Artikkelit

Moni ikävöi sosiaalista elämäänsä – erityisen raskasta eristäytyminen on yksin eläville

Sosiaalisten kontaktien rajaaminen minimiin vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin yleensä kielteisesti. Omaa oloa voi kuitenkin helpottaa monin tavoin.

Koronaepidemia on pakottanut ihmiset eristäytymään muista ja rajaamaan lähikontaktit minimiin. Karanteeninomaiset olosuhteet kuormittavat etenkin yksin asuvia. Vaikka yksin asuminen olisikin oma valinta, josta tavallisesti nauttii, koronan aiheuttama sosiaalisen elämän typistyminen voi herättää monenlaisia tunteita.

– Tutkimusten mukaan karanteeneilla epidemiatilanteissa on yleensä kielteisiä vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja psyykkiset vaikutukset voivat olla pitkäaikaisiakin. Karanteeni voi herättää ahdistuneisuutta, masennusta, mielialan laskua, uupumusta, unettomuutta ja traumanjälkeisiä stressireaktioita, sanoo pääkaupunkiseudun ja Uusimaan vastaava psykologimme Lotta Heiskanen.

– Yksineläjälle yksinäisyyden sietäminen eristyksen aikana voi olla erityisen raskasta, sillä kuormittavissa tilanteissa ihminen kaipaa nimenomaan toisen ihmisen läheisyyttä. Turvallisen ihmisen läheisyys lohduttaa ja lievittää tehokkaasti stressiä ja huolta. Nykyinen poikkeustilanne on ristiriitainen, sillä juuri nyt suositellaan pysymään kaukana muista, vaikka tilanne varmasti ahdistaa monia. Mitä pitempään tilanne jatkuu, sitä väsyttävämmäksi se voi käydä, hän jatkaa.

Muista eristäytyminen voi turhauttaa, tylsistyttää, hämmentää ja kiukuttaa. Reaktioiden voimakkuus vaihtelee, sillä eri ihmiset kokevat eristäytymisen eri tavoin. Yleensä eristäytyminen koetaan eriasteisesti epämiellyttävänä, mutta joku voi kokea sen helpotuksenakin. Kaikki tunteet ovat kuitenkin sallittuja.

Älä syyllistä muita

Etenkin sosiaalisessa mediassa paheksutaan nyt kilpaa muiden ihmisten toimia ja mulkoillaan, jos lenkkipolulla vastaan kävelee kaksi kaverusta rinnatusten. Heiskanen peräänkuuluttaa armollisuutta muita kohtaan myös poikkeusoloissa. Toisten syyllistäminen ja arvostelu ei auta ketään.

– Viranomaisten ohjeisiin on tärkeää suhtautua vakavasti, mutta samalla on syytä suhtautua kanssaihmisiin myötätuntoisesti. Epidemiatilanteissa toisten leimaaminen ja ennakkoluulot voivat lisääntyä, niiden sijaan nyt tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista. Jokainen voi vaikuttaa vain omiin valintoihinsa. Tämä tilanne ei ole kenenkään syy, Heiskanen sanoo.

Haastavasta tilanteesta voi pitkällä aikavälillä syntyä jotain hyvääkin.

– Ei pidä unohtaa, että vastoinkäymiset voivat myös lujittaa ihmisen selviytymiskykyä pitkässä juoksussa. Näin käy erityisesti silloin, kun ihminen saa riittävästi tukea toisilta ihmisiltä ja kokemuksen selviytymisestä.

Jos yksinäisyys alkaa jäytää mieltä, omaa oloa voi pyrkiä helpottamaan kiinnittämällä huomiota muutamaan arkiseen asiaan. Nappaa psykologimme vinkit poikkeusoloissa jaksamiseen!

Psykologin vinkit jaksamiseen poikkeusoloissa

 1. Hyödynnä etäyhteyksiä ihmissuhteiden ylläpitämiseen
  Vaikka fyysistä läheisyyttä on syytä välttää, kannattaa henkistä läheisyyttä pyrkiä lisäämään. Virtuaaliset kahvitauot, lounaat, illanistujaiset ja puhelut tukevat jaksamista. Juttele ihmisille, joihin luotat ja pidä kiinni säännöllisistä ja ennakoitavista tapaamisista.

 2. Tee asioita, joista nautit
  Eristyksissä kannattaa yrittää keksiä itselleen mielekästä ja mukavaa tekemistä. Mieti, mitkä keinot ovat aiemmin auttaneet vaikeiden vaiheiden yli ja hyödynnä niitä siten, kuin virallisten ohjeiden puitteissa on mahdollista.

 3. Pyydä ja anna apua
  Apua kannattaa pyytää itselle ja myös antaa muille. Muiden auttaminen ja ilahduttaminen tukevat omaakin jaksamista.

 4. Pidä kiinni päivärytmistä
  Liikunta, unirytmi ja terveellinen ruokavalio antavat päivään rakennetta. Niistä Säännöllisistä ruokailuajoista ja happihyppelyistä kannattaa pitää kiinni myös epidemia-aikana.

 5. Rajoita media-altistusta
  Vaikka tiedon saaminen luotettavista lähteistä on tärkeää, on hyvä suojata itseään liialta median käytöltä. Alati päivittyvien tilastojen seuraaminen voi johtaa ylivirittyneisyyteen ja ahdistukseen, joka ei palvele omaa tai läheisten mielen hyvinvointia.

Jos omat keinot eivät riitä, ammattiapua on saatavilla. Mielenterveyspalveluita ja kriisitukea on saatavilla nyt kätevästi videoyhteyksien ja puheluiden välityksellä. Joskus jo yksi kerta auttaa purkamaan kuormaa ja helpottamaan oloa.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

Tutustu Mielen tuki – kriisipalvelusi verkossa -palveluun

 Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.