Artikkelit

Mitä odotat, kun odotat joulua? Hyvä joulu vaatii myös omien rajojen asettamista

Joulu tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä, levätä ja viettää aikaa lähimmäisten kanssa. Juhlapyhiin liittyvät odotukset ja paineet voivat kuitenkin salakavalasti tehdä vuodenajasta myös kuormittavaa.

Vuosi lähenee loppuaan. Sen tietää paitsi ympäröivästä pimeydestä, myös alkaneesta joulun odotuksesta. Jotta joulunaika voisi voimaannuttaa ja elvyttää, olisi hyvä pysähtyä tunnustelemaan, mitä itse tarvitsee.

- Monen ihmisen yhteen kokoontuminen tarkoittaa samalla monien toiveiden ja odotusten kohtaamista. Lämpöä ja joulumieltä on helpompi heijastaa ympärilleen, kun pysähtyy miettimään, miten voisi muiden lisäksi kuulla myös itseään. Hyvä joulu saattaakin vaatia omien rajojen asettamista ja niistä huolehtimista, muistuttaa psykoterapeutti Katri Laine Terveystalo Fokus Mielen erikoisyksiköstä.

Mitä voisi jättää kokonaan pois tai tehdä eri tavalla kuin ennen?

Muiden odotusten lisäksi mielemme on alttiina omille odotuksillemme. Voimme huomaamatta vaatia itseltämme monenlaista, mikä ei ole jaksamista ajatellen järkevää – eikä ehkä lopulta välttämätöntäkään.

- Omaa valmistautumista juhlapyhiin voi auttaa, jos jouluun liittyviä valmisteluja ajatellessaan korvaa sanan ”pitää” sanalla ”haluan”. Sitten voi miettiä uudestaan, miltä valmistelujen lista näyttää. Voiko jotain jättää kokonaan pois, voiko paljon vaivaa tai aikaa vaativaa tehdä eri tavalla kuin ennen?

Joulun ydin on tunteessa, ei täydellisissä perhekuvissa tai valmisteluissa

Jouluun liittyvät yhdessäolon mielikuvat tekevät pyhistä erityisen vaikeita silloin, kun ei ole mahdollisuutta viettää juhlaa yhdessä muiden kanssa. Joulun odotus voi merkitä ahdistusta myös, kun omissa ihmissuhteissa on ristiriitoja tai vaikeutta.

- On tärkeää muistaa, ettei joulun ydin ole täydellisissä kuvissa, lahjoissa eikä edes perheiden kokoontumisessa. Ydin on tunteessa: hyvässä tahdossa ja sisäisessä rauhassa. Hyvä uutinen on, että tie niihin voi löytyä ilman yhtäkään valmistelua tai koristetta, Katri Laine päättää.

Terveystalo Fokus Mielen asiantuntijat toivottavat kaikille hyvää joulua ja lempeää sekä hellää mieltä omaa itseä kohtaan.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.