopua, mutta kahvi ja makea kannattaa nauttia aterian yhteydessä.

  • Suosi janojuomana vettä ja nauti muita juomia aterioilla. Kahvikin altistaa reikiintymiselle, jos siihen lisätään maitoa tai sokeria. Jos yöllä on tarpeen kostuttaa suuta, käytä siihen pelkkää vettä. Mehun tai hunajaveden laittaminen kuivaan suuhun yöaikaan on tuhoisaa.

  • Huolehdi hyvästä suuhygieniasta. Paikkojen ja kruunujen sauma-alueet keräävät bakteeriplakkia ja reikiintyvät helposti, mikä johtaa paikkojen irtoamiseen ja hampaiden lohkeamiseen. Iän karttuessa hampaiden päivittäiseen puhdistamiseen käytettyä aikaa olisikin syytä lisätä. Puhdista hampaat huolellisesti harjaamalla fluorihammastahnalla kahdesti päivässä ja kaikki hammasvälit tikulla, hammasväliharjalla tai langalla kerran päivässä. Pyydä tarvittaessa suuhygienistiltä opastusta hampaiden ja hammasvälien puhdistukseen. Hammaslääkäriltä voi saada myös reseptillä apteekista hankittavaa erikoisfluoritahnaa, joka auttaa suojaamaan paljastunutta hampaan tyveä. Jos käsien motoriikka kärsii vanhemmiten, pyydä läheiseltäsi apua hampaiden puhdistukseen.

  • Käy samalla hammaslääkärillä. Kun hammaslääkäri tuntee hampaidesi historian, hän pystyy paremmin puuttumaan huolestuttaviin muutoksiin. Esimerkiksi dementoivat sairaudet näkyvät hyvin varhain suuhygienian heikentymisenä.

Varaa aika hammaslääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Liikunnalla ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen rooli muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.