Artikkelit

Miten valita sopivin ehkäisymuoto?

E-pillerit, kierukka vai kondomi? Ehkäisymenetelmiä on lukuisia ja itselle parhaiten sopivan valinta saattaa tuntua hankalalta. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua yhdessä gynekologin kanssa, sillä valintaan vaikuttaa ennen kaikkea oma terveydentila ja elämäntilanne.

MITÄ VALMISTEITA RASKAUDEN EHKÄISYYN ON SAATAVILLA?

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Näitä ovat e-pillerit, ehkäisylaastari ja emätinrengas. Pelkkää keltarauhashormonia vaikuttavana aineena sisältäviä valmisteita ovat minipillerit, ehkäisykapseli ja hormonikierukka. Täysin hormonittomaan ehkäisyyn vaihtoehtoina ovat kuparikierukka ja kondomi, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta.

MITÄ EHKÄISYN VALINNASSA KANNATTAA OTTAA HUOMIOON?

Tärkeintä on kartoittaa yleinen terveydentila ja esimerkiksi yhdistelmäehkäisyyn liittyvän tukosriskin suuruus: onko perussairauksia, migreeniä, reilusti ylipainoa tai tupakoiko?

Myös kuukautiset kannattaa huomioida: ovatko ne kivuliaat tai runsaat, tai onko esimerkiksi harrastuksia joiden vuoksi kuukautisia olisi hyvä pystyä siirtämään helposti? Sekä yhdistelmähormonit että keltarauhashormonit vähentävät yleensä kuukautisvuotojen ja -kipujen määrää.

Lisäksi itse voi pohtia haluaako pillereiden tapaisen valmisteen, joka täytyy muistaa ottaa päivittäin, vai sopisiko paremmin esimerkiksi kierukka, jonka teho säilyy viisi vuotta ilman, että tarvitsee miettiä koko asiaa.

ONKO NUORILLE JA VANHEMMILLE NAISILLE ERI SUOSITUKSET EHKÄISYN VALINTAAN?

Kaikki ehkäisyvaihtoehdot sterilisaatiota lukuun ottamatta sopivat terveelle nuorelle. Terve iäkkäämpi nainen voi käyttää yhdistelmäehkäisyvalmistetta, vaikka vaihdevuosiin saakka. Jos kuitenkin 40-ikävuoden jälkeen verisuonisairauksien tai laskimotukosten riskitekijöitä ilmenee, olisi hyvä vaihtaa pelkkään keltarauhashormoniehkäisyyn. Hormonikierukka on hyvä vaihtoehto, sillä se hoitaa samalla iäkkäämmille naisille tavalliset vuotohäiriöt. Hormonikierukoita on kolme vaihtoehtoa, joiden hormonipitoisuudet vaihtelevat.

Hormoniton kuparikierukka sopii hyvin kaiken ikäisille. Jos kuukautiset ovat kivuliaat tai runsaat kannattaa harkita hormonikierukkaa, kuparikierukka voi lisätä vuotoa ja kuukautiskipuja.

VOIKO HORMONAALISTA EHKÄISYÄ KÄYTTÄÄ, JOS ON RISKI LASKIMOTUKOKSEEN?

Keltarauhashormonivalmisteet eivät lisää laskimotukosriskiä ja niitä voi käyttää, vaikka olisi sairastanutkin laskimotukoksen. Sen sijaan yhdistelmähormonit eivät sovi ehkäisyksi, jos tukosriski on korkea.

VOIKO LUOMUVAIHTOEHTOIHIN, KUTEN RYTMIMENETELMÄÄN LUOTTAA?

Niin sanottuihin varmoihin päiviin perustuvat menetelmät, joilla ovulaation ajankohta pyritään määrittämään esimerkiksi ruumiinlämpöä seuraamalla, eivät ole varsinaisia ehkäisymenetelmiä ja niiden teho on heikko. Raskauden ehkäisy perustuu siihen, ettei seksiä harrasteta hedelmälliseksi katsottuna aikana tai silloin käytetään esimerkiksi kondomia. Tämä vaatii huolellista itsetarkkailua ja sopii siksi vain henkilöille, jotka ovat hyvin tarkkoja ja säntillisiä eivätkä välttämättä harrasta seksiä  spontaanisti. Myöskään kondomiehkäisy ei ole kovin luotettava. Tutkimusten mukaan sadasta vakituisessa parisuhteessa olevasta, vain kondomiehkäisyä käyttävästä naisesta tulee vuodessa raskaaksi 15.

Hormonaalinen ehkäisy on luomukeinoja varmempi. Luomukeinoja ehkäisynä käyttävästä 100 naisesta tulee vuodessa raskaaksi jopa 25. Vastaava luku hormonaalista ehkäisyä käyttävillä naisilla on keskimäärin 0,3.

Kysymyksiin vastasi gynekologian ylilääkärimme Anna-Mari HeikkinenJos ehkäisyn valinta askarruttaa, tule vastaanotolle keskustelemaan sinulle sopivasta vaihtoehdosta.

Varaa aika gynekologille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.