Artikkelit

Muista suojata silmät auringolta!

Auringonpaisteessa silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla, sillä häikäisyn välttäminen ehkäisee silmäsairauksia. Erityisen tärkeää on lasten silmien suojaaminen.

Aurinkoinen sää houkuttaa viettämään aikaa ulkona. Muistathan kuitenkin, että iho ja silmät on hyvä suojata auringon ultraviolettisäteilyltä. Säteilyn määrää mitataan UV-indeksillä, joka Suomessa on korkeimmillaan 5–7, kun esimerkiksi Välimeren maissa lukemat nousevat kesällä yli kymmeneen. Suojaustoimet on syytä aloittaa, kun indeksi on yli kolme. UV-säteilyä tulee myös varjossa, joten aurinkolasit eivät ole liioittelua, vaikka taivaalla olisi vähän pilviäkin.

Paras keino estää häikäisyä on käyttää aurinkolaseja. Ne lisäävät ulkona liikkumisen mukavuutta ja liikenteen turvallisuutta, mutta häikäisyn välttäminen ehkäisee myös yleisiä silmäsairauksia.

– Auringonvalolla on vaikutusta esimerkiksi kaihin ja ikärappeuman kehityksessä. Lisäksi aurinko voi aiheuttaa pinnallisia muutoksia silmän pinnassa. Tällaisia ovat esimerkiksi siipikalvo, jossa silmän valkoisen osan päällä olevaan sidekalvoon tulee ylimääräistä kasvua, silmätautien erikoisalajohtaja Matti Seppänen Terveystalosta kertoo.

Suojaa silmät lapsesta saakka – vauriot näkyvät vasta vanhemmalla iällä

Liika auringonvalolle altistuminen ei aiheuta silmissä akuutteja oireita, mutta pitkäaikaisesta altistumisesta johtuvat sairaudet näkyvät usein vasta keski-iässä tai myöhemmin. Siksi silmien suojaaminen UV-säteilyltä on tärkeää lapsesta saakka. Lapset viettävät usein aikuisia enemmän aikaa ulkona, jolloin he ovat alttiimpia auringolle.

– Lasten silmät ovat myös aikuisen silmää herkemmät. Lapsilla silmän väliaineet ovat hyvin kirkkaat, minkä vuoksi auringonsäteet läpäisevät silmän eri kerrokset vielä helpommin kuin aikuisilla. Riski vaurioitumiselle on siksi suurempi, vaikka mahdolliset muutokset tulevat ilmi vasta vanhemmalla iällä, Seppänen huomauttaa.

Vanhempien tehtävä on suojata lasten silmät aurinkolaseilla ja hatulla, joka suojaa myös kasvojen ihoa ja niskaa palamiselta. Lasten aurinkolaseissa istuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta lasit pysyvät lapsen päässä leikin tiimellyksessäkin.

Tarkista, että aurinkolaseista löytyy CE-merkki

Aurinkolasien valinnassa tärkeintä on se, että niissä on täysi UV-suojaus. Suomessa myytävissä tuotteissa CE-merkillä varustetut lasit täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Parhaiten näkyvältä valolta ja häikäisyltä suojaavat eri ruskean sävyiset lasit, kuten pronssi tai kupari.

Lisäsuojaa tuovat myös isolieriset hatut tai isot lippalakit. Yhdessä aurinkolasien kanssa ne suojaavat silmän lisäksi herkkää silmänympärysihoa. Siristellessä ohuessa ihossa alkaa helposti vähitellen näkyä ylimääräisiä juonteita ja ryppyjä.

– Aurinkolasit suojaavat ihoa paitsi vanhenemiselta myös ennen kaikkea ihosyövältä. Iho on silmäluomilla erittäin ohut ja siksi altis vaurioitumaan. Silmäluomet ovat hyvin tyypillinen paikka basalioomalle eli tyvisolusyövälle, Seppänen muistuttaa.

Jos huomaat näön alentumista tai muita silmäoireita, kannattaa aina hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Varaa aika silmälääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.