Artikkelit

Mitä olet aina halunnut kysyä gynekologilta, mutta et ole uskaltanut?

Naisten on useimmiten helpompaa puhua gynekologille mahakivuista tai kuukautiskivuista kuin seksistä tai virtsankarkailusta.

Harva uskaltaa avata suutaan intiimeimmistä ongelmistaan, vaikka juuri gynekologin vastaanotolla ei tarvitsisi hävetä mitään.

Hyvän gynekologin löytää vain etsimällä. Oikea gynekologi on se, jolle sinun on helppo puhua. Mitä enemmän kerrot asioistasi gynekologille, sitä enemmän hyödyt vastaanottokäynnistä.

Pyysimme Terveystalon gynekologian ylilääkäri Sari Ahonkalliota vastaamaan tavallisia naisia askarruttaviin kysymyksiin.

Runsaat kuukautiset? Mikä avuksi?

Noin kolmasosalla naisista on jossain vaiheessa häiritsevän runsaat kuukautiset. Monet naiset kärsivät niistä vuosia ja suunnittelevat jopa menojaan kuukautisten mukaan. Tämä on aivan turhaa, koska jokaiselle varmasti löytyy jokin sopiva hoito.

Hoidon valinta riippuu monista tekijöistä:

  • Onko kuukautisten runsaudelle kohtuperäinen syy vai ei?
  • Onko ehkäisyn tarvetta vai raskaustoiveita?
  • Naisen ikä ja yleinen terveydentila
  • Naisen oma mielipide asiasta

Perusperiaate on, että aina lähdetään liikkeelle kevyimmästä, vähäriskisimmästä ja naisen kehoon palautumattomia muutoksia aiheuttamattomasta hoidosta, joka on siis lääkehoito, useimmiten hormonaalinen. Tehokkain lääkkeellinen hoito on hormonikierukka.

Jos lääkkeellinen hoito ei toimi, tai aiheuttaa hankalia sivuvaikutuksia, voidaan harkita kohdun limakalvon lämpöhoitoa, ja vasta ihan viimeisenä vaihtoehtona tulee kohdunpoisto.

Joskus ajateltiin, että kun nainen ei enää tee lapsia, niin kohtu voidaan leikata pois. Nykyisin tiedetään, että kohdulla on oma tehtävänsä naisen lantionpohjan anatomiassa, joten sen poisto on vasta viimeinen vaihtoehto.

Voiko hormoniehkäisyä käyttää turvallisin mielin, kun syöpä tuntuu vaanivan joka nurkan takana?

Hormonaalisesta ehkäisystä ei voi puhua ilman, että erotetaan yhdistelmäehkäisy (joka sisältää sekä estrogeenia että keltarauhashormonia) ja keltarauhashormoniehkäisy toisistaan.

Kummallakaan ei ole juurikaan tekemistä syöpäriskin kanssa paitsi, että ainakin yhdistelmäehkäisy pienentää syöpäriskiä mm. munasarja- ja kohtusyövän osalta. Yhdistelmäehkäisyn riskit liittyvät laskimotukoksiin, mutta ovat senkin suhteen huomattavasti pienemmät kuin monet pelkäävät. Riskiä lisäävät ylipaino, tupakointi, liikunnan vähäisyys, ikä ja perinnöllinen tukostaipumus.

On muutamia tilanteita joissa yhdistelmäehkäisy on kielletty:

  • Jos on sairastanut veritulpan tai siihen on suuri geneettinen riski
  • Sairastaa aurallista migreeniä (aivoinfarktiriski)
  • On yli 35-vuotias ja tupakoi
  • On sairastanut rintasyövän

Kaikissa muissa edellä mainituista paitsi rintasyövän jälkeen, voi silti käyttää keltarauhashormoniehkäisyä, johon vastoin yleistä käsitystä ei liity lainkaan tukosriskiä.

Kuivat limakalvot vievät seksihalut, mikä neuvoksi?

Jos kyse on alle 40-vuotiaan naisen kuivista limakalvoista, hoidoksi yleensä riittää hormoniton kosteuttava valmiste ja liukuvoide. Joskus voidaan joutua vaihtamaan ehkäisypillerit toisiin.

Yli 40-vuotiaalla naisella voi olla kyse ainakin ajoittaisesta estrogeenin vähäisyydestä limakalvoilla, jolloin tarvitaan paikallisestrogeenia, eli emätinpuikkoja tai -voiteita, joita saa ilman reseptiä apteekista.

Voi myös miettiä onko ongelman syy riittävän esilämmittelyn puute, koska pitkässä parisuhteessa ja iän myötä naisen kiihottuminen usein vähän hidastuu.

Pissa tulee housuun synnytyksen jälkeen vielä vuosien päästä. Onko se vain osa äitiyttä vai voiko asialle tehdä oikeasti jotakin?

Ei todellakaan ole äidin osa kulkea jatkuvasti vaipat housuissa! Virtsankarkailua voidaan hoitaa monella tavalla, riippuen siitä onko kyse ponnistuskarkailusta vai yliaktiivisesta rakosta.

Ensin pitää arvioida vaivan laatu ja sille altistavat tekijä, joista ylipaino ja heikot lantionpohjalihakset ovat tavallisimmat. Myös juontitottumuksilla ja wc-käyttäytymisellä on merkitystä.

Ihan ensiksi olisi hyvä saada elämäntapa-asiat ja painonhallinta kuntoon. Varsinainen hoito alkaa useimmiten joko fysioterapialla, rakon supistelua rauhoittavalla lääkkeellä tai molemmilla.

Hankalissa ponnistuskarkailutapauksissa voidaan tehdä ns. nauhaleikkaus. Jos karkailu haittaa vain hyppimisliikuntaa tai juoksua, voidaan urheilusuorituksen aikana käyttää emättimeen asetettavaa inkontinenssirengasta ja välttyä siten leikkaukselta. Gynekologi opastaa oikeankokoisen renkaan valinnassa.

Lisää naisten kysymyksiä gynekologille voit katsoa videosta Huono äiti kysyy gynekologilta.

Varaa aika gynekologille

Muita aiheeseen liittyviä

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Miksi näkö voi huonontua raskauden aikana?
Naisen terveys

Raskauden ja imetyksen mukanaan tuomat hormonimuutokset voivat vaikuttaa näkökykyyn. Silmälaseja ei kuitenkaan kannata sännätä uusimaan heti, sillä vaikutus ei yleensä ole pysyvä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.