Artikkelit

Näin aloitat liikunnan turvallisesti

Jos treenikauden aloittaa heti täysillä, keho ei välttämättä pysy mukana. Erityisesti vasta-alkajan kannattaa muistaa maltti, jottei ikävä rasitusvamma katkaise hyvin alkanutta harrastusta. Katso neljä sääntöä liikunnan turvalliseen aloittamiseen.

1. Lisää rasitustasoa asteittain

Keho kestää kovankin harjoittelun, jos se saa valmistautua siihen vähitellen. Usein rasitusvamman syy onkin vääränlaisessa kuormituksessa tai liian nopeassa harjoitustason lisäämisessä – näiden yleisten virheiden takia niitä syntyy herkimmin aloittelijoille.

– Jos ei ole aikaisemmin liikkunut paljon, elimistölle pitää antaa aikaa tottua uudenlaiseen kuormitukseen eikä heti pyrkiä koviin suorituksiin, ohjeistaa ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio Terveystalosta.

Kun harrastus on vasta alussa, vamma osuu herkkään hetkeen: juuri kun kipinä on syttynyt ja liikunnasta on saanut itselleen rutiinin, joutuukin pitämään taukoa. Se johtaa helposti motivaation loppumiseen.

2. Opettele oikea tekniikka

Oikean tekniikan opettelemiseen kannattaa käyttää aikaa. Esimerkiksi juostessa koko paino on yhden jalan varassa ja liike toistuu samanlaisena, jolloin pienelläkin tekniikkavirheellä on väliä.

– Juoksijalle liikkeen linja on tärkeä. Vääntynyt liikerata kuormittaa kudoksia väärällä tavalla ja virheellinen askellus voi aiheuttaa kipua akillesjänteessä tai säären tai polven etuosassa. Pyöräily on yleensä aika turvallinen valinta, sillä jalan liike on aika lailla pakotettu kulkemaan oikeaa rataa. Palloilulajeissa liikkuminen on monimuotoisempaa, joten rasitusvammoja ei synny yhtä helposti. Toki jos on taipumusta jalkaterän virheasentoon, pitää satsata kunnon kenkiin, Kallio sanoo.

Jos tekniikan kanssa tarvitsee apua, kannattaa kysyä vinkkejä rohkeasti ohjaajalta tai kääntyä personal trainerin tai muiden asiantuntijoiden puoleen.

3. Hanki kunnon välineet

Joskus on parempi satsata laatuun jo harrastuksen alussa. Esimerkiksi juoksua varten ei kannata kaivaa kaapista vanhoja lenkkareita, jotka eivät välttämättä tue jalkaa oikein.

4. Muista lihashuolto

Kehon reaktiota lisääntyneeseen liikuntaan tai rasitukseen kannattaa kuunnella. Jos huomaa esimerkiksi lihaksissa kireyttä, on syytä panostaa lihashuoltoon ja ottaa venyttelyn uudeksi iltarutiiniksi. Lisäksi on hyvä muistaa kunnon lämmittely ennen harjoittelua sekä jäähdyttely treenin jälkeen.

Lihashuolto on erityisen tärkeää, jos treenaa kuntosalilla tai tekee lyhyitä, maksimaalisiin tehoihin perustuvia harjoitteita.

– Kovatempoisissa lajeissa rasitusvammojen taustalla on usein lihasten jumiutuminen. Jos kiristynyttä lihasta treenaa toistuvasti, se ärsyyntyy ja vammariski kasvaa. Siksi lihasten palautuminen on punttien nostelijalle tärkeää, Kallio muistuttaa.

Milloin lääkäriin?

Rasitusvamman tavallisin oire on kipu. Tyypillisesti se alkaa lievänä rasituksen loppuvaiheessa, mutta rauhoittuu levossa. Jos syytä ei ratkaista tässä vaiheessa, pikku hiljaa kipua alkaa tuntua jo harjoittelun alussa ja lopulta rasituksen jälkeenkin. Erityisesti nivusten, lonkan ja lantion alueella tuntuvan kivun kanssa pitää olla tarkkana.

Jos lepo, venyttely tai hieronta ei auta, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Oireita voidaan hoitaa levolla ja tarvittaessa lääkkeillä, mutta tärkeämpää on löytää niiden syy, jotta rasitusvammasta päästään eroon. Muuten se voi uusiutua, ja pahimmillaan edessä on ikävä kierre

Varaa aika fysioterapeutille

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa. Ne ovat myös tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Vauhdikas lajikokeilu päättyi tuskaisesti – magneettitutkimus paljasti syyn
Liikkujan terveys

Saulin, 33, kuplafutiskokeilu sai ikävän lopun, kun kolarointi pelitoverin kanssa poiki kivuliaan polvivamman. Tehokkaan hoidon ansiosta urheilusta ei kuitenkaan tarvinnut luopua pitkäksi aikaa.

Suunnitteletko kuntoremonttia? Vältä yleinen kompastuskivi
Liikkujan terveys

Syksyä vauhdittavat usein uudet liikuntaharrastukset ja terveellisemmät tavat. Millainen ruokavalio antaa parhaan tuen aktiiviseen arkeen?

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.