Mitä teen, jos punkki puree? Syytä punkkipaniikkiin ei ole

Punkkien määrä on viime vuosina lisääntynyt. Niitä on löydetty jo lähes koko maasta aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkkeja tai niiden puremaa ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä.

 

– Punkkipelolle ei kannata antaa valtaa, vaan nauttia ansaitusti Suomen kesästä. Punkeilta kannattaa kuitenkin suojautua hyvissä ajoin punkkirokotteella ja luonnossa liikkuessa esimerkiksi pitkälahkeisillä vaatteilla, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen muistuttaa.

Punkin purema on usein huomaamaton – milloin pitää mennä lääkäriin?

Toisin kun usein luullaan, punkin purema on lähes huomaamaton. Punkki ruiskuttaa puremakohtaan aineita, jotka puuduttavat ja estävät verta hyytymästä. Moni huomaakin punkin kiinnittyneen yleensä vasta sitten, kun punkki on jo ehtinyt imeä verta itseensä.

− Jos punkki on edelleen kiinni ihossa, se pitää poistaa heti.

Pelkkä punkin purema ei normaalisti aiheuta toimenpiteitä. Puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla muutaman viikon ajan pureman jälkeen.

− Jos ihossa punkinpureman kohdalla näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma tai alueelle ilmestyy kasvavia ihottumia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, Jaakko Halonen kertoo.

Lue lisää punkin puremasta ja punkin levittämistä sairauksista.

Toimi näin, jos huomaat punkin tai sen pureman

  • Poista punkki ihosta mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.
  • Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla, kynsilakalla tms.
  • Puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
  • Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.
  • Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Tilaa terveysvinkit suoraan sähköpostiisi

Uutiskirjetilaajanamme saat asiantuntijoiden neuvoja ja vinkkejä terveytesi ja hyvinvointisi tueksi sekä vaihtuvia etuja ja tarjouksia palveluistamme.

Uusimmat artikkelit

Lisääntyykö yöllinen heräily ikääntyessä? Artikkeli

Lisääntyykö yöllinen heräily ikääntyessä?

Univalmentaja Anne Lång vastaa huhtikuun Unen uutiskirjeeseen tulleisiin kysymyksiin.

4 vinkkiä, joiden avulla unilääkärimme itse torjuvat unettomuutta Artikkeli

4 vinkkiä, joiden avulla unilääkärimme itse torjuvat unettomuutta

Unen asiantuntijalääkäri Eevert Partinen kertoo, millä konsteilla hän vaalii arjessaan yöuniaan – ja jakaa parhaat vinkit siihen, jos unettomuus kuitenkin yllättää.

Työyhteisö toimistotöissä Artikkeli

Terve työelämä -barometri: 47 % prosenttia pitää suomalaista työelämää terveenä – toimitusjohtajilla henkilöstöjohtoa ja esihenkilöitä ruusuisempi näkemys työelämän tilasta

Terveystalon vuosittain toteuttamassa Terve työelämä -barometrissa kartoitettiin suomalaisen työelämän tilaa, organisaatioiden kykyä vastata muuttuvaan työelämään ja työterveyden roolia työelämässä.

Ravitsemusterapeutin viisi vinkkiä: Näin lisäät hyviä rasvoja ruokavalioosi Artikkeli

Ravitsemusterapeutin viisi vinkkiä: Näin lisäät hyviä rasvoja ruokavalioosi

Mitä ovat hyvät rasvat – ja mistä niitä saa? Ravitsemusterapeuttimme Katja Nissinen kokosi viisi helppoa vinkkiä, jotka on helppo uittaa osaksi arkea.

Neuropsykologi: Lapsuudessa muovautuvat asenteet vaikuttavat menestymiseen Artikkeli

Neuropsykologi: Lapsuudessa muovautuvat asenteet vaikuttavat menestymiseen

Tavoitteiden ja unelmien saavuttamista edistää se, että on omaksunut lapsuudessa niin kutsutun kasvun asenteen. Terveystalon erikoispsykologi Heli Isomäki kertoo, miten lasta voi ohjata lempeästi kasvun asennetta kohti.

Kuinka paljon ala-asteikäisen lapsen pitäisi harrastaa liikuntaa viikossa? Artikkeli

Kuinka paljon ala-asteikäisen lapsen pitäisi harrastaa liikuntaa viikossa?

Fysioterapeutti Pauliina Ranta vastaa Lasten Terveystalon uutiskirjeen lukijoiden kysymyksiin lapsen liikunnasta.