Artikkelit

Mitä tehdä, kun on perhosia vatsassa?

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Yleisesti käytössä olevan sanonnan ”perhosia vatsassa” alkuperä on helppo ymmärtää. Sehän kuvailee hyvin tunnetta, joka on meille monelle tuttu jännittävistä tilanteista.

Perhoset tuo vatsaan tahdosta riippumattoman hermoston reaktio esimerkiksi ennen esiintymistä. Vatsaoireiden lisäksi moni huomaa suutaan kuivaavan ja kämmentensä hikoavan. Usein sydämen syke kiihtyy ja pahimmillaan olo voi olla vähän ahdistavakin. Jos tilanne on oikein hermostuttava, perhoset voivat muuttua varpusparveksi suolen toiminnan hetkellisen häiriön vuoksi.

Vaikka jännitykseen liittyvät oireet voivat olla epämiellyttäviä, ne johtuvat elimistön valmistautumisesta tositoimiin. Tuhansia vuosia sitten ihmisen elämä oli hengen säilyttämisen kannalta oikeasti jännittävämpää ja valmius toimia nopeasti uhkaavissa tilanteissa oli tärkeä.

Oireita voi tavallisesti helpottaa keskittymällä esimerkiksi käsillä olevan esityksen sisältöön tai lyhyellä rentoutusharjoituksella. Sopivassa määrin jännittäminen kuitenkin vain terästää suoritusta.

Mikäli perhosia todella joutuu vatsaan, kyseessä voi olla hyvinkin valkuaisainepitoinen ateria. Varsinkin perhosen toukkia on käytetty ihmisravintona. Hyönteisiä voi sopivasti kypsennettynä ja maustettuna nauttia muun ravinnon ohessa. Monissa maissa tämä ei ole ollenkaan tavatonta. Antaa mennä vain!

Jaakko Halonen
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri

Varaa aika yleislääkärille

Lue myös: 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.