Artikkelit

Mitä olet aina halunnut kysyä gynekologilta, mutta et ole uskaltanut?

Naisten on useimmiten helpompaa puhua gynekologille mahakivuista tai kuukautiskivuista kuin seksistä tai virtsankarkailusta.

Harva uskaltaa avata suutaan intiimeimmistä ongelmistaan, vaikka juuri gynekologin vastaanotolla ei tarvitsisi hävetä mitään. Hyvän gynekologin löytää vain etsimällä. Oikea gynekologi on se, jolle sinun on helppo puhua. Mitä enemmän kerrot asioistasi gynekologille, sitä enemmän hyödyt vastaanottokäynnistä.

Pyysimme gynekologian erikoisalajohtajaamme, dosentti Anna-Mari Heikkistä vastaamaan tavallisia naisia askarruttaviin kysymyksiin.

Runsaat kuukautiset – mikä avuksi?

Noin kolmasosalla naisista on jossain vaiheessa häiritsevän runsaat kuukautiset. Monet naiset kärsivät niistä vuosia ja suunnittelevat jopa menojaan kuukautisten mukaan. Tämä on aivan turhaa, koska jokaiselle varmasti löytyy jokin sopiva hoito.

Hoidon valinta riippuu monista tekijöistä:

  • Onko kuukautisten runsaudelle kohtuperäinen syy vai ei?
  • Onko ehkäisyn tarvetta vai raskaustoiveita?
  • Naisen ikä ja yleinen terveydentila
  • Naisen oma mielipide asiasta

Perusperiaate on, että aina lähdetään liikkeelle kevyimmästä, vähäriskisimmästä ja naisen kehoon palautumattomia muutoksia aiheuttamattomasta hoidosta, joka on siis lääkehoito, useimmiten hormonaalinen. Hormoniehkäisy on tehokas keino vähentää vuodon määrää ja saada vuoto tulemaan haluttuna ajankohtana. Hormoniehkäisyllä vuodon voi usein saada jäämään kokonaankin pois ilman haittavaikutuksia.

Jos lääkkeellinen hoito ei toimi, on syynä tavallisesti joku kohdun hyvälaatuinen sairaus kuten myooma tai polyyppi. Vuotoa aiheuttavien muutosten poisto voi vaatia kohtuontelon tähystyksen kautta tehtävän toimenpiteen.

Jos lapsiluku on täynnä eivätkä muut hoitotoimenpiteen auta, voi kohdun poisto olla järkevin vaihtoehto.

Voiko hormoniehkäisyä käyttää turvallisin mielin, kun syöpä tuntuu vaanivan joka nurkan takana?

Hormoniehkäisy sekoitetaan usein vaihdevuosien hormonihoitoon, joka pitkässä käytössä lisää rintasyöpäriskiä hieman. Hormoniehkäisy ei lisää rintasyöpäriskiä. Kohdun runko-osan ja munasarjasyövän riski pienenee hormoniehkäisyllä. Yhdistelmäehkäisyn riskit liittyvät laskimotukoksiin, mutta ovat senkin suhteen huomattavasti pienemmät kuin monet pelkäävät, pienemmät kuin esimerkiksi raskauteen liittyvä. Keltarauhashormoniehkäisyyn (esim. hormonikierukka, ehköisykapselit ja minipillerit) vastoin yleistä käsitystä ei liity tukosriskiä.

Kuivat limakalvot vievät seksihalut, mikä neuvoksi?

Jos kyse on alle 40-vuotiaan naisen kuivista limakalvoista, hoidoksi yleensä riittää hormoniton kosteuttava valmiste ja liukuvoide. Joskus voidaan joutua vaihtamaan ehkäisypillerit toisiin.

Yli 40-vuotiaalla naisella voi olla kyse ainakin ajoittaisesta estrogeenin vähäisyydestä limakalvoilla, jolloin lisäksi tarvitaan paikallisestrogeenia, eli emätinpuikkoja tai -voiteita, joita saa ilman reseptiä apteekista.

Pissa tulee housuun vielä vuosia synnytyksen jälkeen. Onko se vain osa äitiyttä, vai voiko asialle oikeasti tehdä jotakin?

Ei todellakaan ole äidin osa kulkea jatkuvasti vaipat housuissa! Virtsankarkailua voidaan hoitaa monella tavalla riippuen siitä, onko kyse ponnistuskarkailusta vai yliaktiivisesta rakosta.

Ensin pitää arvioida vaivan laatu ja sille altistavat tekijä, joista ylipaino ja heikot lantionpohjalihakset ovat tavallisimmat. Myös juontitottumuksilla ja wc-käyttäytymisellä on merkitystä.

Ihan ensiksi olisi hyvä saada elämäntapa-asiat ja painonhallinta kuntoon. Varsinainen hoito alkaa useimmiten joko fysioterapialla, rakon supistelua rauhoittavalla lääkkeellä tai molemmilla.

Jos karkailu haittaa vain hyppimisliikuntaa tai juoksua, voidaan urheilusuorituksen aikana käyttää emättimeen asetettavaa inkontinenssirengasta. Gynekologi opastaa oikeankokoisen renkaan valinnassa. Gynekologi voi myös arvioida leikkauksen aiheellisuuden. Nauhaleikkaus on paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, joka auttaa hankalaan ponnistuskarkailuun.

Varaa aika gynekologille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.