Artikkelit

Mitä luustollesi kuuluu?

Luuston kunnosta pitäisi huolehtia lapsuudesta asti. Luusto kehittyy voimakkaimmin murrosiässä ja on vahvimmillaan naisilla 16–20 vuoden iässä ja miehillä alle 30-vuotiaina. Luuston kunnosta kannattaa aktiivisesti huolehtia oikealla ravinnolla ja liikunnalla ikään katsomatta.

Suomessa murtuu luita osteoporoosin takia kymmeniä tuhansia vuosittain. Naisilla estrogeenihormonin voimakas lasku vaihdevuosien jälkeen on yksi osteoporoosille altistava tekijä. Riskiryhmään kuuluvat myös miehet. Heiltä osteoporoosi jää usein tunnistamatta ja hoitamatta, koska luiden haurastumista pidetään yleisesti ikääntyvien naisten sairautena. Tosiasiassa joka neljäs osteoporoosin aiheuttama luunmurtuma tapahtuu miehille.

Huolestuttavasta kehityksestä kertoo myös se, että lasten yläraajamurtumat ovat lisääntyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Yksi syy on maitotuotteiden käytön vähentyminen ja D-vitamiinin puute.

– Osteoporoosi ei itsessään ole vaarallinen, mutta luiden heikentyessä se altistaa erilaisille murtumille.  Ranne-, lonkka-, nikama-, olkavarren- ja kylkiluunmurtumat ovat tyypillisiä osteoporoosin seurauksia, kertoo yleislääketieteen erikoislääkärimme Jaakko Halonen.

Hoitona liikunta ja d-vitamiini

D-vitamiini ja kalsium yhdessä aktiivisen liikunnan kanssa vahvistavat luita ja ehkäisevät luiden haurastumista aiheuttavaa osteoporoosia.

– Osa murtumista voitaisiin ehkäistä D-vitamiinin avulla. Esimerkiksi lonkkamurtumia tutkittaessa on osoitettu, että d-vitamiinin avulla saadaan aikaiseksi vähintään 20 prosentin vähenemä luun murtumissa 65-vuotiaiden ja tätä vanhempien ikäryhmissä, Halonen tiivistää.

D-vitamiinin saantisuosituksista on käyty vilkasta keskustelua viime vuosina, eikä asiantuntijoiden keskuudessa ole niistä täyttä yksimielisyyttä.

– Jokaisen täytyy saada riittävästi D-vitamiinia vuodenaikaan ja auringossa oleskeluun katsomatta. Aikuinen voi huoletta käyttää 20 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Yli 60-vuotiaille ja lapsille vitamiinivalmisteiden käyttö on pakollista, sillä heidän D-vitamiinin tarpeensa ei täyty pelkällä ravinnolla. Yli 60-vuotiaiden pitäisi nauttia päivittäin 20 mikrogramman vitamiinilisää ympäri vuoden, jatkaa Halonen.

Paras tapa estää luunmurtumat on pitää luusto vahvana liikkumalla oikein ja turvaamalla D-vitamiinin, kalsiumin ja muiden ravintoaineiden riittävä saanti. Luustoa vahvistavassa liikunnassa on paljon kevyitä tärähdyksiä, kuten juoksussa ja hyppyjä sisältävissä lajeissa. Myös kuntosalilla vastusten kanssa harjoittelu vahvistaa luita.

Varaa aika lääkärin vastaanotolle

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.